Pe mine părinţii nu m-au îndrumat spre un anumit domeniu profesional, dar ştiu o grămadă de părinţi care au avut grijă ca pruncii lor să-şi aleagă un drum care să-i ducă la o meserie bănoasă. Aşa au ieşit o grămadă de medici şi ingineri fără vocaţie, aşa au ieşit economişti care urăsc cifrele, aşa avem jurişti care au trecut cu greu examenele şi acum profesează în alte domenii.

Teoretic n-ar trebui să ne urmăm drumul în funcţie de pasiuni şi aptitudini? Ok, sunt câteva profesii în care se moare de foame, dar n-ar fi mai util să ne dorim să excelăm într-un domeniu pentru ca mai apoi poziţia în care suntem să ne ofere o linişte financiară? În loc să alegem un domeniu călduţ în care toţi câştigă bine, dar care nu ne place, n-ar fi mai simplu să încercăm să fim foarte buni într-un domeniu care ne place?

5 comentarii. Leave new

 • cine sa ii spuna asta unui copil? cine sa faca teste de aptitudini? cine sa le interpreteze? un copil de liceu habar nu are ce va face in viata si, in general, nici macar nu se gandeste la asta.

  Răspunde
 • Nu are cine sa-i spuna. In general nu sunt consilieri in licee pentru aptitudinile pe care unii vor sa si le dezvolte. Unii parinti se gandesc ce bine o sa le fie odraslelor daca asculta de ei si fac facultatea aia de care a zis mama si tata si uite asa ajunge copilul un alt somer cu diploma, care sta ani buni de zile sa-si gaseasca de munca.

  Răspunde
 • @Arhi cand iti alegi facultatea trebuie sa stii macar aproximativ ce-ti place. Multi absolventi de liceu au deja 18 ani. Daca pot vota ar cam trebui sa stie si ce vor sa faca in viata.

  @Laurentiu Buica someri nu ajung toti, doar ca unii profeseaza in scarba, iar altii se reprofileaza. Deci statul (de cele mai multe ori) a cheltuit aiurea cu educatia lor.

  Răspunde
 • e doar romania nimanui. nu intereseaza pe nimeni daca elevii aia invata bine, daca au metodologie ok, daca li se dezvolta aptitudinile…

  Răspunde
 • Care sunt meseriile in care se moare de foame? Pictor sau filosof sunt printre ele? Profesor de romana? Ar fi.. salutar un post pe tema asta.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu