Aştept de mult timp să testez Lifebox, dar vara asta nu prea am reuşit să găsesc momentul potrivit pentru că am fost destul de mult plecat sau m-am trezit spre finalul săptămânii, când deja era prea târziu.
Lifebox e un serviciu de catering care îţi livrează zilnic 3 mese principale şi 2 gustări, pe diferite trepte de kilocalorii, în funcţie de ce fel de dietă vrei să ţii.
Există şi varianta abonamentelor săptămânale sau chiar lunare, însă eu am vrut să văd cum e experienţa, aşa că mi-am comandat doar pentru o singură zi. Sunt 4 tipuri de meniu: Optim (cel clasic, practic), Sport (cu mai multă carne, pentru cei care au activitate intensă), Veggie+Fish (vegetarian cu peşte) şi Vegan. Nivelurile de kilocalorii: 1200, 1500, 2000, 2500, 3000 (doar pentru Sport).
În fiecare weekend se afişează pe site meniul pentru săptămâna următoare, însă nu poţi să comanzi decât cu 2 zile în avans, aşa că lunea cam iese din discuţie dacă vrei să testezi o singură zi. Dacă comanzi luni, de exemplu, prima zi disponibilă e miercuri, ceea ce e normal, pentru că porţiile sunt numărate, se iau ingredientele şi se prepară totul în ziua precedentă livrării. Eu am vrut neapărat să văd meniul înainte pentru că am încercat să evit brânza de capră, spanacul şi alte chestii care nu prea îmi plac, dar puteţi comanda şi „în orb”, fără să fi văzut meniul.
Am ales plata la livrare şi am selectat intervalul pe care îl preferam (9-10). M-am gândit că e mai bine să încep ziua în forţă, aşa că am ales livrarea la birou, deşi de obicei nu ajung niciodată mai devreme de 9:30. Pe la 8 am primit un apel de la curier care m-a întrebat dacă găseşte pe cineva la adresă pentru că mai avea o livrare pe aceeaşi stradă, dar cum n-avem recepţie la birou, i-am zis să revină.
La 9:36 am primit această cutie care era personalizată şi prima impresia a fost că e mai mică decât părea din pozele care au luat cu asalt internetul. Se pare că lumea nu prea comandă o singură zi cu plata cash, pentru că băiatul care a făcut livrarea n-a avut să-mi dea rest. Am rezolvat repede problema, dar m-am mirat să aflu că oamenii comandă abonamente de cel puţin o săptămână şi plătesc mult cu cardul.
Micul dejun a fost săţios şi bun, deşi nu-s mare fan brânză de burduf. O porţie destul de mare, mai mult decât mănânc eu de obicei la micul dejun.
Pe la 11:30 am scos din frigider supa cremă de roşii cu busuioc şi am executat-o rapid, chiar dacă nu mi se făcuse neapărat foame. Bună şi rece, dar cred că ar fi fost şi mai bună dacă puteam s-o încălzesc cumva. În plus, ar fi mers şi nişte pâine, dar am încercat să nu depăşesc cele 2000 de kcal ca să-mi dau seama dacă rezist sau nu o zi întreagă.
După vreo 2 ore am scos prânzul să se încălzească puţin: o mâncare de vită cu vinete, quinoa şi salată de ridichi. Aveam ceva emoţii la quinoa, dar a fost totul ok, chiar interesant gustul, iar porţia foarte săţioasă. Spre deosebire de gustarea dinainte, acum chiar îmi era foame.
Imediat după ce am terminat m-am tot gândit la următoarea gustare, un pandişpan vegan cu caise care arăta foarte bine. Pe la 4 jumate l-am abordat dar m-a cam dezamăgit pentru că nu era deloc dulce. Gustos, proaspăt, dar cu zahărul ce-aţi făcut? Ce să zic, e cam trist să mănânci sănătos.
Seara am ieşit în oraş, am băut un smoothie şi m-am oprit pe la birou ca să-mi iau cina din frigider. Deja eram în punctul în care o jumătate de shaorma suna destul de bine, nu eram foarte convins că o să mă sature o chestie cu muguri de pin în loc de carne. Dar a fost chiar ok, săţioasă, cât să supravieţuieşti până a doua zi dimineaţă.
Good things
Mâncarea e fresh şi e suficientă, cred că asta e cel mai important. Deşi e rece, nu simţi gustul ăla de mâncare stătută. Din câte ştiu, preparatele sunt băgate la vid şi răcite imediat după ce sunt gătite, printr-un proces special conceput pentru aşa ceva.
N-am simţit nevoia de altceva pe tot parcursul zilei.
Livrarea a fost ok, în intervalul specificat, prezentarea e mişto, tacâmurile sunt rezistente, primeşti pliculeţe cu sare şi piper.
Scapi de întrebarea „ok, acum ce mănânc?”, dar apare altă „problemă”, devii nerăbdător să testezi următorul fel de mâncare chiar dacă nu ţi-e foame neapărat. Eu m-am gândit toată ziua la ce urmează să mănânc, dar cred că am fost prea entuziasmat de idee :))
Bad things
Deşi ăsta e sistemul, e cam aiurea să nu poţi comanda pentru ziua de luni, cred că ar trebui postat meniul săptămânii următoare încă de vineri sau sâmbătă, ca să-ţi poţi comanda şi pentru luni dacă ai chef.
Realist vorbind, ajungi să mănânci destul de multă mâncare rece, mai ales dacă nu ai cuptor cu microunde sau aragaz la birou (cum e cazul nostru). Plus că e mult mai rapid să scoţi din frigider şi să mănânci direct, aşa că presupun că multă lume alege varianta asta. Când comanzi doar prânzul de la alte restaurante, vine cât de cât cald. Vara nu e mare problemă, dar iarna parcă ai mânca ceva care să nu fie rece.
Preţul e destul de mare şi nu există niciun discount dacă îţi faci abonament pe o lună. Indiferent de numărul de zile, preţul pe zi e de 71 de lei pentru pachetul Optim cu 2000 de kcal, aşa cum mi-am luat eu. Asta înseamnă cam 1400 de lei pe lună pentru mâncarea din timpul săptămânii. N-am făcut niciodată calcule legate de cât dau pe mâncare într-o lună, dar mi se pare destul de mult. Cu 20 de lei rezolv un prânz bun în zona Iancului, iar cina şi micul dejun ar putea să coste mai puţin de atât.
Devii blocat „în sistem”, pentru că orice masă în oraş înseamnă nişte mâncare irosită. Treaba asta e valabilă mai ales dacă îţi comanzi şi pentru weekenduri.
Concluzii
Per total e un sistem interesant şi foarte util pentru cei care îşi permit. Mâncarea vine atunci când trebuie, e în cantităţile potrivite şi te scapă de grija de a găti ceva. E ideal pentru cei care au un venit peste medie şi care n-au timp sau chef să gătească.
5 comentarii. Leave new
Salut,
Am testat serviciul 1 luna si rezonez 100% cu concluziile tale.
As mai adauga ceva la avantaje: mananci sanatos si variat, eviti saritul de mese sau mancatul de mizerii ceea ce pe termen lung duce la o sanatate mai ridicata (deci ar cam combate problema costului ridicat al mancarii).
In ceea ce priveste „blocarea in sistem”, intr-adevar orice masa in oras inseamna bani irositi (si nu doar irositi ci chiar poti spune ca bugetul de mancare pentru 1 persoana din familie este foarte mare – sa zicem 1700 lei pe luna).
Problema este doar pe jumate exprimata intrucat, faptul, ceea ce nu se vede imediat este ca ca tu vei manca singur mancarea ta in timp ce ceilalti colegi vor vrea diversitate, iesiri si legatura sociala iar asta te vei aliena pe termen lung. Poate produce probleme in grupul social din care activezi. Ca sa nu mai zic ca nu mai ai cina in familie deci bizar rau.
Cred ca o optiune buna ar fi sa varieze pachetele de servicii, sa poti sa-ti comanzi doar pentru anumite zile ale saptamanii (adica sa nu fie un serviciu continuu) si sa poti sa alegi doar anumite combinatii de mese (breakfast + snack 1 + snack 2, fara lunch si dinner)
Oh. Nu m-am gândit mai departe de young professionals care ajung târziu acasă şi vor doar să se arunce pe canapea şi să se uite la Netflix.
În familii e cam aiurea, da, mai ales dacă cei doi ajung la o oră decentă acasă, nu 8 sau 9. Nici nu mai zic de partea cu copilul, că acolo obligatoriu e o masă în familie măcar seara.
cumpara-ti frate si un cuptor cu microunde :))
Mi se pare mici porțiile, dar e singurul mod de a avea controlul. Știi că se spune să îți pui de la început în farfurie tot ce ai de gând să mănânci, fără să adaugi apoi.
Plus, e avantajul varietății cum se vede de la mine.
Însă cu adevărat mișto ar fi să facă opțiune doar pentru prânz, de exemplu. Doar că na, atunci nu ar fi cu mult diferit față de un delivery obișnuit.
Mișto review. Să-ți fie de bine.
Mancarea e slaba, fara gust si cu combinatii prost alese (legume fierte cu salata). In plus are gust ca si cum ar fi stat f mult prin frigider. La final sotiei i s-a facut si rau, asa ca am intrerupt aceasta „dieta” .
Pacat, caci ideea nu este rea deloc si ar putea ajuta pe cei care vor sa slabeasca. Personal nu recomanda, sau daca vreti sa incercati incepeti cu meniu pe 1 zi.