A fost bucurie mare acum câteva luni, când Telekom a anunţat că va transmite, braţ la braţ cu RDS, o mulţime de meciuri din Champions League, Europa League şi mari campionate de fotbal din Europa. Acum se pare că a venit vremea decontului. 

De la 1 octombrie (sau 6 octombrie, nu se ştie exact şi nici nu contează), Telekom scoate canalele Telekom Sport 1 şi Telekom Sport 2 din oferta Televiziune M şi le introduce într-o extraopţiune numită Telekom+. Practic, scoate nişte canale tv şi le pune o taxă suplimentară de 1,19 euro (1 euro + TVA) pe lună.

De ce zic că e riscantă? În primul rând pentru că RDS nu a menţionat până acum nicio astfel de taxă. Practic, ceea ce diferenţiază cei doi furnizori de televiziune în acest moment sunt câteva meciuri din Premier League pe care le are Telekom în fiecare duminică.

În al doilea rând, diferenţele între abonamentele “de prelungire” şi cele noi sunt extrem de mari. Pentru un pachet Televiziune M + Internet L şi Voce S plăteşti vreo 18,5 euro, la care se adaugă şi 1 euro şi ceva pentru acest pachet Telekom+. Deci în total aproape 20 de euro. Asta e la prelungire.

Abonaţii noi pot opta pentru Internet L + Televiziune L (care include şi Telekom+) la doar 14,5 euro pe lună. O diferenţă de cel puţin 5 euro pe lună care nu se justifică prin absolut nimic, mai ales că nimeni nu mai foloseşte telefonia fixă. Din păcate, este aceeaşi tactică pe care o folosesc operatorii de telefonie mobilă: abonaţii noi sunt trataţi regeşte, ăia vechi poa’ să ne dea şi pielea de pe ei.

În al treilea rând, nu poţi să scoţi la nesfârşit posturi TV (s-a mai întâmplat şi cu canalele Eurosport 360 care au trecut în pachetul L) şi să te aştepţi ca oamenii să accepte asta fără probleme, ba chiar să dea şi bani în plus. Eu unul o să merg să renegociez contractul şi sunt dispus chiar să renunţ la el, din principiu, dacă nu primesc un preţ bun pe pachetul L.

Înţeleg că toate acele competiţii sportive costă mulţi bani, însă ăsta e singurul motiv pentru care am făcut abonamentul la Telekom. Au avut exclusivitate pe anumite competiţii sportive. Nu poţi să vii şi să ceri bani extra după un timp.

Pe de altă parte, Telekom avea 1,5 milioane de abonaţi pe televiziune anul trecut. Să zicem că o jumătate din ei vor fi nevoiţi să plătească pentru acces la Telekom+ şi jumătate din aceştia vor plăti efectiv. Vorbim de peste 400.000 de euro care ar intra lunar în conturile companiei fără niciun efort.

Din punctul meu de vedere e o mişcare riscantă, însă rămâne de văzut cum vor evolua lucrurile.