De câteva luni au introdus şi la Carrefour Veranda o mică zonă în care există 4 case în regim self-checkout. Abia acum câteva săptămâni le-am încercat, pentru că eu ajung la cumpărături seara, în timpul săptămânii, aşa că e destul de liber la case. Practic, în ziua respectivă puteam să merg la un casier care era liber, dar am ales să merg pe mâna robotului. 

Sistemul este extrem de simplu, probabil cel mai simplu pe care l-am văzut eu până acum. Există un “soldăţel” alcătuit din ecran, cititor de coduri de bare şi POS, iar lângă el e o casă de marcat care scoate bonul. Clientul scanează produs după produs în timp ce le pune pe o masă alăturată, iar la final alege de pe ecran metoda de plată. Eu am plătit doar cu cardul, dar cred că se poate plăti şi cash. Pentru plata cu cardul atingi POS-ul, pentru plata cash n-am văzut vreo zonă în care să introduci banii, aşa că cel mai probabil trebuie să achiţi la casa de supraveghere.

Lângă cele 4 case self-checkout există un supraveghetor care îi ajută pe clienţii care nu se pricep, şi care probabil că poate să şi încaseze sumele cash. Terminalul ştie să încaseze inclusiv o plată parţială cu cardul, iar toată interfaţa este extrem de clară.

Mi-ar plăcea să existe cât mai multe de astfel de case, aş fi cu 50% mai calm la cumpărături. Pentru că de cele mai multe ori mă enervez fix la zona caselor de marcat, unde e nevoie să interacţionez cu diverşi cetăţeni şi cu casiere aflate pe final de program care se mişcă în reluare.

Dar nu-i nimic, în 10-15 ani vor fi înlocuite de roboţi probabil.