Weekendul ăsta are loc ediţia cu numărul 7 a turneului internațional de baschet 3×3 Raiffeisen Bank Bucharest Challenger. Pe 11 şi 12 august puteţi merge la ParkLake Shopping Center pentru a vedea nişte meciuri beton de baschet 3×3. Mi se pare că a crescut foarte mult sportul ăsta în România în ultimii ani, motiv pentru care a şi luat amploare evenimentul şi participă echipe de top din clasamentul FIBA. 

Baschetul 3×3 a devenit recent sport olimpic, va fi inclus între jocurile de la Olimpiada de la Tokio, în 2020. Ceea ce mi se pare corect, spre deosebire de alte chestii incluse la Jocurile Asiatice, baschetul 3×3 chiar e spectaculos şi, pe lângă asta, e un sport adevărat. În caz că nu ştiţi exact care e treaba, se joacă la un singur coş, 3 contra 3, în meciuri de câte 10 minute (sau cine ajunge primul la 21 de puncte). Astea sunt regulile FIBA, dar există şi alte reguli, ale Federaţiei Americane BIG 3. Găsiţi explicaţii în clipul de mai jos.

Nu mă miră aşa tare că a prins sportul ăsta, ţin minte că la noi în liceu era aproape o religie (mă rog, în mai toate liceele din Bucureşti). Indiferent ce zi a săptămânii sau ce oră era, găseai pe cineva care să încingă un 3×3 în curte. Nimeni nu-i putea deranja pe băieţii care jucau baschet, nici măcar cei cu fotbalul. Terenurile erau suprapuse, aşa că se ajungea la un compromis: fotbaliştii ocoleau zona aia, iar la schimb cei cu baschetul nu ieşeau din afara semicercului decât pentru a arunca la coş.

Eu am cam pierdut contactul cu baschetul prin clasa a 11-a, când deja nu mai aveam loc printre colegii mai experimentaţi, aşa că o să fie foarte interesant să bat mingea din nou weekendul ăsta. Sâmbătă, de la 18:00, o să joc într-un meci demonstrativ între Echipa Bloggerilor şi Echipa Times New Roman. E doar unul dintre meciurile demonstrative pregătite de organizatori în completarea evenimentului.

Revenind la turneu, vor fi 16 echipe din 12 ţări la masculin şi 8 echipe din 7 ţări la feminin. Toţi sportivii vor lupta pentru premii totale de 25.000 de dolari. În plus, există şi o altă miză: calificarea în circuitul mondial FIBA 3×3 World Tour. Finalistele Challengerului vor putea merge mai departe în acest cicuit mondial.

Şi există toate şansele să fie super spectacol, la turneul de la Bucureşti va participa Dusan Bulut, cel mai bun jucător de baschet 3×3 din lume, care vine pentru a 4-a oară cu echipa Novi Sad Al Wahda. Băieţii au deja 2 titluri, speră să-l ia pe al treilea de data asta. Apropo de Dusan Bulut, am un concurs pentru voi la finalul articolului. Până atunci, ia uitaţi o mostră din jocul băieţilor de la Novi Sad:

La turneul feminin, care e organizat pentru prima oară în România, vor participa staruri ale baschetului internaţional, în frunte cu Emilie Gomis, vicecampioană olimpică și campioană europeană cu naționala de baschet a Franței. În plus, vor participa ambele campioane mondiale la baschetul 3×3: Serbia (masculin) şi Italia (feminin). 

O să avem şi noi două reprezentative, naţionalele României fiind la ultimul antrenament înainte de Campionatul European din septembrie. Puteţi veni să-i încurajaţi.

Iar dacă aveţi pici, îi puteţi înscrie la turneul pentru copii şi juniori under 18. Găsiţi mai multe detalii pe siteul dedicat: 3la3.ro.

Raiffeisen Bank Bucharest Challenger este organizat de Sport Arena Streetball în parteneriat cu ParkLake Shopping Center și Primăria Sectorului 3 și este susținut de către: Mastercard, NextEnergy, Nike, Sport Loft, Gatorade, Regina Maria, Pro FM, Pep&Pepper, Pegas, Horizon, Lego, World Class și Direcția pentru Sport și Tineret a Municipiului București.

CONCURS

Am pregătit 2 mingi de baschet semnate de Dusan Bulut pentru doi dintre voi. Pentru a le câştiga trebuie să-mi spuneţi cu cine aţi face echipă dintre starurile baschetului mondial (în activitate sau retraşi) pentru a avea o şansă împotriva lui Dusan Bulut şi a băieţilor de la Novi Sad Al Wahda. Trebuie să alegeţi încă 3 jucători (că voi aţi fi rezerva). Încep eu: Lebron James (că doar deţine 5% din Liverpool FC), Shaquille O-neal, Michael Jordan (ştiu că are 55 de ani, dar na, fan Chicago Bulls #demic).

Scrieţi-mi în comentarii, sâmbătă la ora 12:00 trag la sorţi câştigătorii, apoi puteţi veni seara să ridicaţi chiar voi premiul.