A venit momentul ăla din an în care vorbim despre trenduri. Şi, ca de obicei, au apărut oamenii dezamăgiţi de trendurile prognozate de diferiţi specialişti mai mari sau mai mici.
„Păi cum, tot alea care erau şi anul trecut? Nimic nou?”
De parcă ar exista o fabrică de trenduri care scoate câte o colecţie nouă în fiecare an.
Aici discuţia trebuie împărţită în două.
Pe de-o parte avem trendurile internaţionale, care nu trebuie să fie mereu altele de la an la an, că termenul de valabilitate a unui trend nu e de 365 de zile după care gata, îl arunci la coş. Până la urmă, trendurile astea nu reprezintă decât nişte păreri ale unor oameni care identifică o direcţie generală în care se îndreaptă mai multă lume şi în care e posibil să se îndrepte şi mai multă lume în viitor. Unele se adeveresc, altele nu sunt nici pe aproape.
Pe de altă parte, avem piaţa din România, care e puţin în urmă, aşa că lucrurile se întâmplă la noi cu un decalaj de 1-2 ani cel puţin. Deci n-avem de ce să fim dezamăgiţi când se spune, de exemplu, că va fi anul video-ului, chiar dacă ăsta e un trend de acum 3-4 ani din afară. E adevărat că s-a tot discutat despre trenduri, dar degeaba vorbim dacă nu le punem în aplicare cum trebuie. Pe ideea asta a mers şi Laurenţiu Dumitrescu de la Digital Star zilele trecute la conferinţa Future of Media. Youtube va fi un trend şi pentru anul viitor. Aţi văzut aşa multe campanii bune pe video? Social Media e încă un trend. Câtă lume face social media bine în ziua de azi? Şi exemplele pot continua.
Nu ne dau pe spate trendurile despre care aflăm pentru că noi nu ne-am dori trenduri, ci nişte formule magice prin care să rezolvăm problemele brandului nostru cu un simplu PPT. Am vrea să mergem la o conferinţă de genul ăsta şi să ni se zică acolo „anul viitor o să meargă bine postările cu canguri, postaţi canguri peste tot şi intraţi pe Snapchat că o să rupă pentru brandurile de detergent care vând în ţările sub dezvoltate”. Iar noi să cumpărăm pozele cu canguri, să facem contul de pe Snapchat şi să furăm startul îndeplinind toate obiectivele pentru 2018 încă de acum.
În altă ordine de idei, mi-au plăcut mult şi prezentările susţinute de Raluca Kişescu şi Anca Ungureanu, multe chestii utile acolo. Dacă vă interesează partea asta de trenduri, găsiţi aici câteva chestii free, sau puteţi să daţi 2000 de euro pentru acces la varianta premium.
Vă las cu un trend care ar trebui să ne intre bine în cap pentru următorii 5-6 ani: gândiţi siteurile şi campaniile cu telefonul în mână. Traficul pe mobil va trece de 80% în următorii 2-3 ani pentru cele mai multe siteuri.
1 comentariu. Leave new
Cand spuneam acum vreo 3 ani ca lumea va trece 90% pe mobil, au ras multi de mine iar acum ma intreaba de ce nu au conversii. Daca le spun ca din cauza ca nu li se vad widgeturile pe mobil, tot nu cred si tot varianta desktop si-o imbunatatesc.