Nu sunt un cunoscător în materie de vinuri, întotdeauna mi s-a părut că ai nevoie de o anumită experienţă ca să înţelegi toată povestea asta. Cumva am pierdut startul, momentul ăla în care prietenii mei s-au apucat de băut vin, aşa că m-am uitat mereu cum se adânceşte distanţa asta dintre noi.

Şi nu vorbesc aici de şpriţuri, că la alea nu contează aroma vinului, corpolenţa, alcoolul şi toate celelalte atribute pe care le are un vin bun. 

Am participat de câteva ori la degustări, am descoperit la un moment dat şi un vin de desert absolut fabulos: Nectar de Transilvania de la Liliac, dar cam atât.

Însă am primit recent un Kit de explorări senzoriale de la WineUp, care vine la pachet cu nişte Instrucţiuni de navigare în lumea simţurilor. Şi după ce l-am citit, pentru prima oară ever mi-am dat seama de toate aromele alea complexe care se simt în vin. De fiecare dată când îmi zicea cineva că are un after taste de piele afumată sau de lemn ars, sau de migdale, făceam nişte ochi mari şi ziceam în gând “amice, e un vin, ce nucşoară visezi?“. 

Eh, nu-i chiar aşa. Adică de data asta am făcut tasting serios, cu atenţia fix la vin, nu în altă parte, apoi am gătit şi o raţă cu portocale ca să nu stric vinul pe shaorma şi chiar am simţit arome mai complexe. Aşa că ghidul ăsta a fost un super breakthrough pentru mine în materie de vinuri. Îl găsiţi aici, cu menţiunea că e pentru începători.

Ocazia cu care am primit acest kit este târgul WineUp 2018, care are loc la Muzeul de Artă, Palatul Banffy din Cluj-Napoca între 4 şi 6 mai. Dacă sunteţi pasionaţi de tot ce însemnă vin, cred că ăsta e locul în care ar trebui să fiţi weekendul următor.