in Casual stuff

Am aflat de proiectul Prispa prin 2012. Era vorba de prima locuinţă solară din România care participat la ceva competiţie internaţională. Nu mai ştiu exact de la cine am aflat de ei, cunoşteam pe cineva care s-a implicat direct şi care mi-a povestit despre asta. Ţin minte că m-a super entuziasmat povestea, dar că n-am reuşit să ajung la nicio prezentare susţinută de ei atunci. 

2 ani mai târziu, aud de un proiect cu o casă solară, cu participarea la o competiţie internaţională şi aşa mai departe. Aflu că e vorba de o parte din echipa Prispa şi care voia să construiască o casă. Şi-atunci am avut 2 gânduri: 1) păi n-au mai construit-o odată?; 2) cât să tragi, frate, de casa aia?

Mai trec nişte ani, echipa EFdeN e tot mai vizibilă, mult PR, apariţii în presă. 30 sub 30 Forbes, Revista BIZ etc. Şi eu mă gândeam în continuare că e mişto, dar uşor exagerat să tragi atâţia ani de un proiect. C’mon, casa aia a fost în 2012, până când să mai vorbeşti de ea? E şi un concept legat de modul în care te rupi de trecut ca să mergi mai departe profesional, dar nu mai ştiu cum se numeşte. Sigur găsiţi ceva pe tema asta la Cristina.

Între timp, prin intermediul unui vlogger mic, ajung să îi descopăr pe Claudiu Butacu şi Mihai Toader-Pasti, minţile luminate din spatele proiectului şi realizez că sunt băieţi simpatici. Ceea ce era drăguţ, dar insuficient după cum vedeam eu lucrurile.

Apoi vine Webstock 2017 şi mă nimeresc în sală la discursul lui Claudiu şi aflu cum au făcut proiectul Prispa şi cum au fost nevoiţi să vândă casa pentru a putea obţine fondurile cu care să ajungă la Solar Decathlon 2012. Şi cum s-au lovit de o mulţime de alte probleme, cum s-a destrămat echipa, cum au avut nevoie de luni întregi să-şi revină după ce au ajuns acasă şi au renunţat la tot ce făcuseră vreme de 1 an şi ceva. Cum au luat-o aproape de la zero, au construit o nouă casă şi au învăţat din problemele apărute cu proiectul Prispa. Cum au reuşit să ţină unită o echipă multi-disciplinară care n-avea nimic în comun, să aducă în acelaşi parteneriat mai multe facultăţi din România (construcţii, inginerie etc.). Cum au participat la Solar Dacathlon 2014 şi ce alte obstacole au mai întâmpinat pe parcurs.

Efectiv ţin minte că am rămas mască. Tot ce credeam eu despre ei era greşit şi asta pentru că nu citisem nişte chestii până la capăt.

Între timp am ajuns la casa EFdeN şi am vizitat-o, este absolut bestială! 

Partea şi mai mişto e că echipa EFdeN are anul ăsta un proiect nou. În 2018 participă la Solar Decathlon Dubai. Proiectul se cheamă EFdeN Signature şi e un nou prototip de casă solară, eficientă energetic, care arată cam aşa (e o machetă deocamdată): 

Din câte am reţinut la evenimentul de lansare, fiecare competiţie Solar Decathlon e axată pe o anumită temă, de obicei legată de case solare într-un anumit mediu. Pentru că într-un fel faci o casă solară în munţi şi în alt fel o gândeşti pentru deşert (do’oh!). Ceea ce vedeţi mai sus e pentru Dubai.

Competiţia efectivă are loc în noiembrie 2018, când echipa EFdeN va monta casa asta în doar 10 zile. Însă până atunci trebuie s-o construiască în România, să se asigure că totul funcţionează ok şi apoi s-o transporte 5000 de km până în Dubai. Mai multe detalii găsiţi aici.

Anul ăsta echipa EFdeN e clar de urmărit, e absolut bestial ceea ce fac oamenii de acolo.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Meniu