În urmă cu 2 luni eram la Paris, la Roland Garros şi mă minunam de complexul acela impecabil şi de atmosfera fantastică de la turneu. Habar n-aveam că voi prinde ultima ediţie cu vechea arenă Philippe Chatrier, construită în 1928. După cum vedeţi în poza de mai sus, arena a fost demolată în mare parte şi urmează să fie reconstruită până în mai anul viitor. Mi se pare incredibil ritmul în care se mişcă francezii cu lucrările în complex, totul se rezolvă în mai puţin de 1 an, fie că e vorba de arene mici sau de structuri uriaşe. Nu-mi dau seama exact cât de mult vor demola în final, e posibil să fie doar tribunele, urmând ca zonele de “peluză” să rămână în picioare. 

Iată şi un video mai vechi, din 2015. Planurile au fost puţin modificate între timp.

De asemenea, ediţia 2019 va fi ultima pentru Court One, cunoscut şi ca The Bullring, terenul al 3-lea ca importanţă de la Roland Garros. Acesta urmează să fie demolat pentru a face loc structurii care va susţine acoperişul mult aşteptat de la RG. Începând cu ediţia 2020 arena Philippe Chatrier va dispune de acoperiş retractabil. Din planurile pe care le-am văzut zona de tribune va fi mult mai lată, pentru a putea susţine acoperişul, aşa că nu va mai fi loc şi pentru Court One.

Vestea bună e că anul viitor veţi putea avea acces pe Court One cu biletele de acces general (cele mai ieftine), astfel încât publicul să-şi poată lua rămas-bun de la această arenă. E locul în care de obicei se produc mai surprize şi, printre altele, cel în care Mihaela Buzărnescu a trimis-o la culcare pe Svitolina la ediţia din acest an. Începând cu 2020 ea va fi înlocuită de Court Simonne-Mathieu, un teren nou, cu 5000 de locuri, aflat în grădina botanică de lângă complex.

Citeşte aici cum alegi bilete pentru Roland Garros şi când le cumperi

Citeşte aici cum a fost experienţa mea la Roland Garros 2018

Mie mi se pare fascinant ritmul în care se construieşte în vest. Am avut norocul să ajung pe Anfield Road cu un an înainte să fie demolată tribuna principală. Structura era gata de mult timp şi calendarul meciurilor a fost aranjat în aşa fel încât să fie o pauză cât mai mare între sezoane. Cred că vreo 3 luni şi jumătate au avut la dispoziţie englezii să demoleze vechea tribună şi să lege noua structură de stadion. Au făcut o amenajare de bază şi au început sezonul, pentru ca mai apoi să termine în următoarea pauză ce mai aveau de făcut.

La fel şi la Roland Garros. Imaginile de pe Google Maps, din septembrie 2017, arată un mega şantier, cu 3 zone de construcţie: Court 18, Court 7 şi 8 + The Village şi Court Simonne-Mathieu. 2 dintre aceste zone au fost gata până în mai 2018 şi arătau de parcă ar fi existat acolo dintotdeauna. Acum a început cursa contra-cronometru pentru noul Philippe Chatrier şi sunt convins că francezii vor reuşi să-l finalizeze până anul viitor.

În timpul ăsta turneul BRD Bucharest Open s-a desfăşurat tot pe arene improvizate pentru că arena centrală nu este renovată de BNR (care nici nu vrea s-o cedeze altora pentru renovare). Motiv pentru care se zvoneşte că anul viitor turneul nu va mai avea loc în România.

Foto via 1, 2