in Politics

România votează – un fel de live-blogging

shutterstock_230066392_small

Pentru că toate siteurile de ştiri oferă zeci de articole de-a valma, iar pe social media curg linkurile la greu, fiind foarte greu de urmărit, m-am gândit să centralizez ce e mai interesant despre votul de azi. Sper să-mi şi iasă. Măcar o să rămân cu o imagine clară despre cum a furat Ponta alegerile, dacă n-avem diseară parte de victorie.

Dacă aveţi comentarii, informaţii, linkuri interesante, le aştept mai jos.

Ora 13:00 | Ora 14:00 | Ora 17:00| Ora 18:00| Ora 19:00| Ora 20:00| Ora 21:00

Ora 13:00

Prezenţa la vot: 8,52% conform datelor BEC pentru ora 10:00. 2 procente peste turul 2 din 2009, 1 procent peste turul 1 din acest an. Iese lumea la vot, e bine, dar Teleorman şi Olt sunt fruntaşe. La Teleorman e Dragnea şef, la Olt există dovezi că se fură. Detalii aici.

Situaţia nu e roz deloc, Şuţu zice că diferenţa este foarte mare pe exit-poll-urile de la ora 11:00

VICTOR PONTA – 56,6%
KLAUS IOHANNIS -38,5%

Sigur, a votat mai mult public bătrân, dar cum naiba să fie 60-40 diferenţa? E enorm de recuperat până diseară!

Între timp, diaspora încearcă să voteze şi se stă ore întregi la coadă. Londra, Dublin, Munchen, Barcelona. Despre votul din diaspora, citiţi pe larg într-un live-blogging la TvDecei – aici.

Nu uitaţi:

Între timp, s-a încheiat votul în Noua Zeelandă, victorie zdrobitoare pentru Iohannis, 94%! Important este că au fost 330 de voturi, în timp ce în turul 1 au votat doar 129 de oameni. Detalii. Momentan, Facebook este inundat de mesaje cu oameni care merg la vot şi anunţă asta prin butonul introdus pe platformă special pentru acest eveniment. facebook_voting Să sperăm că toţi cei care apasă butonul ăla chiar ies la vot. Iohannis l-a depăşit pe Ponta la numărul de fani pe Facebook, asta fără să fure like-uri cu imaginea Simonei Halep şi alte trucuri murdare. Dar nu ştiu cât ne ajută asta, că n-o să fie preşedinte pe Facebook. 20.000 de votanţi pe listele suplimentare în Teleorman până la ora 10!!!

Ora 13:30

Au apărut estimări atât de la ACL, cât şi de la PSD, nimic oficial. Ponta are un avans clar, însă aşa a avut şi Geoană acum 5 ani. Media este undeva aproape de 59%-41%. Detalii. Teodor Meleşcanu este în vizită prin diaspora, a zis că pe internet e plin de laude la adresa organizării exemplare a alegerilor. Cred că moşul stă pe alt Internet. La sosirea lui miile de români care stau la coadă la Paris au început să strige „Jos Ponta!”. Detalii. Peste 100.000 de voturi pe listele suplimentare în Olt, Giurgiu, Teleorman şi Dolj. Asta doar până la ora 10:00. Detalii. Prezenţa la vot la ora 13:00 este de 27,19% – cu 3 procente peste votul din 2009. 5 milioane de români au votat deja. Dintre ei, 100.000 sunt din diaspora.

Ora 14:00

Exit-poll ACL – 59%-41%. Detalii. La 11:00 era 56-44, situaţia parcă se înrăutăţeşte. Coada la secţia din Londra. „Fraudă” este cuvântul care apare cel mai des la ora asta. Gândul.info spune că un exit-poll al ACL arată situaţia la ora 13:00 cam aşa: 51,48% Ponta – 48,52% Iohannis. Cristi Şuţu are informaţii cum că diferenţa ar fi mai mare54% – 46%. Antena 3 duce minciuna mai departe. Pe burtiera televiziunii puşcăriaşului Voiculescu scrie că secţiile de votare din diaspora sunt goale.

Ora 17:00

Între timp am fost şi am votat, prima oară când văd că buletinele sunt o fiţuică amărâtă. România a devenit brusc un stat eco. Makavelis strânge toate fraudele semnalate la alegeri. Evoluţia voturilor conform exit-poll-urilor date de PSD. via situatie_statistica_exitpoll Rezultate exit-poll pe Şuţu.ro la orele 15: VICTOR PONTA – 52,5% KLAUS IOHANNIS – 47,5% În 2009 diferenţa era mai mică – 51,5 Geoană, 48,5 Băsescu. Dar parcă atunci nu erau oamenii atât de îndârjiţi, nu se stătea la cozi atât de mari în diaspora. Iohannis a câştigat în Japonia, Australia, Noua Zeelandă şi chiar şi Coreea de Nord. La orele 16:00 au votat 8 milioane de români, adică 44,05%. Detalii. Sunt 10 procente peste turul 1 şi 4 procente peste ce s-a întâmplat în 2009. Victorii pentru Iohannis şi în Thailanda, Malaezia şi Singapore. Echipa de campanie a ACL face o treabă foarte bună, comunică fiecare mică victorie. Din păcate, voturile din Thailanda, Malaezia sau Singapore sunt uşor anulate de câteva sate de prin Olt şi Teleorman cu prezenţă 130%.

Ora 18:00

Exit-poll – din informaţiile pe care le am în acest moment, situaţia e la 50% – 50%! Pe lângă sursele mele, am găsit pe altcineva care are cam aceleaşi cifre 50,5 – 49,5! Rezultatele lui Cristi Şuţu indică în momentul ăsta cea mai mare diferenţă, dar nimic ce nu poate fi recuperat. Pentru ora 17:00 – 51% – 49%, cu un trend ascendent pentru Iohannis. Observatori din toată ţara transmit cum se fură voturi la greu. Detalii. Iar Vlad Petreanu zice foarte bine ce zice: petreanu_voturi 5 ore jumate de stat la coadă pentru un vot la Roma!

Ora 19:00

Preşedintele Traian Băsescu cere ca Guvernul să emită o ordonanţă de urgenţă pentru ca votul să se prelungească până la orele 24:00 în diaspora. Mărturii privind furturile şi în judeţul Bacău. Un nou grafic pe exit-poll-ul de la PSD, cu statistică făcută de Aurelian Săndulescu: statistica_exitpollPSD Moise Guran vorbeşte despre ideea anulării alegerilor. Tentativă de manipulare grobiană la RomâniaTV! Au filmat cu spatele la coada secţiei de votare ca să arate că nu sunt oameni care vor să voteze! Agitaţie la Antena 3. Să sperăm că e un semn bun.

Am o singură emoţie în momentul ăsta, să nu ne fure peste noapte.

alegeri_furt

Şi acum, veştile proaste, ca să ne domolim entuziasmul.

Mâine dimineaţă Ponta va fi în continuare Prim-Ministru.
Antena 3 va continua 5 ani să vorbească despre Băsescu, minţind că el e în spatele lui Iohannis.
Va fi greu de format o majoritate parlamentară, vom continua chinuiala asta încă câţiva ani. Nu se va fura pe faţă, nu ne vor minţi cu zâmbetul pe buze, nu ne vor băga pumnul în gură, dar ne vom chinui.

O eventuală victorie nu trebuie să entuziasmeze pe nimeni, suntem oricum în rahat.

În plus, trebuie să fim atenţi la ce face neamţul de acum încolo. Democraţia nu se exercită doar la vot.

A început să iasă lumea în stradă. Se adună oameni în Piaţa Universităţii din Bucureşti, în Cluj şi în Timişoara.

Ora 20:00

La Universitate sunt vreo 4000 de oameni care pleacă spre Guvern să protesteze. Revin cu poze în câteva minute.

O tânără epuizată după ce a stat 10 ore să voteze la coadă la Paris.

Imagini live de la un prieten care e deja la proteste. Se pare că jandarmii sunt deja foarte bine organizaţi.

Se merge spre Guvern, oamenii speră să-l convingă pe Ponta să dea ordonanţa de urgenţă pentru ca toată diaspora să poată vota.

Alt vot furat! O doamnă a filmat cum i se explica la secţie că cineva a semnat în locul ei.

Exit-Poll Independent: 50%-50%. Situaţia va fi strânsă, la Antena3 a început show-ul. Băsescu e pe buzele tuturor.

Exit-Poll de la Cristi Şuţu, ora 19:00.

VICTOR PONTA – 50,9%
KLAUS IOHANNIS – 49,1%

Ora 21:00

Exit Poll-uri
IRES – Klaus Iohannis: 50,9%, Victor Ponta: 49,1%. (TVR)
CURS – IOHANNIS: 51,5%, PONTA: 48,5% (Digi24)
ARP – KLAUS IOHANNIS – 50%, PONTA – 50% (RealitateaTV)
SICIOPOL  – VICTOR PONTA – 50,90, KLAUS IOHANNIS – 49,10% (Antena 3)
CSCI – PONTA 50,72% – Iohannis – 49,28% (România TV)

Foto: Romania votes via shutterstock

1 comentariu. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu