pexels-photo-60287

În ultimele luni s-au înmulţit vocile care cântă prohodul blogosferei. “Vloggerii sunt la putere, ei sunt viitorul, bloggerii sunt perimaţi, nici nu mai au campanii şi în curând o să-i uite lumea de tot”.

Partea amuzantă e că am auzit chestiile astea inclusiv de la câţiva bloggeri pe care i-a cuprins puţin spaima anonimatului sau ceva de genul.

Adevărul e că agenţiile au cerut anul ăsta mult video. Ceea ce e normal, că e o chestie nouă, unele cifre sunt ameţitoare dacă le compari cu unicii unui blog mediu, deci trebuia testat. Asta nu înseamnă şi că sunt rezultate bune. În special vloggerii convertiţi din bloggeri performează extrem de prost. Iar acolo unde sunt rezultate, hai să mai aşteptăm 4-5 campanii şi să vedem atunci. La fel cum lumea s-a plictisit de campaniile pe bloguri făcute la kilogram, se va plictisi şi de alea de pe video. Plus că se vor schimba puţin paradigmele în momentul în care puştanii ăştia cu notorietate vor da de mai mulţi bani. O să fie tot mai greu să se bage doar în chestiile mişto, vor mai închide ochi, vor mai face frumos şi la client.

Mă uitam la ultimul episod din Nimic Nou şi mă gândeam că nu l-ar fi scos dacă n-aveau de anunţat nişte concursuri. Facem conţinut de calitate, dar căcat, ăia au plătit pentru nişte views, trebuie să livrăm ceva.

Şi apropo de views, în câteva luni oamenii de brand se vor prinde că 100k nu înseamnă că atâţia omuleţi au văzut sticla ta de şampon anti-mătreaţă. Poate să însemne că 100 de mii au dat play şi s-au uitat nişte secunde, poate să însemne că s-au plimbat prin video etc.

Ceea ce oricum e mai bine decât un blogger cu 100 de unici pe zi pe care îl bagi în campanie pentru că te-ai cunoscut la o băută cu el, dar nu e suficient.

Pe mine mă amuză foarte tare partea cu fee-urile, care sunt în unele cazuri uriaşe, pentru moment. Se vorbeşte de zeci de mii de euro pentru o campanie, nişte sume pentru care îţi iei un sportiv cunoscut, îl filmezi şi-ţi mai rămân şi bani de media. Dar până şi asta e perfect normal, ne aflăm într-un moment similar cu 2007-2008 în blogging. Nimeni nu ştie câţi bani să dea, dar toţi ştiu că vor neapărat!

În loc de concluzie trebuie să reţineţi că povestea asta e doar o fază, iar într-un an sau doi vloggingul îşi va lua locul bine meritat între opţiunile de campanii online, fără să curgă vreo picătură de sânge de blogger pentru asta. În continuare va exista public care nu poate să consume vlogguri şi pornache la serviciu şi se va delecta cu text, în continuare vor fi oameni care nu vor putea înţelege nebunia video.