in Casual stuff

eMAG a anunţat azi preluarea unui pachet de 80% din acţiunile Sameday Courier. Modul în care a fost tratat subiectul m-a amuzat, mai ales că mulţi au considerat că e o mare surpriză.

De fapt, e mişcarea logică, pe care eMAG a sugerat-o de-a lungul timpului. La întâlnirile din ultimii ani cu Iulian Stanciu, CEO-ul eMAG, s-a exclus din start varianta construirii de la zero a unui business de curierat. În 2015 spuneau că e alt domeniu şi că ei fac comerţ, nu livrări, în 2016 spuneau că se vor axa mult pe livrările prin intermediul Poştei Române.

Aşa că are tot sensul din lume să iei o firmă mică de curierat, să o creşti, să o foloseşti în oraşele mari pentru livrarea în 2 ore (plătită separat) şi cea de a doua zi, iar apoi să trimiţi celelalte colete la punctele de livrare pe infrastructura Poştei. It’s the perfect crime, cum s-ar zice. Pe hârtie totul sună foarte bine şi logic, aşa că ar trebui să îmbunătăţească mult serviciile de livrare. Să vedem cum se vor întâmpla lucrurile în realitate.

Nu e o chestie de optimizare a costurilor (mai ales că investiţia n-a fost una mică), ci de eficientizare a proceselor. Se vor axa pe livrarea în anumite intervale orare, instalarea produselor voluminoase, livrarea seara şi în week-end.

Cred că şi marii curieri răsuflă uşuraţi – chiar dacă pierd o parte din business – măcar pe parcursul anului nu vor mai avea blocaje atât de mari. Black Friday iese din discuţie pentru că atunci oricum eMAG foloseşte toate firmele de curierat posibile. Şi apropo de alegerea făcută de eMAG, cred că s-a luat în calcul şi imaginea destul de bună pe care o are Sameday, comparativ cu ceilalţi jucători din piaţă. În plus, îmi pare un business sănătos, curierii de la ei mereu au fost zâmbitori de fiecare dată când am interacţionat cu ei, nu păreau să fie la fel de alergaţi precum ceilalţi. Asta e doar percepţia mea. 

Oricum, mari schimbări în timpii de livrare nu vor fi prea curând, astfel de mişcări au efecte în cel puţin 1 an, timp în care se perfecţionează procedurile şi traseele. Aşa că abia aştept să văd oamenii cum se plâng peste 2 săptămâni că nu le-a venit comanda fix când se aşteptau ei, deşi eMAG are firmă de curierat 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu