in Muzici

george_enescu

Astăzi debutează cel mai important eveniment cultural din România – Festivalul Internaţional „George Enescu”. În perioada 30 august – 20 septembrie vor avea loc peste 70 de concerte în cele 6 săli principale, la care se adaugă o mulţime de evenimente în aer liber. Concertele de sală se vor desfăşura la Ateneul Român, Sala Mare a Palatului, Sala Mică a Palatului, Sala Radio, UNMB şi Opera Naţională.

Istoric

Festivalul a debutat în 1958 la iniţiativa lui George Georgescu, unul dintre apropiaţii lui Enescu, iniţial avea loc odată la 3 ani, iar în prezent este bienal, adică se desfăşoară odată la 2 ani. Iniţial a fost organizat şi un concurs internaţional, care s-a desfăşurat concomitent cu festivalul la primele 5 ediţii (până în 1970), iar din 1991 a fost reluat în acelaşi format. Începând cu anul trecut s-a luat decizia de a separa Concursul de Festival, ambele evenimente fiind bienale. Astfel, în anii pari vom avea mereu Concursul Internaţional „George Enescu” – ceea ce înseamnă în mare parte competiţie între tinerele talente la pian, vioară, violoncel şi compoziţie + câteva orchestre invitate, iar în anii impari vom avea Festivalul Internaţional „George Enescu”, cu zeci de concerte ale unor orchestre de talie mondială.

Ediţia a XV-a a Concursului Internaţional George Enescu deja s-a anunţat pentru 3-25 septembrie 2016.

Ediţia curentă

A 22-a ediţie a Festivalui Enescu înseamnă 22 de zile de muzică clasică, zile în care Bucureştiul simte, respiră şi trăieşte cultură. Este, fără îndoială, un eveniment care pune România pe harta mondială a culturii. Vor fi, de asemenea, 22 de lucrări de George Enescu interpretate de orchestrele invitate.

2500 de artişti străini şi 500 de artişti români vor urca pe scenele festivalului, ceea ce înseamnă, cred, o provocare uriaşă din punct de vedere logistic. Echipa de organizare e şi ea destul de mare, sunt foarte multe entităţi care contribuie la acest festival, de la echipele Televiziunii Române, Radio România Actualităţi, ICR, ARCUB, Artexim, OMA Vision şi cred că am omis câţiva. Ideea e că sunt nişte eforturi uriaşe care se fac pentru ca acest festival să se întâmple, iar nivelul la care se întâmplă lucrurile este fabulos. Pornind de la designul grafic până la materialele promoţionale, totul este de cea mai bună calitate.

Programul complet este disponibil aici.

Unde vedem Festivalul

În primul rând puteţi vedea Festivalul în cele 6 săli de concerte pe care le-am amintit mai sus. Biletele încă sunt disponibile în reţeaua Eventim, aveţi aici un link direct. Puteţi alege şi concerte matinale, şi unele care încep târziu în noapte, există variante pentru orice program.

Dacă, totuşi, nu mai găsiţi bilete la concertul dorit, puteţi vedea unele spectacole şi la Grand Digiplex Băneasa. Mai mult, cinematografe din toată ţara (Timişoara, Cluj, Constanţa, Piteşti, Braşov) vor difuza în direct concerte din cadrul Festivalului Enescu pentru cei care îşi doresc o experienţă auditivă deosebită.

TVR1, TVR2 şi TVR HD vor difuza o parte din concerte live, la fel vor face şi cei de la Radio România Actualităţi.

Online, concertele se vor transmite pe www.festivalenescu.ro şi enescu.tvr.ro.

Chiar în acest moment puteţi urmări deschiderea festivalului – Ochestra Naţională de Tineret alături de violonista Sarah Chang şi dirijorul Kristjan Jarvi.

Evenimente conexe

În Piaţa Festivalului (Piaţa George Enescu, lângă Ateneu) vor avea loc concerte cu intrare liberă în perioada 10 – 20 septembrie, programul este aici.

O serie de evenimente se vor desfăşura sub titlul „Bucureşti Creativ„: expoziţii legate de viaţa lui George Enescu, un spectacol al lui Gigi Căciuleanu pe scena Teatrului Mic, un spectacol pentru copii intitulat „Copilăria lui Enescu” la Teatrul Odeon şi multe altele vor avea loc până pe 20 septembrie.

Practic, pe bucureşteni îi aşteaptă cele mai încărcate 22 de zile ale anului din punct de vedere cultural 🙂

Voi reveni pe tot parcursul festivalului cu noutăţi şi cu siguranţă voi ajunge la câteva concerte.

2 comentarii. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu