Trăim într-o epocă în care vânzările sunt totul. Orice şerveţel tipărit de brandul nostru trebuie să contribuie la creşterea vânzărilor, orice banner de 250 cu 250 de pixeli trebuie să crească rata de conversie.

Mi se pare că am ajuns să ignorăm campaniile de awareness, ba chiar să le considerăm inutile.

Un studiu care a început să circule pe internet recent ne demonstrează cât de important e să-i arăţi consumatorului logo-ul tău, să-i aminteşti că exişti şi să-i transmiţi mesajele tale.

156 de americani au fost rugaţi să deseneze 10 logouri ale unor branduri super cunoscute. Întregul studiu e aici, cu tot cu concluzii, eu vreau să subliniez doar câteva chestii.

Logo-ul Burger King. Cea mai nouă versiune a fost lansată în 1999. Cu toate astea, 21% din oameni (1 din 5) au desenat logo-ul vechi, cel care a fost activ între 1969 şi 1999. Treizeci de ani în care au tot văzut acelaşi logo. Nu contează că au mai trecut 18 cu noul logo, oamenilor le rămăsese întipărit în memorie logo-ul vechi, probabil şi pentru că era mai simplu, probabil şi pentru că erau mai deschişi la advertising în anii ăia sau mesajele pe care le primeau de la branduri erau mai puţine.

Logo-ul Domino’s. 15% l-au desenat pe cel vechi, activ între 1996 şi 2013. Aceeaşi poveste.

Starbucks. 31% au desenat logo-ul vechi, activ între 1992 şi 2011!

Walmart, Target, ar putea intra şi Adidas în categoria asta, deşi ei folosesc în continuare şi logo-ul vechi pe anumite linii de produse.

Mai mult de jumătate dintre branduri au probleme de awareness pe noul logo. Ştiţi, logo-ul, adică acel simbol care apare pe toată comunicarea. Dacă aici există mulţi oameni care dau greş, ce aşteptări ar trebui să avem legate de valorile sau promisiunile brandului nostru?

Sau, mai bine zis, dacă asta păţesc câteva din cele mai cunoscute branduri din lume, cam cât de repede uită oamenii brandurile mai mici? Sigur, sunt importante vânzările, dar ca să ajungi la ele, trebuie ca omul să ştie de tine, să te asimileze, să reţină ce vinzi şi să-şi pregătească mental achiziţia. Iar asta obţii doar cu campanii de awareness.