A apărut recent o ştire conform căreia Depoul Victoria nu va intra în patrimoniul STB, aşa cum se discutase la un moment dat. Prefectura a contestat decizia Consiliului General al Municipiului Bucureşti, astfel că totul s-a blocat, urmând să ajungă în instanţă.

Miza e un teren de 35.000 de metri pătraţi, aflat fix în spatele clădirii Guvernului. Cel mai probabil, Primăria voia să treacă acel teren în posesia STB, după care STB ar fi constatat că nu are aşa mare nevoie de acel depou şi că poate să-l reducă la jumate sau să-l desfiinţeze de tot, caz în care terenul putea fi vândut. Pe ce sume? Probabil că pe sumele corecte, pentru nişte băieţi care aveau pregătit un complex rezidenţial acolo. Vorbim de un teren care valorează aproximativ 70 de milioane de euro.

Pe de altă parte, aş vrea să înţeleg de ce păstrăm în continuare Depoul Victoria, cel puţin la dimensiunile de acum. Depoul a fost construit pe la 1870, când Bucureştiul avea limita de Nord prin apropiere de Piaţa Victoriei de acum. Practic, depoul s-a construit la marginea oraşului. Odată cu dezvoltarea Bucureştiului s-a ajuns să avem un depou fix în buricul târgului, dar asta nu înseamnă că trebuie să ţinem ocupat un teren aşa cum a fost gândit acum 150 de ani. 

Mi se pare rezonabilă ideea celor de la Asociaţia Metrou Uşor, care propuneau anul trecut să se facă un muzeu STB pe o bucată din teren, să se folosească o parte pentru gararea tramvaielor şi să fie folosit în alte scopuri mai bine de jumătate din spaţiu.

În felul ăsta ai şi o variantă eficientă de garare a tramvaielor, ai şi partea de muzeu, dar nici nu ţii ocupat atâta spaţiu.

Foto via

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu