Se vorbeşte neîncetat despre Roşia Montană, eu am citit articole bune aici, aici şi aici. Facebook şi Twitter sunt acaparate total de subiect. În contextul ăsta nu-mi dau seama de ce e o mare dramă că nu transmit televiziunile. Sau credeţi că politicienii n-au internet? Problema e că vă ignoră ăia, nu televiziunile. Se tot face comparaţie cu protestele din ianuarie 2012, proteste transmise live non-stop de televiziuni. Situaţiile sunt mult diferite, mai ales din punct de vedere politic. Cu liniuţă:

  1. Antena 3 şi Realitatea nu vor să mai dea jos niciun Guvern. Sunt la putere, cum să-şi sape singuri groapa? Sau avea cineva impresia că transmiteau atunci pentru că lucrurile erau newsworthy? Nu e ca şi cum atunci au fost corecţi şi acum nu mai sunt. Nu sunt neapărat plătiţi acum ca să nu vă difuzeze dar sigur au fost atunci plătiţi să difuzeze în exces.
  2. La momentul respectiv era o ură comună, o ţară divizată, în momentul ăsta sunt milioane de oameni cărora pur şi simplu nu le pasă.
  3. Atunci era o premieră protestul în stradă post-mineriade, acum deja s-a mai fumat puţin treaba, publicul nu mai e aşa surprins să vadă oameni protestând.
  4. Dictonul după care s-a ghidat PROul în toţi anii ăştia şi care vine de la CNN: “If it bleeds, it leads.”. La protestul Roşia a fost totul paşnic, în parcul Tei a murit un copil. Motiv pentru care ProTV a dat 28 de minute din jurnalul de joi cu câinele maidanez şi doar 1 minut 20 cu protestul.
  5. Spre deosebire de ianuarie, când scenariul începea la 19:00 fix ca să se poată da în direct (şi cu susţinerea televiziunilor), acum marea de oameni apare abia pe la 10-11 şi se întinde până la 3-4 dimineaţa. Puneţi-vă în locul ălora de la ştiri: de ce ar da 1000 de ameţiţi strânşi la ora 7, când încep ştirile, mai ales că sunt şi paşnici! Dacă voi abia la 9-10 ocupaţi pieţele cine vreţi să vă dea live? Banciu? Badea? Se filmează materiale pentru a doua zi şi gata. Iar protestul până la 3 dimineaţa e total ineficient. Nu mai blocaţi niciun trafic, nu vă mai transmite nimeni la ora aia live pentru că publicul doarme, nu faceţi decât să obosiţi voi şi să-i obosiţi pe jandarmi.
  6. Nu sunteţi newsworthy. De 4 zile încoace nu mai faceţi nimic ieşit din comun. E un protest paşnic desfăşurat seara târziu când nu mai deranjează pe nimeni. De ce ar difuza o televiziune mai mult de 2-3 minute în care să anunţe că s-a protestat şi că au fost X mii de oameni? Câte interviuri din mulţime să iei? Cât să te uiţi la imagini cu pieţe ocupate?
  7. În ianuarie ieşeau non-stop oamenii din Opoziţie şi trăgeau din toate direcţiile în Boc şi Băsescu. Acum parcă nici nu există Opoziţie. În loc să aibă aceeaşi strategie pe care a avut-o USL în 2012, PDLul tace. Nimeni nu ştie de ce.

Ştiu că e cam tristă realitatea asta legată de agenda publică, dar puţin pragmatism ar putea să schimbe lucrurile.