Tocmai m-am întors de la ediţia a 6-a de Electric Castle, festivalul ăla cu mult noroi de la Bonţida. A fost prima oară pentru mine, deşi mi-au zis aproximativ 1 milion de prieteni până acum că ar trebui să merg. N-am poze mişto, n-am prins apusul din roată, nici măcar vreun concert de la înălţime, n-am făcut poză la semnul EC şi nici n-am un unghi fistichiu cu castelul. Dar am experimentat cam tot ce se putea (chiar şi nişte semi-nămol) şi arunc nişte idei sincere despre ce-am văzut, într-o ordine aleatorie (cu menţiunea că n-am fost decât vineri, sâmbătă şi duminică la festival):

 • organizarea a fost aproape flawless. să aduci zeci de mii de oameni din Cluj în Bonţida într-un flux continuu, cu zeci de autocare, este o provocare incredibilă, iar costurile sunt uriaşe. Cred că erau toate autocarele disponibile din judeţul Cluj, plus câteva din vecini. Să fi fost vreo 50 în total? Acces bun, niciun scandal, niciun cetăţean pus pe harţă şi alte bile albe
 • mâncarea era bună şi era servită rapid. nu la toate standurile, evident, dar nu mureai de foame. ok, poate că dura mult să iei burgerul ăla, dar overall aveai cu ce să umpli stomacul repede
 • mişcarea cu magazinul Lidl a fost mondială. Cred că ăla a fost cel mai profitabil magazin Lidl în luna iulie. Cum bine a zis cineva pe Facebook, e de Cannes. Şi nu că ar fi ceva super creativ, ci pentru că îţi dă cea mai mare rată de interacţiune cu brandul, rezolvă o problemă şi face oamenii fericiţi.
 • pentru mine cel mai mişto festival organizat în România la care am ajuns până acum a fost Peninsula 2009. Electric Castle 2018 a fost la un cu totul alt nivel, comparabil cu marile festivaluri din afară. Nu are sens să comparăm şi cu UNTOLD pentru că e altă infrastructură în discuţie (oraş vs. sat etc.)
 • am văzut la cineva pe Facebook care zicea că e un fel de bâlci modern. Nu, Bestfest-urile din Tunari erau un bâlci sinistru, ăsta chiar e un festival reuşit.
 • ar fi fost nevoie de mai multe toalete, mai bine luminate, mai curate. 
 • fără legătură cu punctul de mai sus, au fost multe zone din festival în care puţea. Chiar rău de tot. Habar n-am de la ce, cert e că mirosul era deranjant şi încercai să te muţi undeva cât mai repede ca să scapi de el. Balegă, noroi fermentat (?) sau ce-o fi fost, mirosea naşpa.
 • şi tot la chestii care puteau fi mai multe: zone de stat. pentru că la cum era noroiul vineri seară, nu prea îţi ardea de întins „păturica”
 • deşi e transport bine dezvoltat, toată plimbarea Cluj – Bonţida – Cluj e obositoare. Ajungi puţin obosit acolo, la plecare n-ai chef de o oră pe autocar, apoi încă 15 minute cu taxiul până să te culci. Alternativa e să te înghesui în casele localnicilor cu alţi oameni în cameră. Sau să dormi la cort, în camping. Not my cup of tea.
 • în final depinde foarte mult de muzică. dacă nu ştiţi pe nimeni şi vă duceţi doar pentru atmosferă, e posibil să fie suficiente o zi sau două. mie ziua de duminică mi s-a părut absolut bestială pentru că am văzut Dubioza Kolektiv şi Nothing but thieves, plus Jessie J şi am descoperit Quantic. Vineri am ajuns pe la 23:00 şi aveam senzaţia că am nimerit la un festival de ciudaţi.
 • overall atmosfera e foarte mişto, dar sper să nu mai crească numărul de participanţi. seara deja era destul de aglomerat, iar distanţele dintre scene oricum sunt măricele. am făcut vreo 15 kilometri doar la festival în una din zile, ceea ce mi se pare huge.
 • dacă aş da nişte premii aş zice „best use of environment”, „best audience” şi „best catering”, „best interaction with the audience”. Also „great sound”.

În altă ordine de idei, oamenii nu ştiu cum să se comporte la festival, nu gândesc deloc în avans. Începe la 20:00 un concert? Hai să pornim la 19:55 spre scenă, că sigur nu s-a mai gândit nimeni să meargă înainte. S-a terminat concertul? Fuga la baie. Apoi hai la masă şi m-am uitat de pe margine la oameni care şi-au petrecut jumătate din timp la cozi.

8 comentarii. Leave new

 • „…niciun scandal, niciun cetăţean pus pe harţă şi alte bile albe” – welcome to Ardeal, unde lumea-i muuult mai calma & chill decat la Bucuresti.

  Răspunde
 • LOL – “…niciun scandal, niciun cetăţean pus pe harţă şi alte bile albe” – la coada la autobuze fix un cetatean clujean ne-a zis sa plecam la noi in Oltenia (nu am fost niciodata acolo :)) ). da, sunt oameni faini la festival si fiecare e cu a ma-sii, dar uscaturi sunt in orice padure 🙂

  Răspunde
  • La alte festivaluri am văzut bătăi, puşti băuţi care „făceau chetă” etc. Aici nici vorbă de aşa ceva. La asta mă refeream.

 • Esti constient ca intre (parafrazez) ‘afost totul belea’ si ‘era mult noroi, balega si mirosea naspa’ se creeaza un non sens intre 2 idei care se bat cap in cap,nu? …No, acuma io am mai fost si pe la sudisti la „festivale”(Constanta,Bucuresti etc)dar pe acolo nu am intalnit „vanatori de ardeleni”dornici sa i injure …pe cand invers…
  Nu vreau sa ma iau cu nimeni la harta dar cred ca ar fi cazul pt multi ardeleni sa” get off their high horses”,sa ne dam seama ca traim in aceiasi tara si TOATA padurea(tara) are uscaturi

  Răspunde
 • În festival, da. În sat, am văzut destui oameni simpli fara #festivallook care se bucurau cu mult scandal de bâlci și de ciudații care au venit peste ei.

  Răspunde
 • -1 pentru mirosul puternic de balega de la main stage 🙁

  Răspunde
 • @Mofo Nu ti ai dat tu seama dar putoarea facea parte din buna organizare in schimb festivalele mai de la sud sunt nashpa tocmai ca nu au parte de asa ceva…probabil numai ardelenii stiu ce e misto(stiu,sunt rau…strike that)

  Răspunde
 • […] poți citi impresii despre Electric Castle și la Hoinaru pe […]

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu