Săptămâna trecută a apărut raportul Blogosfera în România – ediţia 2014, bazat pe un chestionar la care au răspuns 578 de bloggeri. Nu toţi cei importanţi, nu toţi bloggerii comerciali, dar un eşantion destul de reprezentativ, mai ales pentru anumite statistici.

Parcă e ceva mai light decât la ediţiile precedente, dar ştiu ce muncă presupune un astfel de demers şi apreciez ce au făcut Costin şi Alex.

N-o să discut partea de bani, bugetul total e sub 1 milion de euro dacă mă întrebaţi pe mine, însă a fost ceva care mi-a atras atenţia mult mai mult.

beneficii

În 2011, 34% dintre bloggerii participanţi au zis că n-au avut niciun beneficiu de pe urma blogului. Trei ani mai târziu, doar 12% mai spun că n-au avut niciun beneficiu.

Şi în contextul în care se reia constant discuţia despre cum privesc cititorii advertorialele, mi se pare că venit momentul să ne ocupăm de lucruri mai serioase. E cât se poate de clar că toată lumea în blogosferă vinde câte ceva. Fie că se vinde pe el ca să obţină un job, fie că vinde nişte servicii prin intermediul brandului personal, fie că vinde direct spaţiu publicitar, toată lumea scrie cu un scop. Cu (P) sau fără (P), blogosfera românească a ajuns într-un punct în care scrie tot mai rar doar de dragul de a scrie.

Şi nu-i deloc un lucru rău, e perfect normal în evoluţia unei pieţe, e semn de profesionalizare. Trebuie doar ca cititorul să se obişnuiască cu ideea asta şi să aibă încredere în profesionalismul celui pe care îl citeşte.

6 comentarii. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu