Am primit recent în teste un nou proiector de la BenQ, după ce m-am jucat în vară cu modelul W1700 care este un 4K Ultra HD.
De data asta am testat BenQ W1050 – un proiector Full HD, deci cu rezoluţie 1920 x 1080p, o lampă de 2200 de lumeni şi compatibilitate 3D.
E un proiector accesibil, poziţionat ca parte dintr-un home cinema pe care să şi-l poată permite oricine. La 2200 de lei, e printre cele mai ieftine proiectoare BenQ, însă chiar dacă este entry-level, vine cu o mulţime de tehnologii pe care le au şi versiunile de top.
Diagonala maximă: 100 de inchi, adică 254 de cm, de la o distanţă de 2,8 metri. Chiar mai aproape decât W1700, care obţine aceeaşi diagonală de la 3 metri. Şi am observat asta imediat, în momentul în care am setat modelul W1050 în acelaşi loc în care am pus şi W1700, iar imaginea depăşea peretele şi urca pe tavan.
Şi W1050 are acea funcţie de reglare automată a trapezului imaginii, ceea ce face setup-ul extrem de simplu. Practic scoţi proiectorul, îl conectezi la curent şi la HDMI (sau VGA), apoi îl porneşti şi poţi să te uiţi direct la filme.
Conectarea se face prin HDMI (2 porturi), un port VGA, la care se mai adaugă jackuri pentru audio in şi out, un port mini-USB şi un RS-232 care habar n-am la ce mai e folosit în ziua de azi.
Meniul este plin de opţiuni, la fel ca la proiectoarele high-end, fiind incluse şi în W1050 opţiunile Bright, Cinema, Sport, Vivid TV + două profile ce pot fi salvate.
Telecomanda nu e luminată şi e foarte mică, ceea ce poate fi puţin incomod pentru oamenii cu mâini mari. Pe de altă parte, nu ajungi să o foloseşti foarte des.
Designul e drăguţ, capacul de deasupra având o textură interesantă, parcă nu arată chiar ca o cutie dreptunghiulară fără niciun fel de personalitate, aşa cum e în cazul altor proiectoare.
Părţile bune
Mi s-a părut că se încălzeşte în nişte limite acceptabile. Nu ai aceeaşi senzaţie de aerotermă pe care am experimentat-o la W1700. Poate are legătură şi cu temperaturile mai scăzute din casă, însă e clar că W1050 n-o să vă dea mari bătăi de cap în majoritatea serilor de filme.
Imaginea e extrem de bună pe filme. Culorile sunt vii, luminozitatea bună, contrastul foarte ok. Netflix şi HBO Go sunt o bucurie pe un astfel de proiector, n-am testat cu filme la calitate mai proastă (gen cam-uri sau alte chestii trase de pe net) pentru că mi se pare că n-are sens să te mai uiţi pe proiector dacă n-ai măcar un 720p la dispoziţie.
O opţiune pe care n-am văzut-o la W1700 (deşi e posibil să o aibă) este cea legată de culoarea peretelui. Poţi selecta dintr-o serie de culori pe care proiectezi, în funcţie de care se adaptează toate culorile. Un fel de corecţie de culoare pe perete 🙂 Şi nu sunt doar nişte mici modificări, ci se modifică masiv lucrurile, se adaptează inclusiv luminozitatea pentru a reda o imagine cât mai clară.
Părţile mai puţin bune
Spre deosebire de W1700, nu mi s-a părut că e suficient difuzorul incorporat. Ok, există un difuzor, însă pentru o experienţă decentă ai nevoie să conectezi un sistem de boxe. Până la urmă nu-i un home cinema, ci un proiector. Probabil că la difuzor s-a făcut un compromis pentru a ţine preţul jos.
Pe cât de clară e imaginea pe filme, pentru jocurile de Playstation am observat clar diferenţe faţă de W1700. Imaginea pare puţin mai întunecată, detaliile nu sunt la fel clare (în Fifa, de exemplu). Nu-mi amintesc dacă W1700 intra în modul de rezoluţie 4K atunci când jucam Fifa 18, însă e posibil ca asta să fie explicaţia. Pentru un om care vrea doar să se joace cu prietenii pe tot peretele, nu ar trebui să fie un impediment. Cei care au experimentat deja un proiector de top, e posibil să strâmbe puţin din nas.
Nu în ultimul rând, cu lumina aprinsă în cameră nu aveam un contrast aşa bun. Ok, e un test stupid, dar la W1700 aveam un contrast excelent chiar şi pe lumină puternică.
Concluzii
BenQ W1700 e un proiector foarte bun entry-level, pentru cineva care vrea să-l folosească ocazional. Lampa are o durată de viaţă estimată de 4500 de ore pe modul Normal (mai există variantele Economic şi SmartEco), ceea ce înseamnă 4-5 ani fără probleme dacă îl folosiţi câteva ore seara şi în weekend.
Pentru cei care îşi doresc un proiector şi au bani de investit şi într-un sistem audio, e o alegere bună. Poţi obţine acel feeling de home cinema, însă de obicei popcornul parcă nu e la fel de bun acasă 🙂
Preţ: 2200 de lei la eMAG.