În weekend am descoperit întâmplător expoziţia MADE IN RO, ce a fost deschisă vreo 10 zile la Palatul Universul din Bucureşti. Proiectul trece în revistă 100 şi ceva de ani de publicitate românească şi adună o serie de printuri originale, sortate pe câteva epoci: antebelic, interbelic, postbelic şi comunism.

Deşi urmăresc de mult timp grupul “Reclame Vechi Româneşti” şi am o serie de imagini ale unor numere din Gazeta de Transilvania, m-am bucurat să văd că cineva a reuşit să compileze o istorie atât de reprezentativă pentru România.

Pe lângă printuri, din expoziţie mai fac parte şi o motocicletă Mobra, sticle de Pepsi şi Cico, pachete de ţigări + o colecţie dedicată începuturilor telefoniei mobile de la noi (Dialog, Connex).

Inclusiv textele explicative pentru fiecare perioadă sunt bine scrise, iar proiectul în sine se vede că e unul muncit, nu făcut pe genunchi.

Deşi la Bucureşti am aflat prea târziu ca să dau vestea mai departe, expoziţia va ajunge la Cluj în perioada 9 – 14 noiembrie şi la Timişoara între 15 şi 19 noiembrie. Vă recomand să alocaţi măcar o jumătate de oră pentru a vizita expoziţia, o să vă faceţi o idee despre cum se făcea copywriting acum 100 de ani, cum încercau oamenii să vândă, şi veţi putea admira ce ilustraţii excelente ieşeau.

Până şi afişele comuniste mi-au plăcut, erau mult mai bune decât tot ce se produce acum, în orice caz. Detalii despre proiect găsiţi aici.