Zilele trecute am avut ocazia să testez noul Ford Fiesta facelift. Pentru că Hoimobilul pe care îl conduc zilnic (Clio 3 facelift) face parte tot din clasa mică, am fost în elementul meu şi am putut să compar Fiesta cu o maşină pe care o ştiu foarte bine.
Impresia pe care mi-a lăsat-o maşina după 2 zile de condus a fost ceva mai bună decât mă aşteptam. Am plecat spre Azuga cu următoarele idei:
– Ford produce nişte maşini bune, dar e un brand cu care nu mă identific; cam aceeaşi poveste cu Nokia – îmi place foarte mult s-o văd la alţii, dar nu cred că mi se potriveşte
– designul exterior arată mult mai bine decât la versiunile precedente, mai ales la partea din faţă (chiar dacă seamănă cu Aston Martin, sau poate chiar de-aia), aş vrea să am o Fiesta dacă ar arăta la fel de bine şi în interior; ajungem astfel la punctul 3
– designul interior la Ford nu e cel mai fericit; nu-mi dădeam seama de ce nu-mi place, dar după 2 zile de mers m-am lămurit
Teoretic, Ford Fiesta e o maşină de oraş. Maşină mică, portbagaj mic, motor mic, consum mic. Practic, se comportă excelent şi la drum lung. Motorul de 1 litru la 100 de cai putere e fix ce trebuie pentru câteva drumuri pe an la mare şi la munte. Întoarcerea la 75 de cai pe care îi am a fost destul de tristă.
În afară de motor, mi-a mai plăcut direcţia – parcă făcută pentru domnişoare – şi am fost încântat de suspensii. Maşina stă foarte bine în curbe şi e ceva mai rigidă decât modelele franţuzeşti. Te zdruncină ceva mai tare prin oraş, dar se comportă mai bine la drum lung. Evident, dacă bate vântul foarte tare trebuie să ţii bine de volan, dar asta se întâmplă cu majoritatea maşinilor mici.
Cu consumul nu m-am lămurit foarte bine, am scos 7.8 litri la sută cu 3 oameni în maşină, fără să tragem prea tare de ea. Prin oraş nu prea am avut unde să ne dăm, am luat-o pe centură în ambele cazuri. Nu ştiu cât puteam să coborâm de mult cu consumul, presupun că undeva pe la 7 litri/100km.
Ziceam că nu prea îmi place designul interior al noii game Ford. După 2 zile mi-am dat seama că singurul aspect negativ mi se pare partea de sus a consolei centrale. Cred că sunt mult prea multe butoane (33 + joystickul) şi e derutant până te obişnuieşti. Nu prefer nici monotonia maşinilor nemţeşti, dar parcă aici ai de-a face cu un pupitru de comandă. Şi nici plasticul lucios nu mi se pare practic, trebuie să ştergi mereu urmele de degete. În partea de jos lucrurile stau ceva mai bine, chiar dacă se păstrează aspectul lucios.
În rest, interiorul arată excelent. Pielea de pe volan e fină, plasticul arată bine, elementele sunt integrate inteligent. N-ar fi stricat un mâner pentru pasagerul din dreapta, uneori aveam tendinţa să mă ţin de ceva în partea de sus. Mi-a mai plăcut şi că se încălzeşte repede datorită motorului mic. Pe timp de iarnă e o bucurie să ţi se încălzească maşina imediat.
La minusuri ar mai fi de trecut şi torpedoul, care e extrem de mic. Dar mai există un spaţiu de depozitare şi în cotieră (alt element mai puţin întâlnit la maşinile din clasa B). Partea bună e că există ieşire de USB, aşa că aş putea să renunţ la o parte din CDuri. Că tot veni vorba de muzică, sistemul audio de la Sony se aude bine (chiar şi în spate). La asta se adaugă sistemul de Voice Control prin bluetooth şi sistemul SYNC de la Microsoft – cea mai importantă funcţie fiind apelul automat la 112 în cazul unui accident.
Încă un element neobişnuit pe maşinile din categoria asta e priza pentru pasagerii din spate. Mi-am putut încărca telefonul la întoarcere cu un adaptor USB cam ca ăsta (dacă vă mulţumiţi cu o singură ieşire USB, mai e şi varianta asta).
Preţul pentru noul Ford Fiesta facelift porneşte de la 10.900 de euro cu TVA inclus şi poate ajunge până la 15.100 de euro în varianta cu motor 1.6 litri, 105 cai, 5 uşi şi pachet Titanium. Modelul pe care l-am condus noi e 13.650 de euro. Nu ştiu dacă aş face acest efort în cazul în care ar trebui să aleg din nou, mi se pare puţin cam mult. Totuşi, diferenţa de preţ faţă de modelele competitorilor e asumată de cei de la Ford, care intenţionează să pună accent pe dotări.
Cam atât despre maşină, revin cu detalii despre noua abordare de comunicare a ofertelor pe care o au cei de la Ford. Mai multe fotografii pe pagina de Facebook.
5 comentarii. Leave new
[…] celorlalți bloggeri: Alex Ciucă, Raluca Popa. Din presa auto: 0-100.hotnews.ro, masini.ro (cu observația că Noua Fiesta a fost […]
[…] plăcut foarte mult cum s-a comportat maşina pe drumul dintre Azuga şi Râşnov, când fiind cu Alex în maşină, mi-am permis să abuzez un pic de pedala de acceleraţie. În ciuda faptului că e o […]
[…] mai scris despre noul Ford Fiesta și Adrian Ciubotaru, Alex Ciucă, Raluca Popa, Andrei Cismaru (bloggeri) și […]
[…] mai tehnice și mai multe fotografii despre noua Ford Fiesta pe blogurile lui Adi Ciubotaru, Alex Ciucă, Andrei Cismaru sau Cosmin […]
Salut,
Detin un Ford Fiesta 2009, deci varianta dinainte de facelift. Sunt de acord cu ceea ce ai spus despre masina, sistemul audio de la Sony are destul de multe dezavantaje incepand cu cele estetice si terminand cu cele tehnice. Sunetul este mai amplu si mai puternic decat in cazul variantei standard de sistem audio, dar varianta standard produce un sunet mult mai clar. Initial m-a pacalit, am crezut ca partea tehnica este cu totul mai buna, dar pe urma am trecut pe cateva melodii ceva mai complexe care solicitau alternari drastice si am observat ca boxele au inceput sa cam tuseasca, lucru neintalnit in varianta standard. Deci, daca preferati calitatea in locul fortei, recomand cu tarie varianta standard a sistemului audio, care de asemenea are mult mai putine butoane.
In ceea ce priveste motorul, ecoboost mi se pare o mare prostie. Un prieten are o Fiesta ST 2013 cu motor Ecoboost 1.6 de 182 CP si anvelope pe 175. Eu am motor clasic, 1.2L 82CP, deci exact 100 CP cu anvelope 185. Mare mi-a fost surpriza ca in urma unei „liniute” sa realizez ca masina mea este putin mai rapida la accelerare decat a lui si este cu mult mai ascultatoare. Partea cu ascultatoare am observat-o in urma testului urmator: am condus pe rand masina mea, dupa care pe a lui, cu exact viteza de 50km/h in treapta a 3-a de viteza, apoi am calcat acceleratia brusc pana la podea, masina mea a accelerat imediat, nu a stat deloc pe ganduri, in timp ce a lui a gandit pret de o secunda sau chiar mai mult. Concluzie: Motorul ecoboost depinde mult prea mult de partea electronica a masinii si de computerul de bord.
Singurul luru care l-am gasit superior a fost aspectul partii din fata a masinii, recunosc ca MeGusta.
In concluzie, in ordine inversa: Vreau o zi de 48 de ore, Ford si-a facut singur seppuku cu noile motoare ecoboost si eu nu ii voi urma.