Anul acesta nu avem festival, ceea ce înseamnă că luna septembrie este alocată Concursului Internaţional George Enescu. Ediţia din acest an are loc între 1 şi 23 septembrie, fiind programate o serie de concerte în afara concursului. Mi se pare că a crescut foarte mult Concursul în ultimii ani, de la un eveniment care se desfăşura aproape în anonimat (cel puţin pentru publicul larg), într-un punct de interes pentru iubitorii de muzică clasică.

Concursul are 3 secţiuni, la fel ca în fiecare an: violoncel, vioară şi pian, iar anul acesta vor participa 270 de tineri muzicieni din 39 de ţări. 

Sunt 3 etape + finala pentru fiecare secţiune de concurs, primele două etape au intrarea liberă. E un moment foarte bun să intraţi gratuit la un concert la Ateneul Român, poate aveţi copii pe care vreţi să-i iniţiaţi în muzica clasică (dar nu foarte mici, totuşi).

Sunt de văzut şi recitalurile extraordinare ale laureaţilor din ediţiile trecute, am prins puţin finala la pian în urmă cu vreo 2 ani şi am rămas uimit de cât de buni sunt tinerii muzicieni care participă.

Anul acesta s-a adăugat şi o componentă educaţională în program, una care vrea să aducă publicul tânăr mai aproape de muzica clasică. Vorbim de ateliere interactive şi 18 dialoguri video despre muzică. E un dialog moderat de actorul Marius Manole. Sunt 17 episoade în total, merită să alocaţi câteva minute măcar ca să vă daţi seama dacă vi se pare interesant.

Mai multe detalii pe site.