Romaqua Group a cerut în instanță ca sistemul de garanție-returnare să fie suspendat pentru că a fost pornit pe genunchi. Romaqua produce Borsec, Giusto, Stânceni și Albacher și sunt cel mai mare producător de băuturi din România.

Pe scurt, problema este că există doar un punct de colectare din cele 17 prevăzute în proiect și este tocmai la Bonțida, lângă Cluj. Acolo unde se face și Electric Castle. 

Asta reclamă Romaqua Group, că trebuie să bați toată țara cu PETurile la volumul original, n-ai voie să le turtești înainte să fie preluate. Ceea ce înseamnă multe drumuri, că nu poți merge cu un transport uriaș pe șosea.

Pe lângă asta ar mai fi și problema din teren, care e legată de cea mare. Pentru că ambalajele ajung greu la punctul de colectare, cele din magazine sunt mai mereu pline. Te plimbi cu ele până te plictisești, asta dacă știi exact unde se pot colecta. Eu am un sac cu doze și PETuri care așteaptă pe balcon.

Ce mi se pare mie aiurea este că trebuie să fiu foarte atent să identific acel semn care arată că ambalajul face parte din SGR. N-au gândit o variantă uniformă, un semn distinctiv pe care să-l recunoști pe toate ambalajele.

Per total pare o treabă de mântuială, iar cei de la Romaqua spun că nici organizarea juridică nu e OK, că sunt asociați mai mulți producători de băuturi, în loc să fie responsabil un ONG acolo.

Întâmplarea face că am fost abordați să construim platforma online, mi s-a părut genul de licitație în care câștigă cine trebuie, așa că nu ne-am înscris, apoi am primit răspuns că n-a fost selectată oferta noastră. Pe care nici n-o trimisesem.

La finalul zilei dăm 50 de bani în plus pentru fiecare ambalaj și nici măcar nu ne alegem cu ceva de pe urma acestui lucru, doar se învârt niște bani.

21 de comentarii. Leave new

  • Dar de ce ai un sac plin? Asa cumperi si din magazin, cu sacul?
    Eu am adunat intr-o punga 1 doza, 4 sticle mici si 2 mari. Le-am returnat la aparat, bon de 3,5lei.
    Cred ca aparatele astea le turtesc/bucatesc de cand le introduci . Asa cum vin paletii de suc, pot pleca si paletii de resturi. Si da, ar trebui mai multe centre in toata tara.

    Răspunde
    • Sac = un sac de 35 de litri, nu te gândi la ceva foarte mare. Sunt cel mult 20 de cutii și sticle mici.

      Le-am adunat în primele 3 luni ale anului.

    • Conform declaratiilor Romaqua marea aberatie este ca ambalajele nu se turtesc acolo unde sunt predate de oameni, ci se transporta sute de KM asa neturtite ocupand spatiu imens degeaba. Se plimba 90% aer cu tirurile. Care costa bani, evident. Cine a gandit asta ar trebui bagat urgent la puscarie fara alte discutii.
      Lasand la o parte ca si daca sistemul ar fi mers impecabil…tot ar fi fost o bataie de joc la adresa noastra. Obligati sa facem pe gunoierii gratis, pe timpul nostru, ca sa le colectam abalajele alora care le produc si fac bani de pe urma lor. Nu realizati ca noi nu suntem in nici un fel rasplatiti ca le facem treaba lor? Dam 50 de bani din banii nostri ca sa ne fie apoi dati inapoi. E noaptea mintii.

    • Ionut, bun venit in civilizatie. Te vei adapta tu.

  • M-am obisnuit deja sa ma uit pe ambalaj daca e cu simbol sau nu, sa adun cateva, returnez si folosesc voucherul.
    In principiu le duc cam la 3-4 zile sau mai des, depinde de cum merg la un Lidl/Carrefour/Penny.
    Nu mi se pare ceva dificil de facut… doar proverbiala lene si rezistenta noastra la schimbare.
    Ce zice Romaqua e plauzibil si pare un sistem ce mai are mult pana departe, dar bine ca a inceput.
    Mi se pare ca vezi efectele mai repede decat alte chestii de ecologie si sustenabilitate ce le tot invart unii.

    Răspunde
  • Ambalajele sunt turtite pe loc de aparatele din magazine, nu mai raspanditi dezinformare.
    Am vazut cum arata o cuva plina cu peturi, din estimarile mele erau probbail vreo 300 acolo. Ca angajatii din magazin nu le inlocuiesc la timp, asta este altceva.

    Răspunde
    • Asta a reclamat Romaqua în instanță:

      „Pentru că lipsesc aceste centre, ambalajele sunt transportate pe distanțe de sute de kilometri, de exemplu de la un mic magazin din sudul României la singurul centru deschis, cel din Bonțida, județul Cluj, iar potrivit legislației PET-urile trebuie returnate întregi și nu sunt compactate imediat ce au fost colectate, astfel că ocupă un spațiu mare și parcurg distanțe apreciabile, ceea ce implică valori ridicate ale costurilor de transport.”

    • Care este sursa informatiei conform careia ambalajele sunt turtite acolo unde sunt predate de oameni? Sau o spui doar ca asa ti se pare tie ca se intampla?

  • Romaqua sunt cei care invelesc dopul sticlelor in plastic complet inutil, care de cele mai multe ori il gasesti pe jos? Sunt convins ca le pasa lor de reciclare si natura atat de mult precum imi pasa mie de ei. Semnul acela nu o sa mai fie relevant cand toate sticlele vor avea garantie, de aceea nu l-au facut cat capul. Da, la inceput trebuie sa te uiti pe sticla dar peste 3 luni vor avea toate si nu va mai conta semnul ala.

    Sa inteleg ca atunci cand le cumperi le iei deja turtite si nu sunt greu de transportat iar dupa ce consumi continutul se fac mari?

    Răspunde
    • Pai ba omule, cand le cumperi sunt pline cu ceva – cu produsul pe are de fapt il cumperi. Ca nu cumperi peturi. Nu e de bun simt si la mintea oricarui om normal la cap ca dupa ce ai consumat produsul, aerul ala nu isi mai are nici un rost sa fie plimbat? Pana si chestia asta de bun simt mai e discutabila? Nu credeam ca poate exista un om care sa argumenteze pro neturtirea petului. Care turtire a petului era obligatorie pana anu trecut, ca daca le aruncai altfel iti luai amenda.
      Cum puteti lua bai fratilor in serios aberatiile astea „eco”? Nu va dati seama ce inventii cretine total sunt ce au unic scop de a dovedi ca ne pot dresa sa facem fix ce vor ei? Cate campanii erau pana acu vreun an care cereau ca dopurile sa fie separate de PET-uri? Era o mare obligatie daca voiai sa fii ECO. Si evident sa turtesti PETurile obligatoriu. Apoi au venit cu aberatia sa lipeasca dopurile de PET-uri – peste noaptea brusc nu mai era nevoie sa arunci dopul separat. Acum a trecut si aia…dar e alta, ca nu mai poti turti pet-ul. Acuma daca il turtesti inseamna ca esti anti-ECO :))) Alooo…cam ce ar mai trebui sa inventeze astia ca sa ne fie in sfarsit clar ca e doar o bataie de joc? Ca au sucit-o absolut in toate felurile, absolut 180 de grade diferit. Si unii continuati sa luati in serios…asta e abia cel mai trist lucru.

  • Sincer eu nu inteleg cum unii dintre voi reusiti sa mergeti si respirati in aceelasi timp la nivelul de inteligenta care il aveti. Nu toate magazinele au automat. Daca nu ai automat (care implica costuri destul de mari, din ce am avut se la patroni) trebuie sa preiei ambalajul intreg si neturtit si sa il duci tu ca si magazin la centru de preluare, care este doar unul in tara (aparent, nu am verificat).

    Răspunde
  • 1. Nu verificam existenta semnului – SGR e de vina ca nu l-a facut mare sa se „vaza din WIZZ”.
    2. Stim de perioada in care vor functiona in paralel ambalaje cu semn si fara semn : SGR e de vina ca….
    3. Daca duceam macar o singura data un PET la un centru automat (gen cele de la Mega) auzeam cum este turtit si nu mai citam ineptiile celor de la Romaqua
    4. „La finalul zilei dăm 50 de bani în plus pentru fiecare ambalaj” – doar ambalaje cu semn. Daca nu au poti reclama ca se opreste garantie (este furt/pacaleala)
    5. „doar se învârt niște bani” – pentru consumatori chiar asa este 🙂
    6. Nu consumatorul ambaleaza produsele in PET. Eu nu ma consider vinovat ca le cumpar ambalate asa. Daca tu ca firma ambalezi in PET asuma-ti si nu te mai plange ca …..
    7. Cred ca ar trebui sa redenumesti articolul ” Noi suntem români…”

    Răspunde
    • Unde reclami daca cumperi bere la doza de aluminiu din import? Ca se opreste garantia la toate.
      Chiar sunt curios.

  • O gramada de hateri si trolli care se prefac ca nu inteleg, sau unii doar pur si simplu prosti si nepasatori – pentru astia un special igus alup din ala bun, cu happyending! Muriti ba, nu mai poluati inutil atmosfera. Si nu m-am referit la tine, ala care nu te recunosti, ci la alalalt, care o sa manance zapada in continuare!

    Pentru restul, ca sa fie clar: Romaqua nu sunt sfiniti si nu-i iubesc, sunt parsivi si le doresc o moarte lenta, dar ceea ce reclama ei in sesizare chier este valid si da, este o romaneasca facuta pe genunchi, asta cu sgr-ul sufletului…
    Din portofoliul lor consum, destul de rar, doar Borsec – deci ar da faliment doar cu mine ca si client.
    Daca in marile orase exista mai multe centre de „reciclare”, la lidl, kaufland, mega etc., in cele mici sau un comune, fix pixu, pentru ca nea’ Nelu de la magazinul de la colt nu iti primeste ambalajul! Pentru ca nu are contract din asta obligatoriu, dar care este optional, desi ar trebui sa fie obligatoriu, nu este pentru ca nu are spatiu si capacitate de transport si nimeni nu vine sa-i ia ambalajele, trebuie sa le duca el, pe benzina lui.

    Si confirm prostia asta acolo unde sunt automate: TREBUIE duci ambalajul intact, ne-presat, cu capac SI ABIA IN MAGAZIN TI-L STRIVESTE AUTOMATUL CARE-L ACCEPTA. Plus ca la automate sunt multe probleme, cum ar fi erori care nu ar trebui sa apara si necesita interventia umana frecvent, erori de recunoastere – odata accepta ambalajul, a doua oara nu din prima, desi ambalajul este conform etc.

    Răspunde
  • La Mega Image-ul de la parterul blocului, unde am reciclat vreo 20 de sticle (plastic, doze de bere, sticla), unde scria clar sa nu fie deteriorate, am avut surpriza sa aud cum le strivesc. Iar la sticla cum le sparg… ma si gandeam ce ciocanel au de le sparge atat de sonor. Legea o zice ca trebuie sa fie intregi (citisem si eu legea inainte sa inceapa sgr si ii stresam pe copii), dar acum ma asigur ca e intreg codul de bare… E clasic romanesc, dar e un pas in fata. Pana acum am pierdut din cresterea pretului cu 50 bani la sticla doar vreo 1.5 lei… ca am uitat sa ne uitam pe sticla.

    Răspunde
  • ideea de a nu fi strivite e ca trebuie sa le citeasca codul de bare. Asta daca macar unul a dus sticle la reciclat si le-a pus la plezneala. Asta e mesajul primit, ca nu se vede codul de bare… Toti suntem atenti, dar toti criticam…

    Răspunde
    • E greu cu românii, vor o țară că afară dar sa facă alții. Daca e greu sa duci o sticla înapoi ce sa mai vorbim de altele. Asta e nivelul.

  • Eu sunt adevaratul Ionut din primul comment. Restul sunt ale altui Ionut. Ii urez toate ce bune. Vroiam doar sa clarific.

    Răspunde
  • Cornelia Bindar
    martie 17, 2024 3:45 pm

    Nu sunt turtite, nici mototolite, nici sparte – sunt plimbate așa goale pentru că sunt vândute pentru a fi umplute, poate le clătesc un pic, nu mult. Și uite așa camioanele ard combustibil dar cara sticlele in saci,,sacii sunt din plastic -deșeu, se consumă apa pentru clătire – risipa. Nu vad nimic legat de mediu, doar pulberi fine emanate, garanții achitate și nereturnate pentru că se sparg sticle, se mototolesc când sunt transportate și nu cred că SC își vor recupera toate garanțiile plătite. Cetățenii de rând poate,

    Răspunde
  • Pentru cine nu stie Romaqua este responsabila pentru întârzierea cu un an a proiectului. Acum au dreptate. treaba e facuta de mantuiala. Nu poti avea 1 centru pentru toata tara, dar ameninti ca dai amenzi si inchizi afaceri, cand tu ca stat nu ai facut ce trebuie. Problema cu garantia nu exista. dai 50 fe bsni, iei 50 de bani cand returnezi sticla. Problema e ca tu ca si client platesti ambalajul cand se fabrica produsul si il faci cadou moka cuiva, care face multi bani din reciclare. Tu primesti doar un bravo, esti eco!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu