În ultima vreme mi-au sărit în ochi câteva probleme care afectează extrem de mult dezvoltarea ţării în care trăim, şi care par să fie ignorate de popor. Asta apropo de pasiunea colegului Vali pentru ştirile inutile pe care le considerăm a fi devastatoare şi care de fapt nu contează. Iată ce ne ţine pe loc de fapt:

  1. Logistică, transporturi, curierat.
    Mă uitam acum la mai multe magazine online care s-au pregătit de Black Friday şi grija principală a tuturor nu e cum să obţii un discount, cum să te promovezi mai bine, ci cum să faci să planifici lucrurile atât de bine încât să poţi livra într-un termen rezonabil. Şi problema asta cu lipsa autostrăzilor ne loveşte extrem de tare fără să ne dăm seama. Mă uitam şi la oamenii de la Decathlon, care au deschis un depozit logistic în România pentru că s-au dezvoltat mult aici şi nu prea mai au cum să se aprovizioneze din Ungaria. Probabil că o reţea bine pusă la punct de autostrăzi i-ar fi ajutat să mai amâne dezvoltarea acestui centru, dar nu există planuri reale pentru aşa ceva, prin urmare trebuie să te adaptezi. Am zâmbit amar când ne-au dus la un geam, ne-au arătat podul de la Autostrada A3, pe care ar trebui să ajungă în 15 minute până în centrul capitalei. Când? Nu se ştie exact, când o fi gata intrarea pe autostradă. Problemele astea trag în jos tot ce ţine de comerţ. Curierii au probleme, lucrurile se extind şi în traficul din oraşe (mai ales unde n-ai centuri ocolitoare), aglomeraţia şi lipsa autostrăzilor ne ţin pe loc.
  2. Lipsa forţei de muncă.
    Nu-mi ajung degetele de la mâini ca să număr câte persoane s-au plâns de asta în ultimele 2-3 săptămâni. Şi vorbim de o grămadă de domenii. Confecţii? Nu sunt oameni. Patiserie/cofetărie? Nu sunt oameni. Agenţi de vânzări? Se caută în draci. Curieri nu mai zic. Există mulţi antreprenori care se gândesc serios să-şi închidă afacerile pentru că nu găsesc oameni pe care să-i angajeze. Şi înainte să spuneţi că sunt toţi nişte nemernici care profită de angajaţi, luaţi în calcul că mulţi dintre oamenii serioşi şi cu chef de muncă au plecat în străinătate pentru salarii mai bune. Vorbim de milioane de oameni plecaţi. Cei rămaşi fie au un job bun şi ţin de el, fie nu prea au chef de muncă. 
  3. Lipsa predictibilităţii (fiscale şi nu numai)
    Cred că asta e problema trecută cu vederea cel mai des, pentru că mulţi oameni n-o înţeleg. Nu e ceva palpabil, plus că nu trăim într-o ţară de antreprenori. Aşa că nesiguranţa asta legislativă şi fiscală pare că nu afectează direct prea multă lume. Cred că cea mai simplă analogie pe care o poate înţelege un angajat e legată de salariul lui. Cum ar fi ca de-acum încolo să nu ştii exact ce salariu vei încasa? Poate luna viitoare patronul cumpără nişte birouri noi şi nu mai are bani pentru tot salariul tău, poate merge într-o excursie scumpă. Cam aşa şi cu antreprenoriatul. Deşi economia duduie pe hârtie, oamenii au devenit tot mai reţinuţi şi nu prea mai au chef de investiţii. 

Cu aceste 3 probleme rezolvate, sau măcar ameliorate, România s-ar mişca într-o direcţie bună, însă deocamdată stă pe loc. Şi dacă nu se schimbă ceva curând vom începe să facem paşi înapoi.

Dar să terminăm cu prostiile. Ce v-aţi luat de Black Friday?