De ceva timp mă macină o întrebare legată de lumea în care trăim şi în care ar trebui să ne înmulţim. E cumva “în afara concursului”, că n-am copii şi momentan nici planuri pentru aşa ceva, dar e bine să fii informat în viaţă.

E clar că trăim într-o lume care devine din ce în ce mai violentă, mai periculoasă pentru psihicul oricărui om, cu atât mai mult dacă vorbim de copii. Apropo de articolele ăsta şi ăsta, am auzit de mulţi părinţi care le interzic copiilor să se joace pe tabletă, să se uite la clipuri de pe Youtube, să vadă nu-ştiu-ce showuri de pe televiziunile de “desene” – care numai desenate nu sunt, că au devenit nişte reality show-uri cu nişte Kardashiane mai mici.

Astfel de părinţi merg pe principiul “chestia asta e dăunătoare pentru copilul meu” – şi până aici sunt de acord + “pe vremea mea ne uitam la Tom şi Jerry şi uite ce bine am crescut, o să-i arăt copilului aceleaşi lucruri” – soluţie care mi se pare aiurea. De ce zic asta? Pentru că mi se pare că, din dorinţa de a-l proteja, ajungi să-i faci aproape la fel de mult rău copilului. Îl rupi de reperele culturale ale copiilor de vârsta lui, ceea ce îl poate duce la izolare.

Sigur, e mişto să ai un copil care să cânte la pian, să fie preocupat de poezie, greaca veche şi filosofie, iar în restul timpului să colecţioneze timbre, dar câţi pot fi aşa? Plus că astfel de excepţii sunt oricum marginalizate de mase.

Un copil care habar n-are de vloggerii la modă, nu are voie să se joace pe tabletă şi e obligat să crească ca acum 30 de ani, va fi total rupt de realitate. Cam ca în Blast from the past.

Iar nevoia de apartenenţă la un grup social este extrem de importantă în primii ani de viaţă ai unui copil, în special în adolescenţă. Şi zic asta din perspectiva unui om care şi-a pus părinţii să dea banii pe un curs de engleză extra (pe lângă meditaţiile de acasă) doar ca să facă parte din gaşca copiilor cool din clasă.

Serios, cum găseşti echilibrul ăsta între ce crezi tu că e bine pentru copil şi ce îl ajută să nu fie rupt de societatea în care trăieşte?