in Casual stuff

shutterstock_3653122_small

Să privim împreună acest clip. El explică foarte bine de ce nu poate evolua poporul român. Pentru că poporul român se plânge de traiul de rahat, de politicieni şi de alţi hoţi, de lucrurile care nu se fac. Poporul român şi-ar dori să trăiască la fel ca în Occident, dar atunci când este pus să respecte o regulă elementară de circulaţie nu o face. Ba mai mult, se revoltă atunci când i se cere socoteală.

E cultura lui „să greşim puţin, că nu se pune„, despre care am mai vorbit. Ducem în derizoriu încălcarea regulilor şi ridicăm ştacheta foarte sus când vine vorba de fapte ce trebuie pedeapsite. Şi sunt două expresii în limbajul curent, una mai rea decât cealaltă. „Ce-a făcut, a dat în cap la oameni?” – de parcă ăsta ar fi singurul lucru cu adevărat grav şi sancţionabil, să dai în cap cuiva. Altfel, merge să furi, să treci pe roşu, să înşeli, să minţi, să nu-ţi plăteşti taxele, să arunci gunoaie pe jos, să mergi pe blat cu autobuzul. Astea sunt nişte greşeli mici, că vorba aia, „oameni suntem” şi, la o adică, „ne înţelegem”.

Când nici asta nu e suficient de gravă, apare expresia „a omorât pe cineva?„. Abia atunci are dreptul organul de Poliţie să te ia la întrebări, până atunci eşti liber să trăieşti aşa cum vrei. Nici Oprescu n-a dat în cap la oameni, nici Voiculescu, nici Vântu, şi cu toate astea au luat ani de bulău pentru alte infracţiuni. Ideea e că nu există infracţiuni mari pentru care eşti pedepsit şi infracţiuni mici pentru care ţi se acordă circumstanţe atenuante. Ori respecţi legile, ori nu.

Până când nu vom învăţa să respectăm regulile mici, nu vom putea schimba nimic. Pentru că civilizaţia stă în detaliile mici.

Foto: obey the rules via shutterstock

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu