Zilele trecute s-a lansat Media Fact Book 2018, probabil cel mai util material legat de piaţa de media din România (urmat de Digital Recap, desigur 😀 ). Cei de la Initiative au 22 de ani de experienţă în realizarea acestei analize şi mi se pare că de la an la an fac o treabă tot mai bună. E extrem de clar totul, concis, iar graficele surprind excelent esenţialul.
La mine a sosit pe adresa redacţiei zilele trecute, când eram prin deplasări la festivalul de teatru, dar am apucat să o studiez cu atenţie şi am câteva idei principale. Pentru mai mult de atât puteţi descărca varianta digitală de pe site, gratuit.
- Creşterea pieţei de media este peste aşteptări şi anul ăsta. Au fost 366 de milioane de euro în 2016, se aşteptau 403 milioane de euro în 2017. Adică o creştere de 10%. Până la urmă a fost o creştere de 13%, deci valoarea totală a ajuns la 412 milioane de euro. Pentru 2018 se aşteaptă tot o creştere de 10%, ceea ce ne-ar apropia şi mai mult de nivelul din 2008.
- La nivel global 2017 a fost acel punct de cotitură în care investiţiile pe digital au făcut ca TV-ul să fie detronat (209 miliarde de dolari vs. 178 miliarde de dolari). Ce s-a întâmplat în România? Aţi ghicit, a mai crescut puţin TV-ul, în timp ce digitalul şi-a păstrat cota de piaţă de 18%. Ştiam că nu suntem perfecţi. Ambele au crescut ca valoare, însă TV-ul a fost cel care a crescut şi la cota de piaţă.
- Au mai înregistrat creşteri importante ca valoare şi Radio-ul, OOH-ul, în timp ce print-ul continuă să scadă. 3% market share, la jumătate faţă de acum 5 ani. Cei care mai supravieţuiesc cu afaceri în print sunt nişte eroi.
- Puţin surprinzător că TV-ul a reuşit să crească atât de mult în 2017, an fără nicio competiţie sportivă majoră.
- CME are în continuare 47% din cota de piaţă a veniturilor, urmată de Intact cu 25% şi Kanal D cu 10%. În ceea ce priveşte ratingul top 3 rămâne neschimbat, dar Kanal D s-a apropiat foarte mult de locul 2. E interesant că acum 3-4 ani se aştepta o cădere a ProTV-ului (mai ales după plecarea Monei Segal), iar acum vedem că nu s-a schimbat nimic la vârf, în schimb Antena 1 nu se simte prea bine.
- Românii au talent rămâne cel mai urmărit show de talente de la noi, însă nu mai domină atât de tare ca în alţi ani. În plus, Vocea României, care era a doua locomotivă a Pro-ului, a fost depăşită de Chefi la cuţite pentru prima oară. Şi nu pentru că ar fi crescut chefii, dar a scăzut mult Vocea. De aici şi schimbările de antrenori.
- Rata de penetrare a internetului e la 73% (3%+ faţă de 2016) şi numărul conexiunilor mobile de date a crescut de la 14.8 milioane la 16.6 milioane. Broadbandul a crescut doar cu 300.000 de conexiuni, până la 4.6 milioane.
- Consumul mediu de date mobile pe lună a crescut de la 0.63 GB la 1.2 GB. E normal, dacă stai să te gândeşti cât video consumă puştanii în ziua de azi.
3 comentarii. Leave new
„Ce s-a întâmplat în România? Aţi ghicit, a mai crescut puţin TV-ul”. E normal, tinerii pleaca „afara”, copii nu prea se mai fac, populatia care este de o anumita varsta, creste ca numar si se uita doar la TV.
Nu e o creştere a ratingurilor, din contră. 2% scădere pe prime time. Deci se uită mai puţini oameni la TV, dar asta face ca bătaia să fie mai mare pe sloturile „bune” pentru publicitate şi să crească costurile.
Cu alte cuvinte, e suficient ca multe companii să îşi dorească să facă publicitate la TV ca să crească piaţa de media.
Frate, la cat de proaste sunt reclamale care apar pe tv la noi si la cat de mult dureaza „pauzele de publicitate”, cred ca aceste preturi sunt foarte mici. Altfel nu imi explic de ce se difuzeaza reclame proaste la kilogram! Atunci e firesc sa isi doreasca multe companii publicitate la tv, problema este ca se prefera cantitatea in detrimentul calitatii. Asa vad eu lucrurile, poate ma insel.