in Casual stuff

De ce n-avem Dunkin’ Donuts în România

dunkin_donuts

(şi nici n-o să avem prea curând)

Aseară mi-a amintit Andra de gogoşile de la Dunkin’ Donuts. Mânat de o poftă nebună, am început să caut informaţii despre Dunkin’ Donuts şi şansele ca brandul să revină în România. Pe la mijlocul anilor ’90 ţin minte că gogoşile americane veniseră în Bucureşti şi vedeam magazinul lor de pe Calea Moşilor (aproape de Bucur Obor) de câte ori mergeam la bunici. De vreo 2 ori s-au şi înduplecat ai mei să intrăm şi mi-au luat câteva, deşi ţin minte că erau scumpe. Am înţeles că a mai existat un magazin şi la Piaţa Unirii, dar după câţiva ani Dunkin’ Donuts a dispărut de tot de pe piaţă.

La ieşirea de pe piaţă a celor de la Burger King am citit un articol despre francizele americane care le-ar putea lua locul, printre cele menţionate numărându-se Taco Bell şi Dunkin’ Donuts. Din păcate, nu cred că sunt şanse prea mari, mai ales după ce am citit câte ceva despre costurile de franciză pentru gogoşerie.

Lanţul Dunkin’ Donuts e prezent preponderent în SUA, dar are cafenele şi în America de Sud, Rusia, China, Indonezia, Filipine, Noua Zeelandă şi prin Peninsula Arabică. În Europa sunt doar 3 ţări în care puteţi găsi Dunkin’ Donuts: Spania, Germania şi Bulgaria. N-am idee cum de rezistă bulgarii într-o companie aşa selectă, însă au vreo 11 magazine – toate în Sofia.

Şanse prea mari nu sunt să avem Dunkin’ Donuts, din moment ce România nu e disponibilă pe harta ţărilor în care poţi deschide o franciză.

Chiar şi dacă ar fi posibil să deschizi o franciză în ţara noastră, nu ştiu cine s-ar încumeta. Costurile sunt imense. Din ce-am găsit pe net, costul minim e între 150.000 şi 400.000 de dolari, dar există şi variante în care costul poate ajunge până la 1.5 milioane de dolari. Detalii aici. La asta se adaugă cel puţin 11% din venituri pe care Dunkin’ Donuts îi încasează lunar ca taxă de franciză şi fond de advertising. În comparaţie, franciza pentru Subway Victoriei a costat doar 7.500 de euro (vs. 40.000 de dolari cât e numai taxa la DD), iar amenajarea spaţiului a mai costat cam 100.000 de euro.

dunkin_donuts_box

Dar nu e asta singura problemă. Dunkin’ Donuts nu face doar gogoşi, ci e un fel de concurent pentru Starbucks. Au tot felul de produse de patiserie şi multă cafea (pe shopul online doar asta vând), sandvişuri şi shakeuri etc. Preţurile sunt apropiate de Starbucks, din câte mi-am dat seama – o cafea e vreo 10-12 lei, o gogoaşă cam 1 dolar (adică vreo 4 lei). Destul de scump.

Şi cum DD nu e un brand cool, nu văd cine s-ar duce „la o gogoaşă” în defavoarea cafelei de la Starbucks. Iar dacă partea de social eating iese din discuţie, nu se justifică investiţia pentru că oricum sunt puţini amatori de gogoşi de-astea scumpe şi foarte dulci.

Printre ţările europene care ar putea avea DD în următoarea perioadă se numără Anglia şi Ucraina. Asta înseamnă că în cel mai bun caz putem vorbi despre o posibilă revenire pe piaţa românească în vreo 4-5 ani.

Au aici toate tipurile de gogoşi, însă doar numărul de calorii şi ingrediente. Nişte poze găsiţi aici.

19 comentarii. Leave new

  • am halit in sofia şi parcă, dar nu sunt sigur, in debrecen. delicioase.

    Răspunde
  • @vali in Sofia sigur, in Debrecen poate pe vremuri. http://en.wikipedia.org/wiki/Dunkin'_Donuts#Locations

    sunt cele mai bune gogosi pe care le-am mancat vreodata. am ramas cu gandul la ele de cand eram mic. dar nu-mi dau seama daca erau ele foarte bune sau imi doream eu foarte mult sa le incerc.

    Răspunde
  • sunt destul de toxice. da, in debrecen, in 2009, am căutat pozele.

    Răspunde
  • In ’99, cand am venit in Bucuresti, am prins magazin Dunkin’ Donuts langa cinema Patria. Prin 2000 sau 2001, in locul lui a aparut libraria Teora. Am apucat sa mananc doar de 2-3 ori

    Răspunde
  • nu au avut si in mall vitan, daca nu ma insel?

    Răspunde
  • Nu cred ca ar supravetui brandul, in Romania. Pe linga, ca pare, destul de scump franciza cine ar merge acolo constant? Nu ocazional, o data pe luna, ci constant?
    Din cate stiu politistii romani nu sunt fani a gogosilor.

    Răspunde
  • Am mancat in State de mi s-a facut rau. Sunt innebunita dupa ele, noroc ca nu ma ingras usor, ca, la cate calorii au, te faci cat un … american. Sunt insa delicioase (cuget ca nu-s chiar al mai sanatos lucru de mancat) si recunosc ca am mai ‘scapat’ la ele. Luam de obicei cutie de 6 bucati (cred ca era 3 sau 4 dolari), fiecare donut de alt fel.

    Nu sunt bautoare de cafea, dar barbatu’ zice ca-i foarte buna.

    Am mancat prima data DD in Germania, si de atunci mi s-a pus pata pe ele. Unde stateam la prietenii nostri aveam un DD in cartier, la vreo 300 de metri de casa.

    Ma bucur sa vad Subway in Romania (chiar in Timisoara). Am halit si la ei ‘acasa’ de multe ori. Vad ca Puiul Teriyaki e facut exact pe reteta si la noi, deci macar la faza asta sunt acoperita.

    Răspunde
  • Dunkin Donuts concurenta pentru Starbucks? Slabe sanse as zice.
    Am trecut chiar anul trecut pe langa „filialele” DD din Berlin si nimic nu m-a atras inauntru. Sunt ca niste crasme de prost gust, care n-au mai fost renovate de mult prea multi ani. Sunt foarte mici, inauntru nu incape decat standul cu gogosi, vanzatoarea si un loc unde clientul se poate opri ca sa-si puna lapte in cafea. Au cam aceleasi preturi ca cei de la Starbucks, insa la capitolul servicii sunt la pamant, judecand dupa starea magazinelor DD, chiar as spune ca se apropie de un faliment…

    Răspunde
  • O porcarie Dunkin Donuts porcarii americane ca Starbucks si MC

    Răspunde
  • Ne-am saturat de gogosi, si nu putem sa mai vindem gogosi la lume asa usor… de-asta nu mai exista brandul la noi in tara

    Răspunde
    • Donuts la fel de bune sunt la The Donut Library Constanta. Stiu ca organizeaza si Donut Baruri si tot ce fac acolo sunt fabricate de la zero in laboratorul propriu. Merita sa incercati

  • Vad ca nimeni nu mentioneaza nimic despre Dunkin Donutul din Drumul Taberei.
    Am mancat de acolo prin anii 90, era la 2 minute de blocul meu si erau al dracu de scumpe dar si de gustoase.
    Acum in locul lor, dupa zeci de alte magazine care le-au luat locul, este o cofetarie/patiserie Minimal.

    Răspunde
  • Plangi degeaba de mila lor, daca nu rezistat inseamna ca nu le au placut românilor. Aia e…

    Răspunde
  • Mie îmi place mult cafeaua DD, in special cea cu gheata.

    Răspunde
  • Eu am mâncat în Japonia unde am fost vreo 6 ani , sunt absolut superbe !!!! La noi care suntem înapoiați cu 200 de ani trebuie să mai treacă multă apă pe Dâmbovița !!!

    Răspunde
  • Ce sa cumpere saracii astia de romani, la ei oricum totul este scump. De asta nu rezista mai nimeni in romania.

    Răspunde
  • Dpdv calitativ cafeaua DD este net suoerioara fata de Starbucks. Gogosile sunt atractia cea mare, insa.
    In state le gasesti la $4/duzina, inspre seara. Se vand de la o zi la alta.
    Pt cei care merg la Starbucks datorita fitelor nu o sa-i convinga argumentul meu, nu-i bai.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu