Serialul ăsta tocmai ce-a apărut pe Netflix. Mi-a luat ceva să-l găsesc, a trebuit să dau cu search după nume, pentru că nu mi-l arăta deloc algoritmul. Dar despre problema asta cu altă ocazie.
Am văzut cam jumătate din el şi pot să spun că mi se pare bizar. Plotul e destul de simplu: un tip este adus să rezolve o crimă. Twist-ul constă în tot felul de amănunte futuriste. Acţiunea se petrece peste câteva sute de ani, într-un viitor în care oamenii au la dispoziţie un fel de chipuri/flash-uri prin care pot să-şi transfere toată memoria într-un alt corp. Dacă moare un corp, iei discheta, o bagi în alt corp, îţi reiei viaţa. Mă rog, o scoate altcineva pentru tine. Dacă cineva îţi distruge discheta, abia atunci ai murit de tot.
Universul creat de Richard Morgan e extrem de interesant, cu o serie de războinici de guerillă foarte bine antrenaţi, cu nişte bogătaşi care îşi securizează informaţia de pe dischete, îşi clonează corpul şi trăiesc sute de ani, cu nişte catolici ultra-religioşi care resping aceste tehnologii noi şi tot aşa.
Ziceam că serialul mi se pare bizar pentru că sunt o grămadă de amănunte dubioase. Maşinile pot zbura, sunt autonome, dar au în continuare oglindă retrovizoare, probabil ca să vezi cum îţi dă flashuri la semafor maşina din spatele tău (nop, nu mai există nici noţiunea de semafor, din moment ce zbori cu maşina şi poţi avea câte un culoar de zbor pentru fiecare direcţie de mers).
Apoi, Takeshi Kovacs, personajul principal, fumează foarte des. Ţigări normale. Practic, ţigări cu filtru, apărute în anii 1980, pe care le fumează un tip în 2450 (am făcut eu o aproximare, că nu se ştie exact când se petrece acţiunea, e undeva între secolele 24 şi 26). Plauzibil, nu? Şi ca să mai adăugăm o notă de futurism, omul foloseşte beţe de chibrit. Maşini zburătoare şi beţe de chibrit. Omul stă într-un hotel virtual, în care majordom este o hologramă, dar n-are nici măcar o brichetă. Probabil că e hipster sau ceva.
În rest, actori buni, s-au băgat ceva bani în producţie, filmul e bine făcut. N-am înţeles de ce sunt aşa multe flashbackuri, dar probabil că ideea nu e să vorbească doar despre crimă, ci să construiască toată povestea lui Takeshi Kovacs, pe care o pot dezvolta în mai multe sezoane, că sunt 3 cărţi în seria scrisă de autor.
În concluzie, merită să-i daţi o şansă dacă vă plac cât de cât SF-urile.
https://www.youtube.com/watch?v=dhFM8akm9a4