În câteva zile începe noul sezon competiţional în tenis, aşa că vor reapărea cei care sunt #fanidemici Simona Halep, precum şi haterii de ocazie (“nu prea urmăresc eu, dar eram sigur că o să piardă!”). Pentru că sunt câteva zile mai liniştite, să vedem la ce ne putem aştepta în 2018 în tenis, atât de la circuitul WTA, cât şi de la ATP.

WTA

Probabil că discuţia #1 va fi legată de revenirea Serenei Williams în circuit. Serena a născut în septembrie şi vrea să-şi apere titlul cucerit la Australian Open în 2017, când era însărcinată deja în câteva săptămâni. Deja s-a vorbit despre wild-carduri la Brisbane şi Sydney, e posibil s-o vedem pe teren în meciuri oficiale încă din primele zile ale lui 2018. Nu cred că o să avem din nou parte de o Serena invincibilă, însă cred că sunt şanse pentru un nou Grand Slam. Mizele Serenei sunt două: să depăşească recordul lui Margaret Court (24 de Grand Slamuri) şi prin asta să dovedească că e cea mai bună tenismenă a tuturor timpurilor şi să-şi demonstreze că poate face asta chiar şi după ce a născut. Are 36 de ani şi 23 de Slamuri, să vedem dacă mai obţine două. Probabil că va construi sezonul pentru ultimele două turnee majore, Wimbledon şi US Open, unde a câştigat de 6-7 ori şi unde are o şansă bună de reuşită. Bine, ar mai fi şi câştigarea Grand Slamului calendaristic (adică toate cele 4 turnee în acelaşi ani, ceea ce Stefi Graff a reuşit în 1988), dar asta e imposibil de atins din punctul meu de vedere. În 2015 cred că a fost ultima mare şansă a Serenei la acest titlu neoficial.

A doua sportivă în spotlight va fi Maria Sharapova, care are deja un clasament decent (e pe locul 60 în acest moment) încât să participe cam la orice turneu major. Masha o să urce în continuare, aş zice că poate termina anul în top 20, dacă nu chiar în top 10. N-are puncte de apărat în prima jumătate a anului, aşa că orice victorie se adaugă în clasament. Pe măsură ce acumulează meciuri, pauza lungă din ultimii 2 ani se va simţi tot mai puţin, aşa că Sharapova o să revină aproape de forma dinainte de suspendare.

În top 50 vor fi din nou multe schimbări. Unele jucătoare de top 10 au multe puncte de apărat (Wozniacki, de exemplu), în timp ce altele au avut un an foarte prost, deci ar trebui să urce în clasament (Kerber, Radwanska). În plus, la cum am văzut-o pe Kvitova în ultimele meciuri ale sezonului trecut, mă aştept să aibă o ascensiune similară cu cea a lui Wozniacki din 2017.

Romanian Girls

Avem 5 fete în Top 100 WTA + Ana Bogdan foarte aproape de locul 100, probabil că va intra şi ea în 2018. Andreea Mitu, cea care intrase și ea la un moment dat în Top 100, urmează să nască, deci e puţin probabil că se va întoarce curând în circuit, însă eu sper să o vedem din nou în formă maximă pe Alexandra Dulgheru, care a trecut prin multe probleme cu accidentările şi acum încearcă să revină în top.

Mi-aş dori ca Sorana să ajungă mai sus, poate în top 20, nu cred că e cu nimic mai slabă decât Sevastova, de exemplu. Probabil că 2018 va fi tot cu ups and downs pentru românce, dar per total o menţinere a “liniei de clasament”.

Plus Mihaela Buzărnescu, cea care a avut un an extraordinar şi care a câştigat o mulţime de turnee challenger urcând vreo 400 de poziţii în clasamentul WTA.

Ar putea fi și anul exploziei pentru Jaqueline Cristian, reţineţi acest nume.

Simona Halep

Aici calculele începutului de an sunt destul de simple. Simona n-a făcut mai nimic până prin primăvară (are acel titlu la Madrid şi finala la Roma). Teoretic, ar trebui să fie numai puncte adăugate până după Australian Open. Practic, nici nu-mi amintesc când a început Halep un sezon cu multe victorii. Poate prin 2013-2014?

Simona are şanse destul de bune să termine luna ianuarie pe primul loc, dar asta ar însemna să ajungă prin săptămâna a doua la AO, şi să facă puncte şi la Shenzen.

În principiu e bine că există alte jucătoare în lumina reflectoarelor (Serena, Masha), Simona se descurcă mai bine atunci când e presiunea mai mică.

Chiar şi aşa, e posibil ca Simona să piardă poziţia 1 mai devreme sau mai târziu în acest an, aşa că trebuie să ne aşteptăm la haterelile clasice (cum, doar atâtea săptămâni pe locul 1?).

Nu ştiu dacă va veni şi Grand Slamul pentru Simona în acest an, dar sunt tot mai sigur că o să atingă şi acel obiectiv la un moment dat.

ATP

Se întoarce Djokovic. Federer va juca tot mai puţin. Nadal va mai păstra un timp prima poziţie. De fapt, după retragerea lui Federer nu ştiu cine va reuşi să-i ţină piept lui Nadal. Sigur, o să fie acolo şi Djokovic, dar parcă dorinţa sârbului nu mai e aceeaşi. Nu-l văd pe Dimitrov drept un urmaş al celor din Big 4, mai degrabă cred că Zverev va fi challengerul care vine şi câştigă turnee. Uitaţi-vă cu mare atenţie la meciurile din acest an în circuitul ATP, cred că va fi ultimul an în care îl vedem pe Roger.