in Casual stuff

spalatorie-lukoil-01

Am tot auzit pe la prieteni despre spălătoriile „cu jetoane” care s-au deschis la unele benzinării şi cum astăzi aveam o urgenţă, am zis să încerc sistemul. Am lăsat azi-noapte Hoimobilul sub un dud, iar dimineaţă am găsit maşina plină de buline mov. Aşa că am oprit la un Lukoil să curăţ petele respective. N-aveam timp să stau la spălătorie, plus că erau nişte nori ameninţători, aşa că n-avea sens să spăl maşina.

Din câte am auzit, sunt două variante pentru spălătoria self-service în benzinărie: OMV şi Lukoil. La OMV preţul unei fise de 3 minute este 5 lei, la Lukoil pentru 2 minute plăteşti 2,9 lei. Adică la Lukoil este puţin mai ieftin. Să zicem că iei 6 minute, câte ai nevoie pentru o spălare de bun simţ, la OMV te va costa 10 lei, la Lukoil 8,7 lei.

Sistemul e foarte simplu: cumperi fisele de la casă, le introduci în aparat, porneşte timpul automat, pe primul program, cel de spălare cu spumă. Săpuneşti bine de tot maşina, insişti pe unde e nevoie, pe urmă treci la următorul pas, poţi lua o perie care are ataşat un alt pistol legat la compresor. Peria pare ok, dar n-am folosit-o pe caroserie, am scos petele care mă interesau cu jetul de apă.

Apoi poţi selecta limpezire, ceva ceară şi finisare cu apă osmotizată. La OMV procesul e împărţit în doar 4 paşi, dar seamănă foarte mult, îl găsiţi aici. Eu n-am prins toată şmecheria din prima şi am dat cu spumă vreo 2 minute, pe urmă am schimbat pe limpezire şi am alternat doar între astea două până la final. A ieşit o maşină nici curată, nici murdară, fix cât să n-o duc la spălătorie prea curând dar nici să nu-mi pară rău dacă plouă zilele astea. Tipul care şi-a spălat maşina înaintea mea a făcut-o lună, avea şi nişte cârpe ca să o usuce, era experimentat 🙂

Există şi o zonă de aspirare, în care vă puteţi face interiorul, merge tot cu jetoane, însă cred că un jeton are o durată ceva mai mare.

OMV are 6 astfel de spălătorii în Bucureşti, găsiţi aici lista cu punctele din toată ţara, Lukoil are 12 spălătorii, dar nu ştiu dacă toate au şi self-service. Există sigur serviciul la cea dintre Cora şi Plaza (Lujerului, Militari), pe Bulevardul Timişoara (tot aproape de Plaza), pe Mihai Bravu la pasajul cel nou, pe Şoseaua Fundeni, pe Olteniţei colţ cu Vitan Bârzeşti.

Sistemul mi se pare foarte bun pentru cei care vor să cureţe rapid porţiuni din maşină fără să treacă pe la spălătorie şi pentru cei care preferă să-şi spele singuri maşina în tihnă. Pentru mine timpul e cea mai mare problemă, pierd cam 2 ore la spălătorie şi mă costă 30-35 de lei, de-asta nici nu spăl maşina prea des.

Foto via

29 de comentarii. Leave new

  • Da’ cam ce faci tu 2 ore la spalatorie? O duci in Pitesti?

    Răspunde
  • Niciodată nu e liber, aştept vreo 20 de minute. Pe urmă o ia la curăţat prin interior, până o dă cu degresant, până o curăţă, până o usucă, trece timpul. Şi o spăl de 5 ani în acelaşi loc, în Chiajna, dacă tot ai întrebat 😀

    Răspunde
  • In tihna, cu update din 2 in 2 minute? Rly?

    Răspunde
  • Nu, şef. Iei 10 jetoane, bagi 20 de minute şi pe urmă o freci cum vrei. Sau bagi jetoanele pe rând, o mai freci, mai dai cu spumă, nu te dă nimeni afară de acolo, poţi să o lustruieşti cât vrei.

    Răspunde
  • Si Petromul are self wash, 4,99 lei fisa si daca iei mai multe pretul scade. De un an spal masina doar la self-wash din considerente de timp mai ales ca saptamanal trebuie sa trec cu ea la spalatorie.
    Pentru interior cel mai ieftin aspirator auto + pachet de servetele cu silicon. Si se intretine masina curata o perioada lunga de timp.

    Răspunde
  • O curiozitate: te uzi/murdaresti/stropesti in procesul asta? Intreb ca la spalatorie aia au cizme de cauciuc sau slapi 🙂
    Apoi zicea mai sus razvan de servetele cu silicon, cand bate soarele nu evapora siliconul ala pe interiorul parbrizului si e de parca ar fi plin de grasime?

    Răspunde
    • @ Cris eu nu m-am udat/stropit/murdarit doar la picioare sa nu ai papuci prin care trece apa, e ca si cum ai merge pe strada dupa ploaie. Nu am avut probleme de genul cu servetele de silicon, ca de pe bord nu se evapoara pe parbriz. Per total distractia cu 3 minute la jet + sters bord/suprafete plastic + aspirat masina = maxim 30 minute.

    • Nu te stropeşti, exact ce-a zis Răzvan. Mergi pe asfalt ud şi cam atât.

  • te chinui mult sa ti-o speli singur, iti trebuie apoi si carpa speciala daca vrei sa o stergi. intr-adevar, nici la spalatorie normala (cel putin in Bucuresti) nu merita asteptarea. pentru exterior recomand spalatoriile tunel (eu ma duc la Petrom), la fel cu optiune de ceara. in program ti-o si usuca bine, apoi o si sterg baietii. totul dureaza maxim 15-20 mins (in principiu nu astepti la coada)

    Răspunde
  • @stefan depinde pentru ca am vazut de multe ori la OMV/Petrom oameni care i-a prins lapovita/ploaie pe drum si le-a facut masina neagra, iar ca sa nu ajunga cu ea la intalnire opreau 5 minute la un peco hop un jet de apa si arata mai mult decat decent. Pentru care nu se merita sa stai 20 min.
    Faza cu self-wash e buna ca sa intretii masina curata/decenta pe o perioada mai lunga de timp cu costuri minime(de timp si chiar si bani), iar apoi la 2-3 luni sa o duci la o spalatorie sa ti-o faca curata calumea.

    Răspunde
  • Daca tii interiorul masinii cat de cat curat, zic eu ca se merita sa faci doar exteriorul, mai rar la astfel de spalatorii.

    Răspunde
  • Ambele sisteme sunt decente. Și eu le folosesc tot așa, când sunt grăbit și am nevoie să fie curată mașina sau când nu este foarte murdară și pot să o rezolv și singur fără să mă chinui.
    Folosesc sistemul de la OMV (e mai aproape de casă) de vreo cinci ani. De obicei, nu mă ud când spăl mașina, trebuie să fii atent doar când dai cu jetul de apă pe jante/discurile de frână (atunci sare înspre tine, de obicei). Cu 10 lei, o fac lună la OMV, dar mărturisesc că nu am răbdare să o lustruiesc cu o cârpă și acest lucru se vede uneori.
    Dar partea bună este că îmi pot spăla mașina cu 5 lei în 5 minute (cu tot cu mers la casă, plătit, etc.)

    Serviciile de spălătorie (relativ) rapide și bune pe care le mai folosesc sunt la XXL în Colentina, la Agip Piața Muncii, OMV Băneasa (acesta durează cam mult, am fost de două-trei ori și am senzația că am stat destul de mult). Mai departe de atât, spălătoriile de cartier, cu condiția să văd că au o cabină liberă, altfel nu mă opresc, pierd prea mult timp.

    Răspunde
  • Ai punctat că ieși mai ieftin la Lukoil, dar gluma e pe seama clientului. Pentru o economie de 1.5 lei, jetul de apă din pistol e de toată jena. Fiind client fidel omv, când am încercat 2 din spălătoriile Lukoil cu jeton, mi-a fost rușine mie de ce presiune slabă aveau în pistoale. Efectiv mângâiai ușor murdăria de pe mașina, nicidecum nu se putea numi spălare..

    Răspunde
    • Adrian, ai apasat si pe „tragaciul” ala? Daca doar tii in mana pistolul, presiunea e mica, dar cand apesi pe el incepe o presiune decenta, zic eu. N-am spalat decat la Lukoil Militari, chiar recent o data, si m-a multumit rezultatul. Au iesit inclusiv urme de găinaţ rămase de mult timp acolo.

    • Spăl de mult timp la spălătoriile de genul, știu cum funcționează 🙂
      Acum, nu știu dacă e o problemă permanentă sau doar temporară, dar una din spălătoriile de care am fost dezamăgit e fix Lukoil militari (lujerului).
      La Lukoil când apeși pe „trăgaci” se mărește ușor presiunea, pe când la omv îți sare efectiv lancea din mână datorită presiunii.

    • Ok, înseamnă că nu sunt eu familiarizat cu compresoarele astea şi de fapt ar trebui să fie mult mai bun rezultatul. O să încerc şi la OMV.

    • Cu siguranță nu o să te mai întorci la Lukoil 🙂

  • Subscriu la cele spuse de Adrian, eu m-am interesat in detaliu pentru o comparatie intre cele doua si ca si presiune avem pana la 80 bari la Lukoil; la OMV pana la 120 bari dar nu mai putin de 100.
    Pe de alta parte OMV-ul are tot timpul anului apa calda (nu stiu cati din utilizatori ati observat) ceea ce este un mare avantaj in momentul in care dai cu sampon (spuma sau cum vreti sa ii ziceti)…
    Informatiile pt Lukoil le-am „furat” de la un tip care venise sa schimbe ceva la instalatia de jet la Lukoil militari unde si eu am fost client fidel pana acum ceva timp… pana am descoperit spalatoria sel service OMV de pe Milea.

    Răspunde
    • Într-adevăr, la omv este apă caldă – inclusiv la programul cu ceară (mai puțin la ultimul program – cel de clătire cu apă osmotică) și ajută foarte mult la dezincrustarea murdăriei.

      Un minus ar fi că nu știu ce apă osmotică folosesc cei de la omv Timișoarei, pentru că mai mereu îmi rămân pete albe pe vopsea (nu prea șterg mașina cu cârpă, decât atunci când o spăl eu manual, de frică să nu adaug alte micro zgârieturi).

      Data viitoare când spăl, probabil după ploaia din seara aceasta, o să reîncerc jetoanele de la Petromul de pe Iuliu Maniu, cel din curte cu Subway. Revin cu impresii

  • Revin cu updates

    OMV Timisoarei si Petrom Iuliu Maniu de la subway au primit revizii tehnice si sunt din nou disponibile.

    Am dat recent masina cu ceara dupa care am folosit ambele spalatorii si presiunea este cam aceeasi la ambele.
    Acum, vopseaua fiind tratata si curata, murdaria aluneca mult mai usor, microfibra a ramas curata dupa stergerea masinii.

    Recomand in continuare aceste 2 spalatorii pentru cei din zona Militari.

    Răspunde
    • Au si zona de curatare a masinii in interior? Sau doar exterior?

    • La Iuliu Maniu parcă au, undeva prin spatele benzinăriei.

    • Da, la Petrom pe Iuliu Maniu au fix în stânga aparatului de spălat cu presiune. Grijă mare când aspiri cu portierele deschise spre aparat, există o despărțitură prin care intră jeturi de apă amestecate cu mizerie de pe jos, dacă spală cineva mașina în același timp.

      De asemenea, omv de pe Timișoarei are aspirator în dreapta aparatelor de spălare, o zonă dedicată și ferită de jeturile de apă.

      Update omv Timișoarei: mi se pare mie sau a mai scăzut presiunea la aparatele de spălat cu jet de apă? A mai observat cineva?

      Update 2: omv are o promoție la cumpărarea a 2 jetoane exterior și o curățare interioară, oferă o sticlă pentru apă de aluminiu. Am luat-o și nu e de foarte mare calitate, dar e mai bine decât nimic 🙂

  • În Iași Lukoil-ul are cea mai jenanta spălătorie.
    Spuma activa ( deloc activa) , programele răspund cu mare întârziere, mizeria este la ea acasă.
    M-Am jurat ca nu mai merg niciodată și nici nu o recomand.

    Răspunde
  • In Buzău exista una asemănătoare….are cam 6 spatii….4 programe…..la 1.30 min de căciulă….presiune de te ia pe sus in pistol….timp suficient pt o spălare decenta….apa osmo face toti bani….nu ai nevoie sa o mai ștergi….decât dacă ai vreo mașină cool cu nr de Bulgaria….o găsiți în spate la mall Galeria….ai nevoie doar de 3 fise….ceara e un moft….zic….

    Răspunde
  • Cost….2.5 Ron per fisa

    Răspunde
  • Cristian Deaconu
    august 5, 2018 4:45 pm

    Unde este spălătoria de pe Iuliu Maniu ? Este cea de lîngă Metro? Acolo e self wash?
    OMV Timișoara știu că iau apă din puț subteran și din cauză această apă are pete.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu