LinkedIn a anunţat că pune la dispoziţie Website Demographics, un tool prin intermediul căruia proprietarii de siteuri pot afla mai multe detalii despre vizitatorii lor. Teoretic, LinkedIn îşi pune la bătaie reţeaua de 500 de milioane de conturi pentru a-i ajuta pe marketeri să targeteze mai bine adurile. Aşa face şi Facebook, care are inclusiv un Analytics destul de interesant pentru siteuri, care vine la pachet cu Facebook Pixel. 

Practic, pe lângă acel feature destul de util pentru aduri, toată discuţia e despre date. Marketerii instalează bucuroşi bucăţile de cod, iar reţelele încep să adune date valoroase despre utilizatori şi siteuri. Date care mai apoi pot fi folosite într-o mulţime de studii şi scopuri comerciale. Astfel de tooluri pot stabili pe ce siteuri stau tinerii între 25 şi 34 de ani care au joburi în construcţii şi lucrează în Vaslui, ce interese au bărbaţii din Elveţia care muncesc în marketing după ce trec de 45 de ani sau ce afinităţi politice au femeile divorţate care au absolvit un doctorat şi au poziţii de conducere. 

Atâta vreme cât înţelegem că big data sunt parte din viaţa noastră, nu e nicio problemă să ne entuziasmăm la apariţia acestor tooluri. Important e să nu ne trezim peste un timp că Google, Facebook şi LinkedIn s-au jucat cu datele noastre şi au aflat mai multe chestii decât ne-am fi dorit.