in Casual stuff

Aberaţii în lanţ cu Primăria Sectorului 6

locuri_parcare

În zona în care (încă) locuiesc era până mai ieri paradisul locurilor de parcare. Tot betonul pe care îl vedeţi era acum câţiva ani un mare maidan. După Revoluţie, au rămas ani buni mormane de pământ pe spaţiul ăla. Legenda locală spune că era în proiect un teatru, care să vină ca opţiune secundară de divertisment după cinematograful Pacea (sala în care e Teatrul Masca în prezent).

Cred că abia prin 1995 s-a strâns pământul respectiv, care avea şi o mulţime de moloz, resturi de pe şantier etc. Blocurile din jur au fost terminate în ’88-’89, probabil n-a mai interesat pe nimeni igienizarea după căderea lui Ceauşescu. Cert e că a rămas acel spaţiu generos pe care au apărut la un moment dat garajele. Erau probabil vreo 200 de garaje de tablă şi beton care adăposteau mese de ping-pong, butoaie cu varză, truse de scule, saci de haine, uneori chiar şi maşini. Frecvent se întâmpla să mai ia foc un garaj, veneau pompierii, se strângeau copiii. La un moment dat primăria de sector s-a hotărât să civilizeze zona, aşa că au dărâmat toate garajele, mai ales că erau amplasate ilegal. Şi au făcut în loc o mare parcare.

Am suspinat puţin când ne-au distrus maidanul pe care s-au jucat câteva generaţii, dar ne-a trecut până la urmă, că toată lumea îşi luase maşini şi n-aveam unde să le parcăm. Înainte să se toarne asfaltul cineva a împrejmuit o bucată cu un gard. Am înţeles că s-ar fi retrocedat bucata aia de teren. Între timp a răsărit şi blocul din partea de sus a imaginii, care taie o alee. Aberant, nu înţeleg de ce nu s-a putut plăti o despăgubire, mai ales că aleea aia chiar era folosită.

A trecut timpul, maşinile s-au înmulţit, dar era în continuare decent. La finalul anului au scos gardurile care delimitau locurile de parcare, au distrus şi micul părculeţ amenajat lângă. Atunci am auzit că s-a retrocedat tot terenul. Mi s-a confirmat când cineva a încercat să ne ia un loc de parcare. Avem două, că la vremea la care am făcut dosarul erau o grămadă de locuri libere.  Din ce-am înţeles, ADP Sector 6 n-a reuşit să rezolve nimic cu acea parcare, aşa că terenul merge la cineva.

E drept că în zona aia au fost case la un moment dat, că doar era satul Militari. Foarte corect, dacă s-a luat cu japca, să se plătească. Dar bani, nu terenuri, că ăla e spaţiu de interes public. În momentul ăsta proprietarul se judecă cu ADP pentru că vrea să fie spart betonul înainte ca spaţiul să fie îngrădit. Zona rămâne fără 150 de locuri de parcare, iar în locul parcării vor răsări vreo 2-3 blocuri probabil.

Şi din cauza acestei situaţii, am aflat de aberaţia numărul 3. Conform unei hotărâri a consiliului local sector 6, nu poţi avea mai mult de un loc de parcare pe apartament. Ok, să zicem că înţeleg, situaţia e nasoală. Doar că se aplică diferit: nu poţi avea mai mult de un loc de parcare pe domiciliu. Mai exact, dacă eu am 10 apartamente într-un bloc, la Taxe şi impozite sunt înscris cu un singur domiciliu, deci am dreptul la un singur loc de parcare. Am chiriaşi care vor loc de parcare? Nasol. Am copii care vor să stea în bloc cu mine? Nasol. Am mai multe maşini? Nasol.

De ce e legat locul de parcare de o adresă de buletin şi nu de apartament nu înţeleg. La fel cum nu înţeleg de ce nu s-a răscumpărat terenul ăla, chiar dacă plăteau cei 150 de oameni care parchează maşini acolo. Sau unde naiba o să fie parcate toate maşinile alea de-acum încolo. Bine că n-o să apuc să aflu.

19 comentarii. Leave new

 • In sectorul 6 exista o „grupare imobiliara” care cumpara dosarul de la cei care se judeca cu ADP si imediat ridica 1,2,3 blocuri fara sa respecte vreun plan de urbanism.
  Calea ferata de langa 117 este blocata de 1 bloc cu 11 etaje.

  Răspunde
 • ceea ce mă macină cu adevărat încă de când am terminat de citit articolul este următoarea întrebare: dar de ce n-o să apuci să afli ?

  Răspunde
 • Nu înțeleg exact: chiriașii își pot face mutația acolo și pot cere legal loc de parcare, copiii la fel. Dacă vrei să ai totul pe numele tău da, e un loc pe domiciliu.

  Teoretic dacă tu ai 10 apartamente, oricum vor rămâne câteva locuri nealocate, la liber.

  Răspunde
  • Păi şi cu mutaţie plăteşti impozit la sectorul ăla? Că eu asta nu ştiu. Pentru că ei au spus că nu pot să încaseze 2 locuri de parcare pe aceeaşi adresă pentru că sistemul nu le permite. Poate doar dacă îţi schimbi şi buletinul 🙂

  • Ca sa faci cerere la adp iti trebuie si de la administratia blocului aprobare dar ei nu-ti dau pe motiv ca sunt doar nu stiu cate locuri si cereri mult mai multe.Si normal ar trebui sa parchezi masina intr-un loc daca e liber dar a 2-a zi iti vezi masina distrusa de catre „un prieten” de-al administratiei sau poate de un membru.Faza este ca nici ei nu-si fac ca sa nu plateasca 🙂

 • Buna ziua, sa o luam pe rand:
  1. Situatia terenului din Lujerului nr. 10
  Retrocedarea a fost realizata conform unei decizii definitive, irevocabile si executorii a instantei, mai precis a Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Un grup de locatari ai blocului a fost in audienta la Primaria Sectorului 6 in data de 9.07.2014. Locatarii au fost insotiti de avocat. In discutiile purtate cu managerul public si cu arhitectul-sef al Sectorului 6, a fost dezbatuta situatia generata de hotararea instantei. Concluziile sunt:

  a. Conform hotararii instantei, retrocedarea s-a facut in natura, pe baza documentelor prezentate in cadrul procesului.

  b. Nicio entitate publica sau privata nu poate contesta hotararile instantei, atata vreme cat ele sunt definitive si irevocabile.

  c. Dreptul la proprietate este garantat de Constitutia Romaniei, Art.44, aliniatul (2)” Proprietatea privată este garantată şi ocrotită în mod egal de lege, indiferent de titular. “

  d. Imprejmuirea proprietatii este un drept al proprietarului.

  e. Servitutea de trecere pe locul vecin care potrivit art. 616 – 619 Cod Civil, consta în dreptul proprietarului locului înfundat de a cere vecinului sau dreptul spre trecere spre calea publica pentru folosirea fondului, cu îndatorirea de a-l despagubi pentru pagubele ce i le-ar produce. Dreptul ce rezulta din servitutea de trecere este recunoscut indiferent daca este vorba de fond îngradit sau neîngradit, urban sau rural, cladit sau necladit, si indiferent cui ar apartine fondul aservit.

  Accesul in blocul respectiv nu este ingradit, dupa cum au admis si locuitorii prezenti in audienta, astfel ca servitutea nu se aplica in aceasta speta. Cu toate acestea, Consiliul Local al Sectorului 6 a facut o cerere pentru marirea caii de acces catre Consiliul General al Municipiului Bucuresti, care are in proprietate toate terenurile publice din Capitala.

  f. Reprezentantii oricarei institutii publice, inclusive cei ai Primariei Sectorului 6, fie ca e vorba despre primar, viceprimar ori alti functionari, nu au nicio calitate in a contesta, prin actiuni administrative, decizia instantei. In speta de fata, decizia definitiva, irevocabila si executorie a instantei are caracter de lege. Conform Codului Civil, Dreptul de proprietate este dreptul unei persoane de a se bucura și dispune de un lucru în mod exclusiv și absolut, însă în limitele determinate de lege.

  2. Cat despre necesitatea ca fiecare cetatean care plateste taxe in Sectorul 6 sa beneficieze de un singur loc de parcare, ea survine ca urmare a situatiei din teren. Mai precis, exista peste 200.000 de masini inregistrate in Sectorul 6 si doar 35.000 de locuri de parcare. Am incercat, prin proiectele pe care le derulam in acest moment in cartierele Militari si Drumul Taberei, sa cream mai multe locuri de parcare. Ca urmare a acestor proiecte, finantate din fonduri europene, vom avea 1500 de noi locuri de parcare. Insa problema e sistemica.

  Toate cartierele-dormitor din Sectorul 6 au fost proiectate intr-o perioada in care masina era considerata a fi un lux, iar circulatia pe drumurile publice era restrictionata (ratii de carburant, weekenduri pare si impare etc.). Spatiul existent in Sectorul 6 nu permite fizic realizarea a diferentei de 165.000 de locuri de parcare, in asa fel incat sa rezolvam toate cererile. De aceea, am gasit aceasta solutie prin care, consideram noi, tot mai multi cetateni se pot bucura de beneficiile inchirierii unui loc de parcare.

  Răspunde
 • Foarte bun răspunsul, punct în plus pentru viteza de reacţie 🙂

  Dar:

  1. Treaba cu proprietatea privată nu se aplică în mod absolut pentru că altfel ar însemna că toţi proprietarii de terenuri pot să emită pretenţii pe spaţiile pe care sunt construite acum blocuri, străzi etc.

  2. Am înţeles situaţia cu 1 loc/apartament, dar e o problemă cu modul de aplicare. Concret, un vecin are un apartament într-un bloc. Unul din copii s-a mutat în blocul de vis-a-vis dar nu a schimbat buletinul. În concluzie nu i s-a dat dreptul la 2 locuri de parcare (pentru că sunt toţi înregistraţi la aceeaşi adresă în baza de date de la Taxe şi Impozite).

  Răspunde
 • 1. Corect, cu mentiunea ca instanta decide daca restituirea unui teren se face in natura sau prin masuri reparatorii in echivalenta, fie ca vorbim de un alt teren sau de bani. Legea asigura cadrul, instanta hotaraste pentru fiecare speta in parte.

  2. Schimbarea buletinului (cu adresa noua) rezolva problema, exact cum spuneati mai sus 🙂

  Răspunde
 • Salut,

  Mai aveti informatii despre acest proiect? Si eu locuiesc in zona, si se pare ca pana la urma parcarea din poza s-a retrocedat, deja s-a imprejmuit terenul si au fost aduse materiale de constructii(betonul nu a fost inca spart). Dar nu e nicio autorizatie pusa pe terenul cu pricina cum stiu ca se face la toate constructiile legale :). Sunt curios daca retrocedarea terenului s-a facut legal si daca noul proprietar are sau nu o autorizatie de constructie sau pur si simplu a inceput lucrarile asa bazandu-se pe faptul ca nu o sa se planga nimeni?

  Răspunde
  • Din ce ştiu eu s-a împrejmuit ca să intre în posesie proprietarul actual. Probabil că se va construi rapid ceva acolo, ăsta este modul de acţiune în cazuri de genul ăsta, se presupune că n-o să dărâme nimeni o clădire deja construită. Cât timp e teren viran acolo e posibil să se demonstreze că e retrocedare ilegală. Ai văzut cât de mare e terenul, e imposibil ca cineva să fi avut în perioada comunismului o curte de dimensiunile alea, acolo sunt tocmiţi mai mulţi foşti proprietari care au vândut litigiile, ştiu că aşa se practică.

 • Domnul sau doamna de la Primaria sector6 care a scris mai sus sa ne spuna si noua de ce Adp sector 6 dau locuri de parcare (platite) pe suprafete de teren care apartin blocurilor.
  Atentie ADP sec.6 nu are Avizul de la Comisia Tehnica de circulatie,deci nu au voie sa faca asa ceva.
  P.S. defapt in tot sectorul 6 unde s-a ridicat o parcare de la Adp6 si care arata c-am asa( 4,5 pensule cu vopsea alba pe jos si renumitul indicator albastra) aceea este data ILEGAL.

  Răspunde
 • Ilegalitatile comise de ADP Sector 6, spagile luate pentru alocarea locurilor de parcare sunt in vizorul DNA. Urmeaza o serie de actiuni si la sectorul lui Manescu.

  Răspunde
 • O scurta intrebare: unde ne putem interesa de situatia terenurilor retrocedate sau puse in posesie de pe raza sectorului 6?
  Cred ca si la mine la bloc o sa se intample la fel si as vrea sa fiu pregatit.
  Multumesc

  Răspunde
 • In legatura cu parcarile de pe spatiul public este i mare aberatie.Nici nu are rost sa vorbesc despre apartament si loc de parcare.Fac pariu ca mai mult de 10% din cei care au in fata parcarii(de la un bloc de ex.)nu plateste absolut nimic la stat pt acel loc dar el este confiscat si inscriptionat cu tablite P interzisa sau alte amenintari la adresa celor care „au tupeul” sa parcheze pe locurile lor.Nu locuiesc de mult timp in sectorul 6 dar este indeajuns sa observ masina zgariata si cu bratele stergatoarelor rupte din aceasta cauza si mai ales aceasta educatie a oamenilor din acest sector.Sectorul 6 este cu f.mult in urma fata de sectorul 3 sau 2 de exemplu.Inca sunt garaje ridicate ilegal si trotuarele ocupate ilegal de acesti oameni care am scris mai sus.Vorbesc doar despre acest subiect,nu mai vorbesc despre alte subiecte pt ca as devia.

  Răspunde
 • Sunt un cetatean educat si civilizat si nu as parca masina pe un loc inscriptionat ADP S.6,cu nr.de inregistrare si nr-ul.masinii dar parchez pe un loc care nu scrie nimic si in maxim 2 ore este de ajuns sa fie masina zgariata de niste oameni carora li se permit sa nu plateasca si sa fie needucati,sa provoace distrugeri

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu