Acum vreo 2 săptămâni mi-am dat seama că ar fi cazul să pun benzină fix când mă întorceam spre casă, cândva după miezul nopţii. Eram aproape de Universitate, aşa că am oprit la Petrom-ul din spatele TNB. Numai că, ghinion, era închis. M-am gândit că e schimb de tură şi am plecat mai departe la cel de pe Mântuleasa, însă era pustiu şi pe acolo. Până la urmă am alimentat în altă parte şi am uitat de problemă până azi. Când s-a nimerit iar să fie noapte, să merg spre casă şi să n-am benzină. Aceeaşi treabă: TNB – închis, Mântuleasa – închis.
Însă de data asta am observat o chestie care mi-a atras atenţia: orarul de funcţionare 06:00 – 22:00. Habar n-aveam că s-a introdus un astfel de program, credeam că toate benzinăriile din Bucureşti sunt non-stop. Am verificat pe siteul Petrom şi nu e singurul caz. Acelaşi program e şi pentru staţia de pe Splai, de la Izvor, pentru cea de la Drumul Sării colţ cu Drumul Taberei, 11 iunie şi altele.
Mi se pare un mic semn de civilizaţie. E clar că programul a fost redus pentru că nu veneau suficienţi oameni cât să se justifice costurile, însă uşor-uşor cred că se vor îndrepta lucrurile spre ceea ce se întâmplă în Vest. Adică fără 150 de magazine deschise non-stop în acelaşi cartier. Sigur, mi-ar fi plăcut ca magazinul proaspăt deschis lângă blocul meu să fie un Mega Image mare, non-stop, însă în acelaşi timp sunt conştient că asta e doar o dorinţă super egoistă şi neproductivă. Cât de des ţi se întâmplă să ai nevoie de ingrediente de mâncare după 12 noaptea? Exact, o dată pe an probabil.
Sunt conştient că mai avem foarte mult până la modelul din Italia sau Belgia, unde toate magazinele se închid la 18:00 sau 19:00 şi mai rămân doar câteva disponibile, însă cred că e un pas bun reducerea serviciilor non-stop. Mai ales în contextul în care nimeni nu e dispus să plătească extra pentru că un om face tură de noapte într-o plictiseală şi o oboseală maxime.
4 comentarii. Leave new
Pe la noi lumea are siesta la amiaza asa ca orarul de functionare se prelungeste pana pe la ora 22 sau 23 in anumite cazuri. Apoi cand sunt sarbatori nationale risti sa mori de foame in casa pentru ca nu prea ai de unde sa cumperi chestii. Desigur pentru ca asa ceva sa fie posibil e nevoie si de ceva reglementare legala. Altfel nu se poate.
Stai liniștit, că după inepția cu impozit pe cifra de afaceri mai mică de un milion de euro, se vor închide toate alea de cartier.
E bine. Dar va dura pana sa ne obisnuim sa fim si noi putin mai organizati si prevazatori cu ce cumparam.
[…] Un mic semn de civilizaţie […]