in Casual stuff

Educaţie pentru pietoni

Accidente precum cel de mai jos se întâmplă şi pentru că nu există un program de educație rutieră pentru pietoni. După drumurile proaste care ajung să frustreze toți şoferii, pietonii needucați sunt a doua cauză a nervilor întinși la maxim pe şoselele româneşti.

Nici măcar nu putem spune că a fost vorba de o clipă de neatenție. Era neatenție dacă totul s-ar fi întâmplat pe trecerea de pietoni. E lipsă de educație pentru că tipa a traversat printr-un loc nepermis şi e lipsă de educație pentru că nu s-a asigurat – dacă tot a trecut pe naşpa.

În ţările civilizate există programe ample de educaţie rutieră pentru copii. Încă de la grădiniţă sunt învăţaţi să traverseze corect, să identifice şi să respecte semnele de circulaţie etc. Ba chiar există şi un fel de street watch în care sunt implicaţi cei mici. La şcoală se repetă povestea până când cei mai mulţi înţeleg.

La noi povestea asta cu traversatul şi educaţia rutieră rămâne în sarcina părinţilor iar unii dintre ei îşi fac treaba aproximativ. Ba chiar de cele mai multe ori traversează cu copiii de mână prin locuri nepermise.

E clar că un astfel de proiect de educaţie rutieră e necesar şi sper să reuşesc ceva în sensul ăsta până la finalul anului – e pe listă.

Evident, partea a doua pentru a limita numărul acestor accidente ţine de amenzi. Numai că în Bucureşti am auzit o singură dată de amenzi pentru pietoni.

Atenție! Imaginile sunt chiar șocante. De citit şi comentariile.

2 comentarii. Leave new

  • Oribil. Nota. nu s-a uitat deloc, dar deloc daca vine sau nu tramvaiul.

    Răspunde
  • Da, tragic! Eu astept sa se faca verde la semafor, ca pieton, si cand este o straduta de 4 metri; altii transverseaza pe rosu – doar nu-s ei fraieri sa stea la semafor, ca din doi pasi au ajuns pe celalalt trotuar.

    Cei de la Realitatea au facut un reportaj cu cei care trec pe acolo, prin loc nepermis, si ii atentiona de acest accident > unii spuneau ca nu sunt destule locuri cu zebra, altii ca se grabesc dar se asigura… incredibil! Trist.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu