Zilele astea a circulat pe Facebook un articol care încerca să explice de ce a ieşit PSD-ul la alegerile din 2016 şi cum nemernicii roşii au uneltit împotriva poporului român, care era dornic să voteze şi care n-a avut cum. Articolul e publicat pe platforma Republica, un loc pe care poate să publice aproape oricine are o tastatură şi o conexiune la internet. 

Din păcate, multă lume a dat share entuziasmată. E un articol cu “reţetă”, adică nişte cifre nemestecate pe care s-a dat o interpretare cu un rezultat plăcut auzului: cineva (nu noi!) e de vină pentru ce s-a întâmplat rău. Ba mai mult, acel cineva e din tabăra ălorlalţi, a ticăloşilor neo-comunişti. “Noi am fi vrut, dar nu ne-au lăsat”. Mioriţa la urnele de vot.

6 milioane de oameni care n-au putut vota în 2016. Vă daţi seama? Milioane de români din ţară şi din străinătate care plângeau de se rupea cămaşa de pe ei la uşa ambasadelor. Nu s-au văzut la TV pentru că stăteau ascunşi într-un colţ.

Nu, serios, asta e o prostie şi o minciună pe care o spunem doar ca să hrănim cu ură bula noastră de dreapta. 

Prezenţa la vot a scăzut dramatic din 1996 încoace până la un 40% la care s-a stabilizat.

1996 – 76%
2000 – 65%
2004 – 59%
2008 – 39% (adică 7,2 milioane de români)
2012 – 42% (adică 7,6 milioane de români)
2016 – 39% (adică 7,2 milioane de români)

În 2007 România a intrat în UE, ceea ce poate explica scăderea de 20 de procente. Atunci au început să plece cei pe care îi numim cu o un oarecare dispreţ “căpşunari”. Însă odată cu ei au plecat medici, asistenţi, ingineri şi mulţi alţi oameni muncitori care au vrut să pună osul la treabă şi au avut cum să plece. Totuşi, în 2008 PSD a ieşit pe locul 2, după PDL. Premieri au fost Boc şi Mihai Răzvan Ungureanu. 

Deci chiar şi fără căpşunari, românii au votat împotriva comuniştilor. În 2012 şi 2016 au urmat PSD, Ponta, Dragnea şi ai lui, cu acel an de respiro dat de Cioloş.

Revenind la absenteism, e destul de clar că legea din 2015 nu s-a dat pentru parlamentare, ci pentru alegerile prezidenţiale ce vor urma. Şi nu avem nicio dovadă că 1-2 procente în plus la vot ar fi dus la un alt rezultat. Da, poate că victoria PSD ar fi fost una moderată, însă nu cu mult. Nu e ca şi cum au stat acasă doar liberalii.

Articole de genul ăsta nu cred că ajută la nimic, poate doar la adâncirea prăpastiei dintre “noi” şi “ei”. Ne hrănim cu ură, sperăm să pice Dragnea şi cam atât. Mizăm doar pe ideea votului negativ în loc să construim ceva. 

Cred că a venit momentul să arătăm puţină maturitate politică şi să înţelegem că există o alternanţă a puterii care trebuie lăsată să-şi urmeze cursul. PSD a câştigat detaşat pentru că Boc a tăiat salariile şi a impus un impozit forfetar. Degeaba o să explicaţi de criză, omul de rând nu înţelege chestiile astea. Acum s-a promis că se dă ceva, nu se ia. O să dureze nişte ani până când oamenii vor realiza că o duc mai rău. Probabil că până în 2020, fix la timp pentru un partid de dreapta care poate creşte şi câştiga alegerile. 

Nu există o cale mai uşoară, din păcate.