Sezonul din Premier League se apropie de final, iar cei de la Sky Sports au hotărât să nu mai difuzeze niciun meci vineri seară în ultimele etape. Cei de la Sky aveau dreptul la 10 meciuri pe slotul de vineri, iar aşteptările erau destul de mari. Practic, asta era marea noutate a acestui sezon de Premier League, în încercarea englezilor de a se alinia la trendul continental.
Situaţia e cam aşa: în Spania, Germania şi Franţa există de mult timp meciuri care se joacă vinerea. Totul e decis de televiziuni, care au împărţit etapele pe parcursul a 4 zile pentru a difuza cât mai mult. Se întâmplă şi în România la fel, însă Anglia încă nu cedase. Acolo există o veche tradiţie în a merge la meci sâmbăta sau duminica, sunt câteva ore bine bătute în cuie (12:30, 15:00, 19:30, respectiv 13:30 şi 16:00 duminica).
Abia în 1992-1993 s-a introdus conceptul de Monday Night Football, cu acel meci de la ora 20:00 (ora 22:00 în România). N-aş putea să explic exact de ce, dar meciurile astea care se desfăşoară lunea au mereu un deznodământ mai ciudat, parcă nici fotbaliştii n-au chef de ele, mai mereu sunt surprize. Cert e că nu-i vreo mare bucurie să joci lunea, dar dacă aşa vor televiziunile, e nevoie să te conformezi.
Odată cu introducerea meciurilor de vineri se dorea micşorarea grupului de meciuri care se joacă sâmbăta de la 15:00 (17:00 ora noastră). De obicei sunt 4-5 meciuri acolo, iar uneori se suprapun echipe interesante, gen Manchester United sau Arsenal, aşa că inevitabil una ajunge să nu fie televizată pe free to air.
Însă ratingurile pentru primele 4 meciuri de vineri au fost atât de slabe, încât Sky a decis că mai bine se lipseşte de acea opţiune. În plus, e destul de complicat să găseşti meciuri interesante de difuzat când mult echipe de top joacă în cupele europene. Din start e super complexă toată treaba cu programarea întregului sezon, meciurile de vineri doar îngreunează lucrurile.
N-aş putea să spun că sunt foarte trist, parcă era ca nuca în perete slotul ăsta de vineri, însă nu cred că lucrurile se termină aici. Când dai 5.1 miliarde de lire pentru difuzarea a 168 de meciuri pe an, adică vreo 10 milioane de lire pentru fiecare meci, parcă îţi permiţi să dictezi termenii.
Şi tot de pe The Telegraph e tabelul de mai jos, care arată cum a evoluat situaţia drepturilor TV de la începuturile Premier League.