Pentru că doi dintre meşterii mei favoriţi au făcut o recapitulare a lucrurilor cu care s-au pregătit pentru temperaturi de -45 de grade, mă văd nevoit să expun şi eu cum stă situaţia în minunatul cartier Tei.

Haine

Aici pot să spun că stau cel mai bine, am nişte haine călduroase şi foarte călduroase pentru stat în casă. Mi-ar mai trebui un buff de iarnă, pantaloni de ski/fâş şi nişte şosete mai capabile, dar asta pentru momentele în care aş ieşi. La drept vorbind, dacă ajungem la -45 de grade nu prea cred că mă mai salvează hainele. Parazăpezi n-am, dar nici nu-mi trebuie, între blocuri e mai subţire cu viscolul. Totuşi, ar fi nevoie de pantalonii ăia de fâş pentru că în momentul ăsta nişte blugi mai groşi sunt singura variantă de iarnă. În rest, merg cu maşina aşa că port tot ce merge şi toamna. La nevoie aş putea adăuga colanţii de alergare pe sub blugi şi cred că aş rezista să ajung până la magazinul din colţ. Ceea ce ne duce la următorul punct.

Mâncare

La -45 de grade doamna Firea ar decreta stare de urgenţă naţională, ocazie cu care şi-ar da seama că nu există în primărie o companie dedicată pentru situaţiile de urgenţă şi ar dispune rapid angajarea a cel puţin 200 de funcţionari.

Asta ar duce la închiderea şcolilor şi suspendarea activităţii multor afaceri. Nu şi a buticului din colţ, la care doamnele vânzătoare vin indiferent de viscol, sărbători sau calamităţi naturale. Prin urmare, aş avea la dispoziţie cel puţin un magazin de la care să cumpăr nişte chestii de pe stoc. Plecând de la premisa că aprovizionare nu s-ar mai face, tot ar exista chestii de cumpărat de acolo, de la apă până la dulciuri şi diferite alimente.

În cazul puţin probabil în care magazinul din colţ n-ar fi deschis, tot aş rezista câteva zile baricadat în casă. Îmi place să am pe ce să pun mâna în bucătărie, fără să mă opresc la cumpărături de fiecare dată. Am mereu cel puţin 2 kg de cartofi, mezeluri, câteva borcane cu zacuscă, gemuri şi dulceţuri (câteva borcane de dulceaţă de caise sunt cu nuci!). Câteva pachete de paste, congelatorul are mereu nişte fripturi de porc şi 1-2 pachete cu pulpe de pui, legume congelate, nişte mărar şi pătrunjel. Plus zahăr, miere, făină, orez, condimente, nişte bulion, nişte pulpă de roşii la conservă, obişnuitele conserve de peşte de vreo 2 feluri (câte puţin din fiecare, să fie acolo), dulciuri într-o cantitate decentă şi câteva kilograme de fructe.

Cu apa nu e aşa bine, rar cumpăr mai mult de 1 bax de 2 litri, aşa că între 4 şi 10 litri de obicei. La asta se adaugă cel puţin 7-8 sticle cu vin şi nişte bere.

Altele

Încerc să am mereu cel puţin o baterie externă de 10.000 mAh încărcată full, nu-mi iese chiar mereu. Mai am şi alte baterii mici care sunt, probabil, descărcate. Pe lângă asta mai am nişte seturi de baterii AAA pe care le-aş putea folosi la câteva chestii de luminat. Plus lumânări (parfumate! ceea ce poate fi un bonus şi pentru căldura corporală pentru cei mai norocoşi dintre noi 😉 ).

Scriind asta am realizat că n-am niciun radio care să meargă pe baterii, aşa că n-aş avea acces la ştiri decât câtă vreme ar funcţiona unul dintre telefoane.

Dacă n-ar fi decât zăpadă mare şi blocaj general (fără pene de curent, căldură, gaze) aş raţionaliza puţin mâncarea, aş găti carnea într-o tocăniţă cu ce legume mai am şi aş începe să citesc jumătatea de bibliotecă pe care n-am parcurs-o încă. Plus cele 5 cărţi A song of ice and fire în engleză, ceea ce mi-ar ocupa suficient timp până la venirea primăverii, probabil.

Căldură

Problema cea mare pe care o văd (şi asta e cât se poate de reală) este că 50% din mâncare nu mi-ar folosi la nimic pentru că n-aş avea cum s-o gătesc. -45 de grade ar putea însemna implozia sistemului centralizat de căldură, ceea ce ar duce la suprasolicitarea reţelei electrice. Deja am stabilit că ar fi situaţie de urgenţă naţională şi toată lumea ar sta acasă la căldură, deci ar înroşi Netflixul. În plus, dacă pică RADET, multă lume trece pe A.C. şi pe calorifere electrice. Am şi eu unul, însă nu sunt convins că aş putea să-l folosesc. Gazele ar fi singura soluţie rămasă, dar am prins ani în care s-a întrerupt şi alimentarea cu gaz. Ceea ce a fost super nasol, că stăteam în Militari şi centrala alor mei e pe gaze. Vreo 2 zile am folosit aerul condiţionat, pentru că se formase un dop de gheaţă undeva pe conducta de gaze. Cum ziceam, pică RADET, apoi curentul şi, într-un final, şi gazele, pentru că sute de mii de oameni ar încerca să se încălzească în felul ăsta.

Deci pronosticurile mele sunt cât se poate de sumbre pentru o astfel de situaţie de urgenţă, nu cred că infrastructura Bucureştiului ar face faţă unei crize reale.