in Televiziune

Telekom mută riscant şi introduce o taxă suplimentară pentru primele două canale de sport

A fost bucurie mare acum câteva luni, când Telekom a anunţat că va transmite, braţ la braţ cu RDS, o mulţime de meciuri din Champions League, Europa League şi mari campionate de fotbal din Europa. Acum se pare că a venit vremea decontului. 

De la 1 octombrie (sau 6 octombrie, nu se ştie exact şi nici nu contează), Telekom scoate canalele Telekom Sport 1 şi Telekom Sport 2 din oferta Televiziune M şi le introduce într-o extraopţiune numită Telekom+. Practic, scoate nişte canale tv şi le pune o taxă suplimentară de 1,19 euro (1 euro + TVA) pe lună.

De ce zic că e riscantă? În primul rând pentru că RDS nu a menţionat până acum nicio astfel de taxă. Practic, ceea ce diferenţiază cei doi furnizori de televiziune în acest moment sunt câteva meciuri din Premier League pe care le are Telekom în fiecare duminică.

În al doilea rând, diferenţele între abonamentele „de prelungire” şi cele noi sunt extrem de mari. Pentru un pachet Televiziune M + Internet L şi Voce S plăteşti vreo 18,5 euro, la care se adaugă şi 1 euro şi ceva pentru acest pachet Telekom+. Deci în total aproape 20 de euro. Asta e la prelungire.

Abonaţii noi pot opta pentru Internet L + Televiziune L (care include şi Telekom+) la doar 14,5 euro pe lună. O diferenţă de cel puţin 5 euro pe lună care nu se justifică prin absolut nimic, mai ales că nimeni nu mai foloseşte telefonia fixă. Din păcate, este aceeaşi tactică pe care o folosesc operatorii de telefonie mobilă: abonaţii noi sunt trataţi regeşte, ăia vechi poa’ să ne dea şi pielea de pe ei.

În al treilea rând, nu poţi să scoţi la nesfârşit posturi TV (s-a mai întâmplat şi cu canalele Eurosport 360 care au trecut în pachetul L) şi să te aştepţi ca oamenii să accepte asta fără probleme, ba chiar să dea şi bani în plus. Eu unul o să merg să renegociez contractul şi sunt dispus chiar să renunţ la el, din principiu, dacă nu primesc un preţ bun pe pachetul L.

Înţeleg că toate acele competiţii sportive costă mulţi bani, însă ăsta e singurul motiv pentru care am făcut abonamentul la Telekom. Au avut exclusivitate pe anumite competiţii sportive. Nu poţi să vii şi să ceri bani extra după un timp.

Pe de altă parte, Telekom avea 1,5 milioane de abonaţi pe televiziune anul trecut. Să zicem că o jumătate din ei vor fi nevoiţi să plătească pentru acces la Telekom+ şi jumătate din aceştia vor plăti efectiv. Vorbim de peste 400.000 de euro care ar intra lunar în conturile companiei fără niciun efort.

Din punctul meu de vedere e o mişcare riscantă, însă rămâne de văzut cum vor evolua lucrurile.

12 comentarii. Leave new

 • […] Telekom scoate canalele Telekom Sport 1 și Telekom Sport 2 din pachetul gratuit. […]

  Răspunde
 • Se poate negocia, pentru abonatii vechi, internet L + TVL +maxpak undeva la 15-16 euro. Eu spun ca e un pret decent. Eu platesc pentru asta chiar mai putin.

  Răspunde
 • […] Telekom Sport 1 și Telekom Sport 2 vor fi retrase din grila gratuită. Care vor fi prețurile? […]

  Răspunde
 • Eu cred ca miscarea asta e data si de faptul ca grupul Antena a iesit din must carry si drept urmare au costuri suplimentare pe care acum le muta in alta parte. Si pe mine UPC-ul m-a anuntat ca-mi creste abonamentul cu 4 lei pe luna drept urmare il voi rezilia cel mai probabil ca am o problema de principiu de a da bani pentru ceva ce s-a facut din furt. (aka finantarea lui Voiculescu)

  Răspunde
 • Tot ce spuneti mai sus se aplica si la RDS si totusi acolo nu cresc preturile, de unde au aia bani?

  Cred ca „problema” cu telekom si UPC este ca sunt corporatii iar la nivelul asta lucrurile se analizeaza strict pe cifre si nimic mai mult. Cand trimit rapoarte la HQ si mai departe la bursa acolo trebuie sa fie pe plus cu orice pret altfel scad actiunile. In acelas timp RDS este o companie locala condusa de un antreprenor local care cunoaste si vede altfel piata, tot timpu a mizat pe preturi mici pentru ca puterea de cumparare e mica si se pare ca a avut succes.

  Răspunde
 • Eu am avut in trecut MARI probleme cu jegosii de la telekom.
  Prin urmare, am zis ca si daca-mi dau pe gratis ceva, nu doresc, sa se duca unde vor, eu unde am scuipat, NU mai pup, punkt! 😀

  In alta ordine de idei, interesul meu pentru canalele de sport este zero, deci RDS-ul are o gramada de programe, din cele care ma intereseaza pe mine si sunt toate incluse intr-un abonament decent, de sub 10Euro/luna: Minimax, Nick Jr., Disney Junior, DaVinci etc.
  Din cand in cand cate-un National Geografic, Discovery etc.

  Dar na, fiecare le stie pe ale lui…

  Răspunde
 • Stiu ca nu sunt in asentimentul multora dar mie mi se pare corect,normal.Telekom ofera programe de sport premium foarte scumpe.Vrei sa vezi, trebuie sa platesti.Nu mai merge cu mocaciune.Nici in Bulgaria nu e gratis Champions League sau Premiere League.In loc sa zicem merci ca e doar 1 euro, ne miram ca trebuie sa platim un program premium.1 euro??? Pe bune? O bere de import ? Si, veti vedea, RCS va mari pretul tuturor abonamenteleor, nu doar pentru sport.
  Sa ne rugam sa ramana doar 1 euro.Stiti cat a costat circul UFC de duminica? 30 de lire! Doar 1 meci.Pardon, circ.

  Răspunde
  • N-am absolut nicio problemă cu asta, am o problemă cu abordarea.

   Telekom a luat Euro 2016 şi a folosit turneul final ca pârghie pentru a-i convinge pe oameni să se aboneze. Oamenii s-au abonat, Telekom Sport a rămas cu câteva competiţii de tenis, nişte Europa League şi meciurile de duminică din Premier League. Nu prea se mai justifica, dar l-am ţinut pentru că avea Eurosport 360, 8 canale pe care le rupeam în două în timpul Grand Slamurilor. Ce-au făcut acum 4 luni? Au scos Eurosport 360 din pachetul M şi l-au băgat în pachetul L. Cum poţi să faci upgrade? Trebuie să mergi la ei la sediu (nu se poate online) şi să prelungeşti pe 2 ani cu tot cu pachetul Voce S care acum este opţional pentru abonaţii noi.

   Apoi au băgat prelungit Champions League, Europa League şi Italia + Spania. „Ok, acum se justifică din nou să rămân la acest abonament” mi-am zis. Câteva săptămâni mai târziu au scos Telekom Sport 1 şi 2 şi au impus o taxă de 1 euro.

   Totul în condiţiile în care abonaţii noi de la Telekom TV plătesc mai puţin decât cei vechi. Cum poate fi asta corect? Vreau să plătesc, dar nu vreau să se joace cu canalele cum au chef şi să-mi mărească tarifele în orice moment.

 • Imi pare rau sa te contrazic.Telekom are Liga Campionilor si europa League de fix 9 ani.Au preluat-o inca de cand era Dolce sport.Fara intrerupere.La fel Primera division.Nu am niciun interes sa tin partea cuiva dar asta e adevarul.Nu stiu cum e cu abonatii noi si vechi.Eu am pachetul complet si poate daca nu ma afecteaza nu stiu cum e povestea asta.

  Răspunde
  • Ai dreptate, dar tot au anunţat prelungirea după ce spuneau că nu mai sunt interesaţi. Şi cel puţin cu Spania şi Italia au fost emoţii până la începutul campionatului.

  • Nu ştiu dacă a fost clar, dar la mine Telekom este oricum al doilea furnizor de televiziune. Practic, eu oricum plătesc în plus. Dau aproximativ 100 de lei ca să am acces la meciurile din Premier League, Champions League, Eurosport 360. Ce face Telekom? Scoate Eurosport 360, împarte Champions League cu RDS (ceea ce le scade costurile şi îmi oferă o variantă de rezervă) şi cu toate astea îmi pune un extra cost de 1 euro pentru argumentele puţine cu care a rămas (adică meciurile de Premier League de duminică). Stupid, stupid.

 • Eu renunt la ei, direct…sa ma dea in judecata pt ca nu le mai platesc dupa ce au scos canalele de sport:)

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu