in Politics

Acum că ne-am mai calmat, cred că putem să vorbim la rece despre ce s-a întâmplat în SUA cu alegerile. Cu liniuţă:

 • În primul rând nici presa lor nu se aştepta la asta, aşa că de-aia lipsesc opiniile coerente şi argumentate. Toată lumea s-a grăbit să se dea cu părerea, dar nimeni nu ştie cu adevărat ce-o să se întâmple pentru că nimeni n-a crezut în scenariul ăsta.
 • M-au amuzat comentariile de tipul „Vai, ce discurs plin de diplomaţie după anunţarea rezultatelor!”. Aici sunt două chestii de zis: 1. omul e un produs de marketing, a tras din toate poziţiile în campanie, dar a făcut-o preponderent pentru show (care ştia că îi aduce voturi) 2. chiar dacă ar fi nebun, americanii au şi ei un protocol de respectat, iar el nu-şi permite să facă pe nebunul încă. Nu e preşedinte, practic. Deşi sunt şanse minuscule, dacă s-ar apuca să dea declaraţii războinice, e posibil ca electorii republicani să se răzgândească, mai ales că mulţi nu-l voiau drept preşedinte. Repet, e o şansă la 1 milion, dar e şi ăsta un motiv pentru care se comportă civilizat.
 • Oricât de sumbră pare situaţia, sunt convins că americanii au un instinct de conservare puternic, aşa că nu sunt riscuri reale să ne trezim cu un tiran la conducere
 • Tot mai mulţi americani încep să discute despre sistemul de vot, care nu ţine cont de votul popular. S-a întâmplat de 5 ori în istorie ca preşedintele ales să aibă mai puţine voturi decât candidatul advers, în 1824, 1876, 1888, 2000 şi anul acesta. 4 ani dubioşi cu Trump ar putea duce la schimbarea legilor în fiecare stat. Din câte am urmărit se vorbeşte despre o împărţire a numărului de electori (caz în care Hillary ar fi câştigat fluierând). 
 • Ţinând cont de intenţiile declarate ale lui Trump de a se concentra pe situaţia internă, votul din 11 decembrie are o miză mult mai mare pentru români. Până acum americanii trăgeau de noi şi noi trăgeam de ei, toată lumea era fericită (mai puţin ruşii). Dacă ei îşi întorc spatele şi noi alegem un guvern naţionalist, care vrea mai degrabă relaţii bune cu Rusia, nimic nu ne mai scapă de Putin.
 • Mă tem că lipsa de experienţă a lui Trump îl va face să se înconjoare de consilieri. Omul aşa e obişnuit, ţin minte că mă uitam la Celebrity Apprentice acum 10 ani şi fără Ivanka şi Don nu lua nicio decizie. Deja am înţeles că se spune că Ivanka va fi, de facto, Prima Doamnă.
 • Astăzi, la 7:25 ora României, la aproape 48 de ore după închiderea urnelor în Alaska, s-a oprit şi distribuţia glumelor cu şi despre alegerile din SUA. Serios, dacă ai vreo glumă ai ajuns prea târziu. S-au dat toate. Pornind de la alea la prima mână cu Rusia, Putin, cursurile de limba rusă, Deveselu, Becali, Orange is the new black, mexicani şi continuând cu Dragnea, Teleorman, Iliescu, Madonna etc.
 • Orice aţi spune, Trump a făcut ceva bun în viaţa lui:

ivanka-trump

3 comentarii. Leave new

 • mommy looking good.

  Răspunde
 • 1. presa din SUA a fost tot atat de impartiala in alegerile astea ca si Antena 3. Absolut toti au fost cumparati sau influentati si au urlat continuu cat de naspa e Trump.

  2. nu instinctul de conservare al americanilor conteaza ci faptul ca au niste institutii care ar trebui sa functioneze indiferent cine e la conducere. Sa vedem ce dosare se deschid/daca se deschid dupa tot tam -tam-ul cu coruptia fam.Clinton si a altora din DNC. Pana acum nimeni nu a actionat impotriva lor. Poate nu au probe ce sa zic ..

  3. adica acum am ramas doar cu glume despre olteni si Buzau ?

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu