Am ajuns weekendul trecut la DIPLOMA, evenimentul care prezintă lucrările de absolvire ale tinerei generații de arhitecți, designeri, scenografi și artiști în general.
Evenimentul are loc la Combinatul Fondului Plastic, pe șoseaua Străulești, și se încheie duminică, 15 octombrie, pe la ora 20:00. Deci mai aveți timp să mergeți dacă sunteți curioși. Intrarea e gratuită, însă trebuie să luați un „bilet” de pe site. Probabil că în acest fel contorizează exact numărul de participanți.
Merg de mai mulți ani la evenimentul ăsta (care a ajuns la ediția a 10-a) și mi se pare foarte interesant cum văd tinerii viitorul. Vorbim aici de design de produs, de fashion design, de arhitecți care propun diferite soluții pentru anumite zone urbane abandonate.
Sunt unele exerciții de imaginație foarte interesante, la fel cum sunt și niște chestii pe care cei mai mulți oameni le-ar cataloga drept ”tâmpenii”. Diferite fotografii care au niște descrieri complexe despre ce-a vrut să spună autorul, tablouri într-o singură culoare care exprimă de fapt un vid lăuntric ascuns privitorului care cheamă la un proces de introspecție asupra unui sfârșit fatidic al umanității… genul ăsta de abordare.
Mie îmi plac lucrurile ceva mai practice, așa că am zăbovit mai mult la zona de arhitectură urbană.
Primul proiect care mi-a atras atenția este o reconversie a depoului Victoria, aflat chiar în spatele Guvernului. Am mai scris despre asta în 2020, acel depou a fost construit la marginea orașului, în 1871. Astăzi ocupă spațiu inutil chiar în mijlocul Capitalei. Proiectul Oanei-Antonia Filip propune o zonă rezidențială care să se îmbine cu un hub de transport. Probabil că în orice oraș european din Vest locul s-ar transforma într-un Central Station pentru mijloacele de transport în comun. Nu e cazul la noi. Probabil că se vor face doar blocurile, nu și partea de hub de transport, eventual se va păstra gardul, ca să separe șmecherii care vor sta acolo de restul fraierilor.
Alt proiect care mi-a plăcut mult este o reconversie a spațiului de la Moara lui Assan, aflat în spatele blocurilor de la Obor. Am locuit vreo 5 ani în zona respectivă și treceam zilnic pe lângă moară, am observat cum se degrada de la un an la altul.
E un proiect semnat de Andreea Marian, care propune să folosească spațiul care înconjoară Moara lui Assan drept parc (n-ar strica unul în zonă), iar clădirile ca centrul urban multifuncțional.
Sunt total de acord că ar trebui să se facă ceva, orice cu locul ăla. E păcat că așteptăm să cadă ca să putem folosi spațiul în loc să reconvertim o clădire simbol pentru zona aia a orașului.
Mai găsiți la DIPLOMA și un proiect de reconversie pentru garajul Ciclop, mai e și o zonă din Calea Victoriei pentru care s-au făcut niște propuneri, o zonă de scenografie foarte interesantă.
Ce m-a surprins este că DIPLOMA seamănă tot mai mult cu Romanian Design Week, aici poate că ar merita o analiză astfel încât cele două evenimente să se diferențieze mai bine. Chiar dacă sunt aceiași organizatori, până acum câțiva ani era mai clară diferența între cele două.