Unul dintre obiectivele din acest an era o prezenţă la Roland Garros. Pentru că e puţin cam târziu să intru în circuitul profesionist, am zis că e suficient să merg ca spectator, însă habar n-aveam cât de greu o să prind bilete. Am căutat mai întâi pe siteurile specializate în revânzare, fiind convins că n-am nicio şansă la biletele „oficiale”. Preţurile începeau de pe la 150-200 de euro pentru un singur bilet pentru o zi întreagă pe una dintre arenele mari ale turneului (Suzanne Lenglen şi Philippe Chatrier). După o documentare mai serioasă am aflat că nu e atât de greu să prinzi bilete „oficiale”, mai ales dacă eşti trecut prin câteva Black Friday-uri făcute de eMAG.

Pentru turneul de Grand Slam de la Paris biletele cu acces general sunt împărţite în 4 categorii: Suzanne Lenglen, Philippe Chatrier, Terenul 1 şi restul terenurilor. Biletele îţi dau acces o zi întreagă pe terenul pe care l-ai ales (sau pe toate celelalte terenuri mai mici, în cazul categoriei 4). Sunt garantate 4 meciuri: 2 de fete, 2 de băieţi, însă de obicei se programează mai mult de atât. Pe arenele mari, de obicei sunt meciuri de simplu, mai ales în prima săptămână, în timp ce meciurile de dublu sunt pe terenurile mai mici. Tot pe terenurile mai puţin importante (că nu sunt, practic, mai mici) se joacă şi meciurile de simplu ale unor jucători mai slab cotaţi.

Primele 3 terenuri au şi cele mai mari preţuri, care pornesc de la 50 de euro (în turul 1, categoria 2, court #1) şi ajung la 240 de euro (finala, categoria 1). Cele două arene mari au 3 categorii de preţ, astfel că puteţi prinde locuri la o finală de Grand Slam cu 145 de euro. Sigur, o să staţi într-un colţ de tribună, dar măcar veţi fi acolo 🙂 Eu mă aşteptam să fie mult mai mari preţurile. Găsiţi aici o listă detaliată.

Experienţa de cumpărare e extrem de simplă. Biletele pentru accesul general se pun în vânzare cândva în martie. Anul acesta a fost 21 martie, însă e bine să urmăriţi siteul oficial Roland Garros pentru a vedea datele pentru anul viitor. În momentul ăsta toate categoriile sunt sold-out, mai există doar pachete cu experienţe VIP, care pornesc de pe la 600 de euro (sunt acele bilete care includ şi o cină specială prin complex, plus tratament VIP). 

Foarte important să aveţi cont creat pe siteul lor şi cardul plin, plus un plan bine stabilit. Preţurile sunt afişate din timp, trebuie să ştiţi exact ce luaţi, pentru că totul e contra-cronometru. Francezii pornesc siteul chiar la ora la care anunţă, aşa că trebuie să staţi cu mâna pe F5. Eu am dat refresh de pe la 10:58 la fiecare 5 secunde şi la 11:00:10 am reuşit să intru. Siteul RG are o coadă virtuală la care trebuie să stai ca să ai acces la bilete. Printr-un noroc fantastic, am fost numărul 60 la această coadă. Ştiu persoane care au fost în jur de 1200 şi persoane care au fost pe 13400. Aici e un amănunt important de reţinut! Chiar dacă aveţi ghinion şi nu prindeţi un loc bun la coada online, nu disperaţi. Numărul de bilete e limitat la 4 pe terenurile mari, pentru fiecare cont (şi doar 2 la finale). Aşa că puteţi prinde ceva chiar şi dacă nu v-aţi mişcat repede. Sigur, nu vor fi cele mai centrale locuri posibile, însă mai mult ca sigur veţi găsi ceea ce vă doriţi.

Odată ce primeşti număr de ordine, e suficient să aştepţi cu pagina deschisă. După un timp vei primi acces. Probabil că din punct de vedere tehnic s-a limitat numărul de requesturi pe minut şi se iau grupuri de câteva zeci sau sute de persoane concomitent. Eu am primit acces după 3-4 minute, pentru poziţia 13.400 la coadă accesul a venit după vreo 35 de minute. 

Din momentul în care intraţi şi alegeţi biletele, aveţi 15 minute să finalizaţi comanda şi să faceţi plata. În aprilie se emit biletele, moment în care există şi posibilitatea să vinzi ceea ce ai cumpărat, dacă nu mai ai cum să ajungi sau te-ai supărat că nu joacă Federer nici anul ăsta pe zgură. Tot ăsta e şi un moment bun pentru cei care n-au reuşit să prindă bilete la ce-şi doreau, pentru că au ocazia să cumpere de la cei care renunţă la ele. Nu ştiu exact cum funcţionează acest sistem, dar o să aflu în aprilie şi vin cu un update la acest articol, presupun că sistemul nu se va schimba foarte mult în următorii ani.

O chestie mişto pe care o oferă organizatorii e o asigurare „de ploaie”. Poţi să dai câţiva euro în plus să te asiguri că primeşti banii înapoi în cazul în care se joacă mai puţin de 3 ore într-o zi din cauza condiţiilor meteo. 

Şi altă chestie mişto e că îţi arată cum o să vezi din tribune de pe fiecare loc pe care îl alegi, chiar şi înainte să le cumperi! Uitaţi, de exemplu, ce o să văd eu pe Phillipe Chatrier.

9 comentarii. Leave new

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu