Am trecut recent prin Herăstrău şi am văzut cum un tip pilota o dronă prin dreptul aleilor, fără măcar să aibă contact vizual cu aparatul. Era poziţionat în dreptul unor copaci înalţi, aşa că pur şi simplu intuia pe unde s-a dus drona. 

Mi se pare fascinant cât de relaxaţi suntem în privinţa dronelor şi cât de mare încredere au oamenii în această tehnologie. Sigur, şi mie îmi plac imaginile din dronă pe care le văd pe social media, dar sunt conştient de riscurile cu care s-au tras acele imagini.

Am deja cunoscuţi care nu mai ridică drona în spaţii urbane, nici măcar atunci când ar putea face bani cu asta. Prin capitalele vestice am văzut semne de interzicere a dronelor în zone foarte populate, care ar putea fi bune oportunităţi de fotografii şi video.

În România suntem încă liniştiţi. „Nu ni se poate întâmpla nouă”. Chiar dacă se întâmplă, chiar dacă uneori tehnologia asta are erori, dronele rămân fără baterie sau pică pur şi simplu. Iar pe măsură ce devin tot mai accesibile, mai mulţi oameni îşi cumpără şi ajung să le piloteze, ceea ce creşte riscul unor erori de pilotaj. 

Când vom privi cu seriozitate acest pericol? Când va pica o dronă peste cineva şi îi va provoca răni serioase. E o chestiune de timp.

Momentan nu poţi suna la 112 pentru a semnala că cineva pilotează un obiect zburător deasupra oamenilor. „Nu e o urgenţă, sunaţi la Poliţia locală”. 

2 comentarii. Leave new

  • Eu mai degraba mi-as face griji cu privire la violarea intimitatii si mai putin ca ar putea sa-mi cada peste cap o drona. Oricum dronele civile nu se compara cu cele militare in termeni de dimensiuni, greutate etc. Exista de altfel si la noi o legislatie stricta referitoare la drone insa nimeni nu o ia in serios…

    Răspunde
  • Si drobu de sare?

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.

Meniu