O fi 2017 anul video-ului, dar blogurile au nevoie în continuare de ceva optimizare şi pluginuri care să îmbunătăţească experienţa utilizatorilor.

Aşa că hai să recapitulăm o listă cu pluginuri şi tooluri bune. Le folosesc pe toate şi vi le recomand, alături de chestii mai vechi precum Jetpack, Akismet, Instagram Feed, favicon şi alte banalităţi. 

Imsanity – e un plugin care redimensionează automat imagini mari. Foarte util mai ales pentru bloggeri şi bloggeriţe care se grăbesc să încarce imaginile originale şi se trezesc după câteva luni că au ocupat tot spaţiul de pe server.

Facebook Open Graph, Google+ and Twitter Card Tags – Pluginul care rezolvă de cele mai multe ori problemele de afişare pentru articole în Facebook, Twitter şi Google+ (da, mai există reţeaua aia). Se poate seta inclusiv câte o fotografie default pentru fiecare reţea, astfel încât să se vadă OK articolul şi dacă nu puneţi poză.

TablePress – Tabele aranjate frumos. L-am folosit în câteva rânduri, e un plugin free care permite o grămadă de chestii. Aveţi o mostră aici

SSL –  Google va prioritiza în căutări siteurile care au acel lăcăţel verde, considerându-le mai safe decât cele fără (ceea ce e discutabil, dar na). În 2017 e musai să vă puneţi aşa ceva, unii provideri de hosting oferă gratuit, eu o să-l activezi din februarie.

UptimeRobot – un tool foarte mişto care vă spune când aveţi siteul picat. Asta dacă scrieţi din an în paşte sau dacă e super important să aveţi blogul funcţional mereu. Primiţi mail şi o notificare în telefon, iar serviciul e (încă) gratuit.

T5 – am mai spus-o, cred că e momentul să jucăm cartea transparenţei totale, mai ales că blogosfera concurează cu alte platforme care afişează direct miliarde de views, likes şi loops.

Developers Debug Object – dacă cumva nu merge cum trebuie pluginul cu Open Graph şi nu se afişează imaginea în Facebook, puteţi să treceţi linkul prin acest tool şi să faceţi un fel de purge cache pentru informaţiile meta ale postării.

Free photos– nu în ultimul rând, două bănci de imagini gratuite, care sunt relativ decente Pixabay şi Pexels.