Ieri a circulat pe Facebook o imagine cu o bucată căzută dintr-o faţadă a unei clădiri bucureştene. Cel care a postat fotografiile este Ciprian Ciucu, consilier general al Municipiului Bucureşti din partea PNL şi, se pare, candidat deja anunţat la Primăria Capitalei.

Retorica e una de tipul „iată, pică oraşul ăsta pe noi, primăriţa e de vină”.

Ceea ce e foarte simpatic, dar şi aiurea în acelaşi timp. Nu mă înţelegeţi greşit, mi se pare că duamna Firea nu este deloc un primar potrivit pentru Bucureşti. Mă rog, nu mi se pare că e un politician potrivit pentru România, dar asta e altă poveste.

Totuşi, n-o putem învinui pe Firea chiar pentru orice merge prost în oraşul ăsta.

Sunt de acord că Primăria ar trebui să-i oblige pe toţi proprietarii de clădiri cu risc seismic să le consolideze, eventual să se obţină nişte ajutoare sub formă de împrumut (care mai apoi să fie plătite în timp de proprietari), la fel cum ar trebui să-i amendeze pe cei care nu îngrijesc faţadele.

Însă toate astea nu au legătură cu cazul de faţă. Clădirea de pe bulevardul Nicolae Bălcescu (cea care e fix în dreptul Galeriilor Orizont) a trecut printr-un amplu proces de restaurare şi consolidare la începutul anilor 2000. Ţin minte că eram în liceu şi se lucra de zor la clădirea respectivă, au fost schelele ridicate ani întregi. Cred că abia după ce am terminat liceul a ieşit şi clădirea respectivă din renovare.

Dacă ne uităm atent la poze, vom vedea că ceea ce s-a desprins de pe clădire este una dintre consolele care susţineau balconul. Nu ştiu care e termenul tehnic şi nici nu ştiu dacă rolul e doar decorativ, cert e că a picat pe jos o bucată mare de beton (nu pare chiar marmură).

Problema e că de la renovare n-au trecut mai mult de 10 ani. Într-o ţară civilizată rezolvarea ar fi fost simplă: autorităţile verificau cine a făcut lucrarea, apoi amendau firma respectivă pentru că nu şi-a făcut treaba bine. La noi mi-e greu să cred că vom avea parte de astfel de urmări.

Bonus: iată cum arăta Palatul societăţii „Acţiunea Economică a României” la începutul anilor 30. Mai multe informaţii aici şi aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog introdu o adresă email validă.

Meniu