După aproape 8 ani de utilizare, Hoimobilul (Renault Clio 3 facelift) se pregăteşte de pensionare. Aşa că am început să caut înlocuitor.

Brieful: Crossover, poate chiar compact SUV, pentru garda la sol şi spaţiul ceva mai mare. Cutie automată, merg 90% în oraş, deci aş vrea să scap de schimbătorul de viteze şi de piciorul pe ambreiaj. Buget până în 22.000 de euro, ăla fiind pragul psihologic maxim pe care l-aş dat pe o maşină în acest moment. Dacă e mai puţin nu se supără nimeni. 

Am rămas la crossover din mai multe motive: locuri de parcare puţine şi mici în zona în care stau, posibilitatea ca în următorii 5-8 ani să apară un copil la orizont etc. Dacă tot îmi iau o maşină nouă şi investesc nişte bani prefer să planific de-acum lucrurile.

The usual suspects: Nissan Juke, Renault Captur şi Kadjar, Citroen Cactus, Mazda CX-3, Volskwagen Tiguan.

Ar mai fi în piaţă Opel Mokka, Kia Sportage, Nissan Qashqai şi altele care dintr-un motiv sau altul nu-mi plac.

Ce caut

Mai vreau neapărat un motor mai mare de 1.4 litri, benzină. În momentul ăsta am 1.2 şi 75 de cai, aşa că am consum destul de mare (cam 7.8 în oraş) şi o putere foarte mică. Pentru o singură persoană care se plimbă prin oraş nu e mare problemă, dar parcă aş vrea să pot ieşi mai des cu maşina din oraş. Nu zic că acum e imposibil, Hoimobilul m-a dus la Budapesta, de două ori în Grecia şi pe multe drumuri din România, însă cred că pot număra pe degete depăşirile făcute în 80 de mii de kilometri, plus că pe autostradă consumul standard e cam de 10 la sută.

La capitolul dotări sunt importante doar câteva chestii standard: geamuri electrice, climă, cruise control, senzori de parcare, conectare USB. În rest nu mă pasionează nici pielea, nici încălzirea în scaune, trapa sau alte artificii. Cred că am condus suficient de mult încât să ştiu foarte bine ce-mi doresc de la o maşină, ce compromisuri pot să fac (tracţiunea integrală e unul din ele) şi ce vreau neapărat. 

Teste

Revenind la lista scurtă, am testat deja Nissan Juke şi voi reveni cu un articol separat, în curând urmează să testez şi Mazda CX-3. Singurul argument pentru care nu îmi îndrept încă atenţia asupra Renaulturilor e că aş vrea să încerc şi altă marcă, poate undeva mai sus ca poziţionare. Citroen C4 e o maşină care m-a impresionat acum câţiva ani când am condus-o într-un test, Citroen Cactus e pe aceeaşi platformă, cred că voi încerca să o iau la test. Ştiu că arată mai ciudat, la fel ca Juke, însă nu mă deranjează să am o maşină care iese în evidenţă.

Varianta de backup e un Golf 6-7 din Germania pentru 2-3 ani. Nu merg pe ideea SH de la început pentru că sunt genul de om care preferă parteneriatele pe termen lung, deci nu mă gândesc deloc cât scade preţul de vânzare pentru o maşină.

În următoarea perioadă o să public câteva teste de maşini, dacă tot le iau din poziţia de posibil cumpărător (mi s-a părut super dubios prima oară). Evident, vor fi nişte teste adaptate la nevoile mele şi o să fac, inevitabil, comparaţie cu ceea ce conduc acum, nu cu ce-am condus de-a lungul anilor. La drept vorbind, după ce ai condus BMW M6, toate maşinile par  leneşe şi slab dotate 😀

Până atunci, sugestii?