Gata, începe un nou sezon din Premier League. Parcă de data asta aşteptarea a fost mai uşoară, dată fiind luna în care am stat cu ochii pe Cupa Mondială.

Liverpool intră în noul sezon cu aşteptări mari, un sezon de transferuri bun şi un lot destul de echilibrat. Dar să nu ne entuziasmăm aşa tare. Da, sunt printre favoriţii la titlu, însă rămâne de văzut cum vor juca adversarele (Chelsea, City şi Arsenal). De United nu mă tem atât de tare, mi se pare că Mourinho este în acest moment un antrenor cu o atitudine toxică. Ar mai fi Spurs, care n-au cumpărat niciun jucător în vara asta (e prima echipă din istoria Premier League care nu cumpără nimic în pauza de vară), însă mi se pare că Tottenham se transformă într-un Arsenal de acum câteva sezoane: acea echipă care e mereu aproape, care se bate la primele locuri, dar care nu reuşeşte să aducă acel plus de inspiraţie de care e nevoie pentru trofee.

Revenind la Liverpool, nu sunt atât de entuziasmat de transferuri, în sensul în care nu aplaud plin de admiraţie. Ok, 4 transferuri bune (+contractul juniorului Brewster la profesionişti), dar dacă le iei la ban mărunţi, sunt doar doi jucători în plus, ceilalţi doi fiind înlocuitori. Keita vine, practic, şi acoperă golul lăsat de accidentarea lui Ox Chamberlain. Nu era ăsta planul, dar cel puţin sezonul ăsta l-am pierdut pe Ox, îl avem acolo pe Keita. Iar Fabinho e pe postul pe care îl ocupa Emre Can.

Dacă vă pasionează Premier League, vă recomand seria de articole Previziuni din presezon de pe Tackle.ro. Am scris şi eu unul dintre articole, cel despre Southampton.

Singurele transferuri care acoperă posturi noi sunt Alisson şi Shaqiri. Liverpool avea mare nevoie de un portar după ce s-a întâmplat în finala UCL, nu cred că mai putea conta pe Karius, în primul rând pentru că e o presiune uriaşă care s-ar fi simţit şi pe umerii fundaşilor. Nu ştiu dacă va reuşi să mai prindă echipa Karius, probabil că va mai sta un sezon, apoi va pleca la o altă echipă, urmând ca Liverpool să ia un portar cu experienţă care să asigure back-up-ul pentru Alisson. Dar până atunci să sperăm că Alisson confirmă. E un campionat nou pentru el, multe echipe joacă în acel stil britanic cu centrări pe vârf, n-o să-i fie uşor.

Shaqiri e achiziţia care mă entuziasmează. În primul rând pentru că e un butoiaş cu energie care poate fi un back-up serios pentru Mane, Firmino şi Salah. În al doilea rând pentru că pare să resusciteze un alt jucător care o poate ajuta mult pe Liverpool: Sturridge. Englezul a revenit la Liverpool după un împrumut la WBA şi pare mai fit ca niciodată. Iar parteneriatul cu Shaqiri pare să-i prindă bine, i-am urmărit în meciurile amicale şi se înţeleg perfect. Asta ar însemna că avem o a doua soluţie de atac foarte bună, pentru meciurile în care tripleta de aur e obosită sau în care nu dă randament.

Şi sezonul trecut Liverpool a avut probleme în meciurile în care n-au existat prea multe spaţii. Salah, Mane şi Firmino se descurcă perfect pe contra-atac, sau atunci când echipa adversă măcar încearcă să lege ceva. Dar dacă dai de un Bournemouth care se bagă la cutie şi aşteaptă să treacă timpul, cei 3 nu găsesc mereu soluţii.

De-asta mi-aş fi dorit şi un mijlocaş de creaţie care să umple golul lăsat de Coutinho. Sigur, Liverpool s-a descurcat mult mai bine, a jucat mai direct, a fost mai explozivă după plecarea brazilianului (pentru că nu mai treceau toate mingile pe la el), însă e nevoie şi de acest profil de jucător. Sper să poată juca Keita ceva de genul ăsta, însă mi-ar fi plăcut mai mult o linie de mijloc cu Fabinho, Keita şi Fekir.

Cât despre aşteptările pentru acest sezon, sper la un trofeu. Echipa asta are nevoie de un trofeu, oricare ar fi el. Premier League şi Champions League sunt cele mai bune variante, dar până la urmă n-ar trebui să plângem dacă iau Cupa Angliei sau Cupa Ligii. Mi se pare că e mare nevoie ca aceşti băieţi să simtă gustul succesului, pentru că au tot luat bătaie în ultimii ani în momente esenţiale. Altfel, progresul sub Klopp nu poate fi contestat. Am trecut de la o echipă care nu era în cupele europene, la o echipă care a jucat finala Europa League, apoi finala Champions League!

Cum ziceam şi mai sus, lotul nu este unul foarte mare. Sper să joace mai mult Clyne pe partea dreaptă, să îşi reia poziţia de titular, fundaşi centrali nu avem decât 3 foarte buni şi unul destul de tânăr (Joe Gomez), Klavan e doar soluţie de avarie, pe stânga probabil că e bătut în cuie Robertson, dar va mai intra şi Moreno. De la mijloc în sus sunt 2 opţiuni pe postul de închizător (Henderson, Fabinho), un Milner pe final de carieră, Gini Wijnaldum şi Lallana care prind meciuri bune şi meciuri foarte slabe, plus Keita. Parcă nu mai sunt chiar toate opţiunile din lume, nu? Restul seniorilor vor pleca sau vor fi împrumutaţi.

În atac e aceeaşi poveste: pare că avem multe opţiuni, dar nu e chiar aşa wow. Dacă se accidentează pe termen lung vreunul dintre cei trei (Mane, Firmino, Salah), poate să intre Sturridge şi Shaqiri. Origi şi Solanke sunt acolo doar ca să dea la număr, nu au valoare de echipă care se bate la titlu.

Tot ce îmi doresc e ca jucătorii să-şi păstreze calmul pe măsură ce trec etapele. Vor urma multe victorii entuziasmante după care Liverpool va fi declarată favorită la titlu, precum şi înfrângeri neaşteptate. E parte din joc. Important e să trecem cu bine peste următoarele 9 luni de fotbal. Let’s do this!

Foto: Liverpool FC Facebook