Probabil că aţi văzut deja ştirea legată de bugetul pentru co-finanţările fondurilor europene, buget care s-a terminat după primele 3 luni ale anului. Sistemul european e destul de simplu, dai tu nişte bani, apoi mai oferă Uniunea restul de 70-80-90% şi îţi faci proiectul. Dar e important să ai şi tu o sumă minimă cu care să începi treaba. Statul român dădea sumele astea, doar că acum s-au terminat.

De ce s-au terminat? Fie guvernul Cioloş a pregătit super multe proiecte, care la început de an au devorat tot bugetul, fie s-a tăiat din buget masiv. Aş miza pe varianta a doua.

Şi asta pentru că fondurile europene mai mult te încurcă atunci când vrei să dai un tun de nişte sute de milioane de euro. Trebuie să faci rapoarte, trebuie să justifici banii. Pardon. Reiau. În primul rând trebuie să faci proiectul ca să iei banii. Ceea ce nu e mereu obligatoriu atunci când lucrezi doar cu Statul Român. 

De ce să te complici cu tot felul de controale când poţi să rezolvi lucrurile direct aici, pe plan local? De aceste fonduri de co-finanţare ar beneficia fix autorităţile locale. Diverse primării din te-miri-ce sate, consilii judeţene, primării de sector. Toate ar trebui fie să se împrumute la bănci, fie să renunţe de tot la fondurile europene şi să aştepte fondurile dragnene. Adică acel “cufăr” cu 6,6 miliarde de euro pe care l-a pregătit guvernul PSD pentru Programul National de Dezvoltare Locală. 

Şi parcă altfel îţi discuţi poziţia în partid când ai pe mână singura sursă de finanţare.