in Revolte

Update: SGR e o porcărie sinistră

Hai că am revenit cu un update pe tema SGR, sistemul garanţie retur. Hora Reciclării şi alte nume tembele date unei chestii simple.

M-am dus la Auchan Berceni cu un sac plin cu doze şi sticle de plastic, toate cu semnul de ambalaj purtător de garanţie. Era coadă, am aşteptat la automatele alea, apoi am văzut că ai nevoie de card MyAuchan ca să acumulezi suma pe puncte.

Dar nu m-am descurajat, am început să bag doze, pentru că un mesaj lipit pe-acolo spunea că primeşti un bon valoric chiar dacă nu ai card MyAuchan sau aplicaţia lor.

Şi am pus 14 doze, după care am primit un bon pe care scrie 0. De ce nu scrie 7 lei? Pentru că îmi trebuie card MyAuchan! Stai, ce? Deci avem un sistem de colectare a ambalajului care este obligatoriu dar care îţi impune anumite reguli ca să îţi recuperezi banii, reguli care sunt stabilite de magazine după bunul plac? Fix aşa.

Pe lângă asta, automatul nu mi-a acceptat sticla de Aqua Carpatica şi nici pe cea de Dorna, ambele de 0.5 litri. De ce? Că nu era compatibil.

Deci te duci la unul dintre cele mai mari lanţuri de retail din România, nu la magazinul din colţ, şi se întâmplă două lucruri:

 1. Nu poţi recicla tot, că nu permite ambalajul, deşi ţi s-au luat banii pe ambalaj când l-ai cumpărat! Deci rămâne ca tu să cauţi acel comerciant care îţi va accepta ambalajul
 2. Nu poţi recicla la fel de simplu cum cumperi, trebuie să fii membru. Dacă nu eşti membru, nasol, ţi-am luat ambalajele, deci banii şi să fii sănătos. 

Auchan mi-a luat 7 lei şi acum mă obligă să devin membru, să-i dau datele mele, ca să-mi dea dreptul să cheltui bonul valoric.

Iar autoritatea care ar trebui să organizeze chestia asta, Returo, acceptă această situaţie! 

Deci nu vorbim de magazinul din colţ care nu are contract cu Returo şi nu preia ambalajele (dar încasează cei 50 de bani şi îi plăteşte mai departe). Vorbim de un retailer din top 10 care impune condiţii şi care nu acceptă toate ambalajele, la luni de zile după ce a pornit acest sistem. Explicaţia că aparatul nu acceptă acel format de sticlă nu este admisibilă. 

Abia aştept să-mi explice Returo cum face România mai curată în cârdăşie cu Auchan care se foloseşte de banii mei şi nici nu mă lasă să reciclez orice sticlă.

11 comentarii. Leave new

 • Pai normal că face România mai curata, înainte nu duceai nimic la reciclat, acum ai dus 12 sticle. 😉

  Înainte eram singur la reciclat, acum stau la coadă. E bine, multe din sticle nu mai ajung pe marginea drumului.

  Răspunde
  • Nu le duceam la reciclat, le aruncam la gunoi în pubelele de colectare separată. Care e diferența?

  • Tu faceai asta, dar faci parte din aia 10% care reciclau. Acum se duc cu sticlele la reciclat si cei care le aruncau la gunoi sau la marginea satului. Intelegi?

 • Este aiurea ca ti-a refuzat sticlele – ce ar trebui sa faci cu ele? Sa pleci cu ele la un alt centru?

  Eu personal am reciclat la Mega, dar si acolo a fost o perioada in care aparatul a fost defect timp de vreo 2 saptamani.

  Sincer mi se pare ca sistemul a fost gandit destul de prost – pe principiu ii dam drumul si vedem ce o fi. Daca in Bucuresti sunt problemele astea, iti dai seama cum merge in mediul rural…

  Răspunde
 • Hai ca te lamuresc: in fiecare centru Auchan sunt 4 automate de reciclare, doua cu SGR (unde nu ai nevoie de card MyAuchan) si doua aparate in care reciclezi ambalaje fara SGR, folosind card MyAuchan, pentru care primesti un voucher. Cred ca tu ai introdus ambalajele cu SGR in automatele fresite. Vezi ca scrie pe fiecare automat care este destinatia lui.

  Răspunde
  • Nu scrie suficient de clar. Și sunt om de comunicare, sunt foarte atent la lucrurile astea.

   Să zicem că e așa, mai rămâne problema cu sticlele de AQUA și Dorna.

 • Astia sunt adevaratii teroristi. Conducatori imbuibati 😡😡😡

  Răspunde
 • Update la ce ziceam la romaneasca cu SGR: am fost la Penny, pe langa ca automatul merge cand are el chef, nu accepta sticlele si langa el erau 3 cosuri pentru AMBALAJE RECICLABILE, frumos colorate, cu simboluri pe ele, ca sa pui in ele ce nu e SGR.
  Un om la aparatul de reciclat, a pus cateva sticle pe banda, pe unele le-a acceptat, altele le primise inapoi si omult, fireste, l-a intrebat pe BATEGARD de ce nu i le primeste aparatul. Bategardul i-a zis ca nu au sigla SGR si nu i le accepta. Resemnat, omul se duce catre cele 3 cosuri pentru ambalaje reciclabile, sa puna plasticu’ in ele.
  MAMA ce scandal a facut BATEGARDUL: ca de ce le pune acolo, sa le puna unde vrea, afara, la copac, ca SEFUL DE MAGAZIN i-a zis sa aiba grija, SA NU MAI PUNA NIMENI NIMIC IN ELE, ca sunt scumpe, ce, el nu stie??!?

  Deci, mue peny, mue sgr, mue tuturor celor care se lauda cu cacatul facut praf de ei.
  Imi cer scuze pentru limbajul buruienos pe alocuri, pentru cuvinte cum ar fi: deci, lauda etc.

  Cand zici ca asta e romania si tragi apa, multi se supara, dar la acest nivel suntem, aici, acum…

  Răspunde
 • La lidl si carrefour a mers sa probleme.
  Am baut o doza si dupa am turtit-o din graba, vina mea. Am incercat s-o resuscitez, dar s-a gaurit pe alocuri. Ca experiment o sa incerc sa o reciclez la un aparat.

  Răspunde
 • SGR (Sistemul de Pauperizare și Umilire a Populației).

  Răspunde
 • Faceti ca mine: cautati sa cumparati chestii care nu au simbolu ala pe ele. Inca se gasesc. Apa, sucuri etc.
  Si scapi de plimbat ambalaje ca nu-ti mai opresc aia 50 de bani pe ele.
  Plus de asta, cica se va suspenda rahatu asta cu sgr ptr ca se pare ca este un esec.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu