Via Cronica.ro (un rezumat pe care vi-l recomand cu căldură) am descoperit o ştire din El Pays: spaniolii au făcut un studiu din care a reieşit că numărul fumătorilor a crescut comparativ cu anul 2005, când a intrat în vigoare legea anti-fumat (care presupune, în mare, interzicerea fumatului în spaţii publice).

32,8% dintre spanioli erau fumători în 2005, iar imediat după ce a intrat în vigoare legea s-a simţit o scădere a acestui procent. Însă 13 ani mai târziu procentul a ajuns la 34%.

Ce ne arată asta? Ni-mic. Nu e demonstrat în niciun fel că mulţi oameni s-au apucat de fumat. 1,2% poate fi chiar în marja de eroare a acelui sondaj, iar scăderea de pe parcursul anului poate să însemne că mulţi fumători au încercat să se lase atunci dar n-au reuşit să se ţină de treabă. 

Sigur, au mai murit nişte fumători, s-au mai apucat de fumat nişte tineri, însă principalul beneficiu al legii respective este legat de fumatul pasiv care a scăzut extrem de mult, probabil cu zeci de procente. Iar chestia asta e valabilă şi în România. 

Am mai spus-o: nu cred că vom putea ajunge la interzicerea totală a fumatului în următorii 10-15 ani, aşa că tot ce putem face este să ne păzim pielea.