E perioada licenţelor şi a dizertaţiilor, toţi studenţii îşi strigă panica pe reţelele de socializare. Apropo de paradigma greşită a sistemului educaţional, iată altă tâmpenie: lucrarea de diplomă care devine un stres, şi nu un studiu academic. Las la o parte lucrările cumpărate şi mă refer aici doar la cele care sunt făcute pe genunchi, între două examene şi trei seminarii.  Eventual şi cu un job pe cap, poate chiar şi cu o viaţă personală, studentul român e împins de sistem să facă o treabă de mântuială.

Situaţia colegilor care şi-au făcut masteratele în afară e mult diferită, de 100 de ori mai relaxată. Procesul academic are parte de tihnă. Doar că învăţământul universitar românesc nu cunoaşte astfel de noţiuni. De fapt, nici nu mai e nimic academic în tot procesul de obţinere a unei diplome, cercetarea se rezumă la „completează-mi şi mie un chestionar” şi cam aia e. Iar lucrarea rezultată are de prea puţine ori vreo valoare.

Apropo de revoluţia necesară în sistemul de învăţământ, iată un clip de la TED, pe care l-am vizionat zilele trecute la TEDx CaleaVictorieiED. E tot cu Sir Ken Robinson, pe care probabil că îl ştiţi de aici.

3 comentarii. Leave new

  • depinde de universitate. Nu o sa vezi asa ceva la Medicina, arhitectura, Unele facultati tehnice etc. generalizarea asta nu e sanatoasa….
    Eu am avut o lucrarea cu chestionar dar a fost un studiu prospectiv pe 2 ani. „metode de evaluare la distanta. eficienta cursurilor de BLS” si 90% din colegii mei au luat la mana mii de foi de arhiva sau au facut cercetare in laborator.

    Dar la facultati de balet, gen ASE, litere, marketing, management, RISE, cu studii de 3 ani cam ce cercetare ai putea face? cand habar n-ai ce aia rigoare stiintifica :)).

    La mastere e altceva si in Romania sunt tratare cu dispret… ca ceva de umplutura.

    Răspunde
  • In afara (UK) nu se pune problema de job in timpul facultatii (eventual un part time seara ca chelner) asa ca ai mult mai mult timp ca student pt… studentie.

    Răspunde
  • Si inca ceva… cand platesti £9000/an nu prea iti mai permiti sa faci o facultate doar de dragul de a o trece in CV. Si toata lumea plateste chit ca prin imprumut pe care-l dau inapoi in x ani.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu